Böbrek Nakliyle Hayata Tutunan Küçük Semih'ten Anlamlı Çağrı - Son Dakika
Yerel

Böbrek Nakliyle Hayata Tutunan Küçük Semih'ten Anlamlı Çağrı

Gümüşhane'de böbrek yetmezliği nedeniyle 6,5 yıl boyunca haftada 3 gün diyaliz makinesine bağlandığı için okulunu aksatan, ancak 7 ay önce böbrek nakliyle sağlığına kavuşan Semih Karabulut, sağlıklı herkesi organ bağışına çağırdı.

02.11.2011 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane'de böbrek yetmezliği nedeniyle 6,5 yıl boyunca haftada 3 gün diyaliz makinesine bağlandığı için okulunu aksatan, ancak 7 ay önce böbrek nakliyle sağlığına kavuşan Semih Karabulut, sağlıklı herkesi organ bağışına çağırdı.

Başbakan Erdoğan'ın 22 Nisan'da partisince Gümüşhane'de gerçekleştirilen mitingde, kürsüye çıkararak kamuoyuna tanıttığı böbrek nakliyle hayata tutunan Dumlupınar İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Semih Karabulut'un (13) bu çağrısı üzerine Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, çağrıya vatandaşları davet etmenin yanı sıra kendisinin de uyacağını söyledi.

Semih Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Organ Bağışı Haftası'nda 6,5 yıl boyunca çektiği sıkıntıları, yaşadığı sorunları bir kez daha hatırladığını, benzer sorunların başkaları tarafından da yaşanmaması için organ bağışının yaygınlaşması gerektiğini belirtti.

Anaokulu çağındayken böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi görmeye başladığını ve haftanın 3 günü Gümüşhane Develet Hastanesinde diyalize girdiğini anlatan Semih Karabulut, "Kaderim 7 ay önce Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi yetkililerinin sabah saatlerinde evimizi arayıp, yaşamını yitiren bir kişinin böbreğinin bana nakledileceği haberi vermeleriyle değişti. Bu mutlu haberi ilk önce okulda arkadaşlarımla paylaşmıştım" dedi.

Annesi Sevinç ve babası Ayhan Karabulut ile Trabzon Havalimanı'ndan Sağlık Bakanlığı'na ait uçak ambulansla Ankara'ya götürülen ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Satılmış Satuk'un böbreğinin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde nakledilmesiyle sağlığına kavuşan Semih, şunları söyledi:

"Diyalize girdiğim dönemlerde zaman zaman okulumu aksatmış, eğitimden geri kalmıştım. Böbrek nakliyle tamamen sağlığıma kavuştum, haftanın 5 günü okuluma devam etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Herkes bir gün organ bağışına ihtiyaç duyabilir. Benim çektiğim sıkıntıları başkasının yaşamaması için arkadaşlarımdan öncelikle anne ve babalarını organ bağışında bulunmaya davet etmelerini istiyorum. Bu konuda herkese büyük görev düşüyor. 6.5 yılda yaşadığım sorunları anlatarak, sadece anne babalarını değil, tanıdıkları herkesi bu konuda ikna etmeleri için onları motive etmeye çalışıyorum. Umarım bu davet kabul görür ve Türkiye'ye örnek oluruz."

-Çağrıdan vali de etkiledi-

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda ise Semih Karabulut'un organ bağışı konusundaki çağrısına vatandaşları davet etmenin yanı sıra kendisinin de uyacağını belirtti.

Çağrının sadece Gümüşhane'de değil, Türkiye'de hatta dünyada duyulmasını ve destek görmesini istediğini ifade eden Mayda, "Bu tür çağrılara kulak verilmesi gerekiyor. Çeşitli hastalıklarla karşılaşan vatandaşlarımızın sağlığına kavuşması açısından organ bağışı anlayışının toplumumuzda iyice yerleşmesini bekliyoruz. Kampanyaları destekliyoruz, çağrılara uyuyoruz. Böylece toplumumuzun sağlık açısından da önemli bir yere geleceğini umut ediyoruz" diye konuştu.

Semih'in çağrısını var gücüyle desteklediklerini de ifade eden Mayda, şunları kaydetti:

"İnsanın sağlıklı bir şekilde toplumdaki hayatını devam ettirmesi çok güzel. Semih de sağlığına kavuşmuş ve yaşamını sürdürüyor. Çok güzel bir olay. Öncelikle beklentimiz kimsenin sağlığından olmamasıdır ancak hastalıkla karşılaşan insanımız varsa bunların sağlığına kavuşması için Semih'in çağrısının öncelikle ilimiz, sonrasında ülkemiz ve dünyada desteklenmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Semih'in çağrısına hem kişi olarak hem de il olarak uyup, bütün bireyleri organ bağışına davet ediyorum."

Vali Mayda, "Semih'in çağrısına uyacak mısınız?" şeklindeki soruya ise

"Evet, evet, mutlaka" yanıtını verdi.

-"Sağlıklı herkes organ bağışında bulunabilir"-

Organ Bağışı Haftası'nın Kurban Bayramı tatiline rastlaması nedeniyle etkinliklerin Sağlık Bakanlığınca öne alındığını belirten Gümüşhane Sağlık Müdürü Metin Öztürk, "Ne yazık ki başa gelmedikçe organ bağışının önemini anlayamıyoruz. İlimizde 82 vatandaşımız böbrek nakli bekliyor. İlimizde geçen yıl 18, buy ıl ise 13 kişi organ bağışı için başvuruda bulundu. Sağlıklı herkes organ bağışında bulunabilir"dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 22 Nisan 2011'de Gümüşhane mitinginde annesi Sevinç ve babası Ayhan Karabulut ile platforma davet edip, organ nakli ile ilgili süreci anlatarak kamuoyuna tanıttığı Semih Karabulut, Erdoğan'dan Alex de Souza'nın kendisine verdiği imzalı formayı istemişti. Başbakan Erdoğan da Ankara'ya dönüşünün ardından sarı-lacivert formayı Semih'e göndermişti.

- GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Böbrek Nakliyle Hayata Tutunan Küçük Semih'ten Anlamlı Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement