Bošnjacko Nacionalno Vijece: Akcioni Plan Vlade Srbije Za Manjine Nepotpun İ Nelegitiman - Son Dakika
Güncel

Bošnjacko Nacionalno Vijece: Akcioni Plan Vlade Srbije Za Manjine Nepotpun İ Nelegitiman

NOVI Bošnjacko nacionalno vijece (BNV) je, zbog neusvajanja zahtjeva i preporuka Vijeca, danas izrazilo protest i neslaganje sa odlukom Vlade Republike Srbije da usvoji Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u postupku clanstva Srbije u EU.

09.03.2016 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NOVI Bošnjacko nacionalno vijece (BNV) je, zbog neusvajanja zahtjeva i preporuka Vijeca, danas izrazilo protest i neslaganje sa odlukom Vlade Republike Srbije da usvoji Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u postupku clanstva Srbije u EU.

Predsjednik BNV-a Suljeman Ugljanin je ocijenio da ovakav potez Vlade Srbije predstavlja opasnu prijetnju i lošu poruku za Bošnjake.

"S obzirom da u ovaj akcioni plan nije uvršteno rješavanje masovnih otmica i ubistava Bošnjaka, granatiranje sela Kukorivica, progonstvo bošnjackog stanovništva iz Sandzaka, drzavni teror, pojedinacna ubistva, oruzano nasilje, upad u domove... poruka je da ko god bude zelio da ubija Bošnjake, bilo vojska, policija, civili, da ubija njihovu djecu, da progoni i napada na njihove legitimne predstavnike, ili ce biti nagraden ili nece biti kaznjen", rekao je Ugljanin u obracanju medijima.

On je, podsjetivši da je Vlada u Beogradu kao jedan od najvecih svojih uspjeha proglasila neusvajanje rezolucije o genocidu u Srebenici u UN-u, dodao da aktuelna Vlada Srbije pokazuje da ce i u buducnosti prema Bošnjacima voditi aktivnu politiku netolerancije, nebrige i onemogucivanja ostvarivanje prava predvidenih zakonima i medunarodnim propisima.

Prema rijecima Ugljanina, srbijanska Vlada je ovaj veoma vazan dokument usvojila gotovo tajno jer, kako je podvukao, o ovome nije bilo rijeci u Skupštini Srbije niti je javnost obaviještena, kao i da su o ovome obeviještene sve medunarodne organizacije.

"Najsramnije za Aleksandra Vucica je to da nije taj finalni dokument stavljen na Republicki savjet za nacionalne manjine, koji on saziva i kojim on predsjedava. Tu sjedi i šest ministara i predstavnici nacionalnih manjina, da svojim glasom ospore ili daju saglasnost. Prekršena je procedura", naveo je predsjednik BNV-a i dodao da se obratio premijeru Srbije kako bi odluka o tom dokumentu bila poništena i vracena u ponovnu proceduru.

Ugljanin je naglasio da "iza ovoga ne stoji srpski narod i da sve manjine u Srbiji imaju neku silu iza sebe, svaka od devetnaest manjina ima nacionalne drzave, Romi imaju u okviru dekade UN, a Bošnjaci nemaju nikoga".

On je najavio da ce BNV, kao zvanicno predstavnicko tijelo bošnjacke nacionalne zajednice, pred sudom i drugim organima zastupati svakog Bošnajka koji to zatrazi zbog terora od strane drzavnih organa.

Ministarstvo drzavne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je 3. marta da je usvojen Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji je predviden u Akcionom planu za pregovaracko Poglavlje 23.

"Prilikom izrade Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina posebno su uzeti u obzir predlozi nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a njihovo aktivno ucešce se ocekuje i u narednim fazama sprovodenja aktivnosti, kao i tokom nadzora nad njegovom primenom", navedeno je u saopštenju gdje se zakljucuje da je Srbija usvajanjem pomenutog dokumenta zaokruzila svoje strateško opredjeljenje usmjereno na unapredenje institucionalnog i zakonodavnog okvira u oblasti ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Akcioni plan predviden Akcionim planom za pregovaracko poglavlje 23 (pravosudje i osnovna prava) predstavlja spisak aktivnosti za svaku manjinu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bošnjacko Nacionalno Vijece: Akcioni Plan Vlade Srbije Za Manjine Nepotpun İ Nelegitiman - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement