BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Garelli: "Türkiye, 4 milyon mülteci ve sığınmacı ile dünyada en... - Son Dakika
Genel

BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Garelli: "Türkiye, 4 milyon mülteci ve sığınmacı ile dünyada en...

BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Garelli: "Türkiye, 4 milyon mülteci ve sığınmacı ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke konumunda" Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayları kapsamında düzenlenen Karadeniz Bölge Çalıştayı Trabzon'da gerçekleştirildi BMMYK Türkiye...

28.09.2019 00:47  Güncelleme: 00:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Garelli: "Türkiye, 4 milyon mülteci ve sığınmacı ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke konumunda"

Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayları kapsamında düzenlenen Karadeniz Bölge Çalıştayı Trabzon'da gerçekleştirildi

BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli:

"Türkiye, ülkeye gelen mülteci ve sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için gereken çabayı uzun süredir devam ettirmekte"

Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz:

"Umutlar yeşertilemediği sürece göç etmeye devam edecekler"

TRABZON - Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayları kapsamında düzenlenen Karadeniz Bölge Çalıştayı Trabzon'da gerçekleştirildi. BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli, Türkiye'nin 4 milyon mülteci ve sığınmacı ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke olma özelliğini halen daha sürdürdüğünü söyledi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği işbirliğinde Türkiye'nin 7 bölgesinde düzenlenecek olan "Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayları" Trabzon'da başladı. Trabzon'da bir otelde düzenlenen çalıştaya Karadeniz bölgesinde bulunan 18 ilin valisinin yanı sıra, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Çökçe Ok, Uyum ve iletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Düzensiz Göçle Mücadele Dairesi Başkanı Ramazan Seçilmiş, Göç Politika ve Projeler Dairesi Başkanı Mehmet Parlak, Eğitim Dairesi Başkanı Nagehan Önder, BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli, Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan, Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Birol Ekici, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan Tuncer, Akademisyen Prof. Dr. Murat Erdoğan, Vali Yardımcıları, kamu, kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.

Çalıştayda bir konuşma yapan BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli, tüm dünyada yerinden edinen insan sayısının 70 milyon gibi korkunç bir boyuta ulaştığını belirterek, "Bugün burada üst düzey karar vericilerle politika yapıcıları göç, güvenlik ve sosyal uyum hakkında göz ardı edilemez ilişkiler hakkında görüşme ve tartışmalar yapmak üzere bir araya getiren bu önemli çalıştayda olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu görüşmelerin güvenlik meseleleriyle sosyal uyum arasındaki ilişkileri merkeze alan derin analiz ve değerlendirmelerle zenginleşeceğini düşünüyorum. Birlikte edindiğimiz tecrübeler, alacağımız ders varsa o da şudur: Güvenlik ve koruma faaliyetleri her zaman bir arada yürütülmeli. Biri olmadan diğeri olamaz. Günümüzde yaşanan birçok çatışmanın karmaşık ve uzun süren yapı olması sebebiyle tüm dünyada yerinden edinen kişi sayısı 70 milyon gibi korkunç bir boyuta ulaşmıştır. Bunun 25 milyonu ülkesinden kaçmak durumunda kalan mülteciler ve bu mültecilerin yarısından çoğu da 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Bu yıl dünya genelinde her gün çatışma veya zulüm sebebi ile yaklaşık 44 bin kişi zorla yerinden ediliyor. Yani her iki saniyede bir kişi yerinden ediliyor. Bir diğer şaşırtıcı veriye bakacak olursak dünyadaki mültecilerin yüzde 63'ünden fazlasına yalnızca 10 ülke ev sahipliği yapıyor. Bunların içinde gelişmekte olan ülkelerin yanında en az gelişmiş olan ülkelerde yer alıyor" dedi.

"Türkiye 4 milyon mülteci ve sığınmacı ile dünyada birinci sırada"

Türkiye'nin 4 milyon mülteci ve sığınmacı ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke olma özelliğini halen daha sürdürdüğünü dile getiren Garelli, "Türkiye, ülkeye gelen mülteci ve sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için gereken çabayı uzun süredir devam ettirmekte. ve bu gereklikleri yabancılar ve uluslararası koruma kanunu gibi hak temelli yasal çerçevede sağlam bir zemine yerleştirilmiş. Türk halkının göstermiş olduğu misafirperverlik insani değerlerinin ve ülkelerinin köklü geleneğinin somut bir örneği olarak taktirle karşılanmaktadır. Türk halkının gösterdiği misafirperverliğinin yanında taktir ile karşılanması gereken bir diğer konu da mültecilerin yerinden edinmelerinin getirdiği zorluklarla başa çıkma konusunda gösterdikleri güç ve kararlılıktır. Mültecilerin ev sahibi ülkelere kültürleri ile yetenek ve becerileri ile büyük katkılar sunduğu da unutulmamalıdır. Bu anlamda Türkiye'nin oluşturduğu yasal çerçeve yalnızca mültecilere eğitim, sosyal güvence gibi hizmetleri götürmekle kalmayıp, aynı zamanda mültecilerin getirdikleri bilgi ve becerilerden faydalanmak üzere mültecilerin kendi kendilerine yeterliliklerini desteklemekte ve iş gücü piyasasına erişimlerini mümkün kılmaktadır" şeklinde konuştu.

"Dünya genelindeki göçmen sayısı 270 milyonu aşmış durumda"

Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz ise, yaptığı konuşmada, dünya genelindeki göçmen sayısının 270 milyonu aşmış durumda olduğunu ifade ederek, "Mülteci statüsüne sahip göçmen sayısı 25 milyonu geçmiş durumda. ve geçen günde sayı arttırmakta. Göçe kaynaklık eden ülkelerdeki temel çözümler bulunamadığı sürece göç var olmaya devam edecektir. Bugüne kadar ülkemize farklı coğrafyalardan göç eden göçmenlerle yaptığım sohbetlerde onları göçe mahkum eden tek şey umut. İnsanlar bulundukları yerlerde herhangi bir umutları, gelecekten beklentileri kalmadıkları için göç ediyorlar. Bu umutlar yeşertilemediği sürece de göç etmeye devam edecekler. Biz 2011 yılından itibaren Anadolu coğrafyasının daha önce karşı karşıya kalmadığı kadar büyük bir göç akınına maruz kaldık. ve o günden bugüne kadar ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Bu süreçte yasal olarak çok büyük bir adım attık ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kuruldu. Yeni bir yönetim anlayışı ile hukuki, idari ve beşeri anlamda inşa ettik ve halen daha etmeye de devam ediyoruz. Ülkemizde sayısı 3 milyon 666 bine ulaşmış Suriyeliler, 1 milyonu aşmış olan ikamet izni sahipleri, bugün itibariyle sayıları 300 bini aşmış olan düzensiz göçmen sayıları, yine 300 binin üzerinde uluslararası koruma başvuru ve statü sahiplerine ev sahipliği yapmaktayız" diye konuştu.

"Trabzon'da 16 bin kişinin üzerinde yabancıyı misafir ediyoruz"

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da, Trabzon'da mültecilerden çok fazla sıkıntı çekmediklerini kaydederek, "Bizim ilimizde yaklaşık çeşitli statülerden 5 bin 400 ikamet iznine sahip, 6 bin 700 uluslararası koruma başvuru sahibi, 3 bin 300 seçici koruma kapsamındaki misafirlerimizde olmak üzere toplamda 16 bin kişinin üzerinde yabancıyı ilimizde misafir ediyoruz. Bugüne kadar misafirimiz hak ve yükümlülükleri, sosyal yardımlar, eğitim ve öğretime kazandırılması, sağlık hizmetleri yanında pek çok burada yaşayan yabancılarla ilgili çalıştaylar, ortak faaliyetler icra edildi. Bunların temel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında sosyal ve kültürel uyumları ile alakalı STK'ların önderliğinde çok güzel çalışmalar yapılıyor. Bizde onlarla birlikte olmaya çalışıyoruz. Yabancılarımızın kendi kültürlerini yaşama ve yaşatmalarının yanında sosyal kültürel sportif faaliyetlerden yararlandırmak için STK'ların önderliğinde Türkçe dil kursları gerçekleştiriliyor. Hak ve özgürlükleri noktasında da göçmenlerimizle sürekli istişare halindeyiz" ifadelerini kullandı.

BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Garelli: "Türkiye, 4 milyon mülteci ve sığınmacı ile dünyada en...
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Garelli: 'Türkiye, 4 milyon mülteci ve sığınmacı ile dünyada en... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • UEDAŞ, Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz enerji sağlamak için 7/24 mesaide olacak
    08 Nis UEDAŞ, Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz enerji sağlamak için 7/24 mesaide olacak

    Güney Marmara'da elektrik dağıtım hizmeti veren UEDAŞ, bayram boyunca 303 ekip ve 105 araçla bölgede görev yapacak. SCADA sistemiyle ölçüm, izleme ve kumanda faaliyetleri kontrol edilecek. Saha ekipleri kesintileri engellemek ve enerji sürekliliğini sağlamak için çalışacak.

  • Elazığ'da Ramazan Bayramı öncesi oto kiralama işletmeleri doluluğu yakalayamadı
    08 Nis Elazığ'da Ramazan Bayramı öncesi oto kiralama işletmeleri doluluğu yakalayamadı

    Elazığ'da Ramazan Bayramı öncesi oto kiralama işletmeleri istedikleri doluluğu bulamadı. Geçtiğimiz yıllara oranla rezervasyonlar yüzde 20 düşüş gösterdi. İşletme sahipleri bayrama 2-3 gün kala umutlu olduklarını belirtti.

  • BAE, Çin-ASEAN Fuarı'na Özel Ortak Ülke Olarak Katılacak
    08 Nis BAE, Çin-ASEAN Fuarı'na Özel Ortak Ülke Olarak Katılacak

    Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bu yılki Çin-ASEAN Fuarı'na (CAEXPO) Özel Ortak Ülke olarak katılacağını duyurdu. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi bir ülke olan BAE, fuarda kendi ulusal pavyonunu da kuracak. Bu yıl, Çin ile BAE arasında diplomatik ilişkilerin 40. yıldönümü kutlanıyor. CAEXPO'nun düzenlendiği Guangxi bölgesi, Çin'in dışa açılımı ve ASEAN ülkeleriyle işbirliği için önemli bir merkez konumunda bulunuyor.

  • Meral Akşener: Kurultayda genel başkanlık için aday olmayacağım
    08 Nis Meral Akşener: Kurultayda genel başkanlık için aday olmayacağım

    Seçimde beklediği sonucu elde edemeyen İYİ Parti'de Genel Başkanı Meral Akşener, 27 Nisan'da yapılacak seçimli olağanüstü genel kurultayda aday olmayacağını açıkladı.

  • TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Bayramlar esnaf için özel günlerdir
    08 Nis TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Bayramlar esnaf için özel günlerdir

    TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda bayramların esnaf için sadece ticari bir fırsat olmadığını, aynı zamanda toplumsal ve kültürel öneme sahip özel günler olduğunu belirtti. Palandöken, esnaf ve sanatkarlara bol ve bereketli işler, artan kazançlar diledi ve tüm Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı.

  • Kayseri'de 20 Hırsızlık Olayı Aydınlatıldı, 118 Kişi Yakalandı
    08 Nis Kayseri'de 20 Hırsızlık Olayı Aydınlatıldı, 118 Kişi Yakalandı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda son bir haftada 20 faili meçhul hırsızlık olayı aydınlatıldı ve çeşitli suçlardan aranan 118 kişi yakalandı. Çalışmalar sonucunda çok sayıda silah, mermi ve çalıntı araç ele geçirildi. Ayrıca kumar oynatan iş yerlerine ve kumar oynayanlara da adli işlem yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü, halkın can ve mal güvenliği için çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • Kayseri'de Kaçakçılık ve Organize Suç Operasyonunda 27 Kişi Yakalandı
    08 Nis Kayseri'de Kaçakçılık ve Organize Suç Operasyonunda 27 Kişi Yakalandı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, son bir haftada 27 kişi yakalandı. Operasyonlar sonucunda 240 adet kol saati, 18 adet güneş gözlüğü ve 1 adet sahte çek ele geçirildi. Yakalanan kişilere gerekli yasal işlemler yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü, halkın huzur ve güvenliğini sağlamak için suç organizasyonlarına karşı mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

  • Kayseri'de Narkotik Operasyonları: 30 Operasyon Gerçekleştirildi, 65 Kişi Hakkında İşlem Yapıldı
    08 Nis Kayseri'de Narkotik Operasyonları: 30 Operasyon Gerçekleştirildi, 65 Kişi Hakkında İşlem Yapıldı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri son bir haftada 30 operasyon düzenledi ve 65 kişi hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda uyuşturucu maddeler, silahlar ve diğer suç unsurları ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü, halkın huzur ve güvenliğini sağlamak için mücadelenin devam edeceğini belirtti.

  • Silopi'de seçim kavgası: 7 kişi yaralandı
    08 Nis Silopi'de seçim kavgası: 7 kişi yaralandı

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde yapılan seçimlerde kazanan ve kaybeden aileler arasında çıkan kavgada 7 kişi yaralandı. Kavga taşlı ve sopalı bir şekilde gerçekleşti.

  • İstanbul serbest piyasada dolar ve euro haftanın ilk gününe yükselişle başladı
    08 Nis İstanbul serbest piyasada dolar ve euro haftanın ilk gününe yükselişle başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,0040 liradan, avro 34,6830 liradan haftaya başladı. Doların satış fiyatı 31,9480 liradan 32,0040 liraya yükseldi. Avronun satış fiyatı ise 34,5710 liradan 34,6830 liraya yükseldi.

  • Google Arama Uygulaması Tasarımında Değişiklikler Yapıyor
    08 Nis Google Arama Uygulaması Tasarımında Değişiklikler Yapıyor

    Google, Android uygulamasının tasarımında değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. Şirket, arama sırasında alt gezinme çubuğu dahil olmak üzere yeni tasarımlar üzerinde çalışmalarını hızlandırıyor. Google uygulamasının son test sürümünde, arama çubuğunun alt gezinme çubuğunun bir parçası olacağı ortaya çıktı. Bu değişiklikler, Android için arama ve gezinmeyi daha rahat hale getirecek gibi görünüyor.

  • Android cihazlarda bulunan Circle to Search özelliği çözülemeyen bir soruna sahip
    08 Nis Android cihazlarda bulunan Circle to Search özelliği çözülemeyen bir soruna sahip

    Android cihazlarda bulunan Circle to Search özelliği, bildirim çubuğunda çalışmamakta ve metinleri kopyala-yapıştır yöntemiyle eklemeye izin vermemektedir. Bu sorunun çözümü için ilerleyen güncellemeler beklenmektedir.


Advertisement