Bocce Oyununun Tanıtımı Mezitli'de Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Bocce Oyununun Tanıtımı Mezitli'de Yapıldı

Bocce Oyununun Tanıtımı Mezitli\'de Yapıldı

Bu yıl Mersin'de yapılacak olan 17.Akdeniz Oyunları'nda yer alan bocce oyununun tanıtımı, Mezitli Belediye Ortaokulu'nda gerçekleştirildi.

29.03.2013 10:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl Mersin'de yapılacak olan 17. Akdeniz Oyunları'nda yer alan bocce oyununun tanıtımı, Mezitli Belediye Ortaokulu'nda gerçekleştirildi.

Mezitli Kaymakamlığı'nın resmi internet sitesinden edinilen bilgiye göre tanıtıma, Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdür Vekili Kemal Gür, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muzaffer Nenni ile öğrenciler katıldı. Katılımcılara öncelikle bocce oyununun tarihçesi ve Mezitli Belediye İlkokulu'na gelişi hakkında bilgi verildi.

Tanıtımda konuşan bocce Antrenörü Eray Aldemir, bocce oyununun kökeninin Anadolu'ya dayandığını ifade etti. Boccenin ata sporu sayılabileceğini belirten Aldemir, "Bu oyunun M.Ö. 7 bin yıllarında oynandığı tahmin edilmektedir. Konya Çatalhöyük kazılarında 1961 yılında boccenin izlerine rastlamaktayız. İlk çıktığı yıllarda cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan oyun, günümüzde tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplarla oynanmaktadır. Bugünkü şekliyle ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve 'bocce' adını da Romalılardan almıştır. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir. Türkiye bocce ile 1991 yılında tanışmış, 2005 yılında 'Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu'nun kurulmasıyla bilinen spor kimliğine kavuşmuştur" dedi.

Oyunun amaçları ile ilgili de bilgiler veren Aldemir, "Oyundaki amaç, attığınız veya yuvarladığınız toplarınızın hedef topa yakın olmasını sağlamak. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor. 15 puan alan oyuncu oyunu kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir. Bocce için kullanılan araçlar metalden imal edilmiş, çapları en az 7,5-8 santimetre arasında, ağırlıkları en az 650 ile 800 gram arasındadır. Misketler sadece tahtadan imal edilir. Çaplarının en az 25-35 milimetre arasında olması gerekir. Oyuncu misketi atarken ayaklarının yere sabit olması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Oyunun kurallarını da anlatan Aldemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oyunda ilk atışı yapacak takım yazı tura ile belirlenir yani misketi atacak sporcu oyuna başlayacak anlamına gelmez. Atışlar, 35-50 santimetre arasında çizilen bir çemberde veya plastik ve metal çember içinden de yapılabilir. Atış yaparken çembere basılmaması gerekir. Atış yaparken ayaklar yerden teması kesmemelidir ve vücudun herhangi bir kısmı çember dışında yere temas edemez. Oyunda hedef topa yakın olan sporcu veya takım daima bekler, hedef topa uzak olan sporcu veya takım rakipten topu daha yakına gelene kadar atış yapmaya devam eder."

Tanıtımın ardından Mezitli Belediye Ortaokulu bahçesinde protokol üyeleri bocce oyunu oynadı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bocce Oyununun Tanıtımı Mezitli'de Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement