Bodrum'da bin yıllık zeytin ağaçları tescilleniyor - - Son Dakika
Güncel

Bodrum'da bin yıllık zeytin ağaçları tescilleniyor -

Bodrum\'da bin yıllık zeytin ağaçları tescilleniyor -

Bodrum'un Bitez beldesinde yaşları bin ile bin 500 arasındaki bin 400'e yakın zeytin ağacı tescillenerek koruma altına alındı.

22.02.2014 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum'un Bitez beldesinde yaşları bin ile bin 500 arasındaki bin 400'e yakın zeytin ağacı tescillenerek koruma altına alındı. Çapları 10 metreye yaklaşan bazı zeytin ağaçları, yıllara meydan okumaya ve halen zeytin vermeye devam ediyor.

Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez, gazetecilere yaptığı açıklamada, zeytin ağaçlarının turizme kazandırılmasının amaçlandığını belirtti.

Zeytin ağaçlarını koruyarak gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını ifade eden Çömez, "Bitez'de doğal yapısı korunmuş beldemizde çok yaşlı zeytin ağaçları var. Bu zeytin ağaçlarının gelecek kuşaklara aktarılması, onların korunmasına yönelik yaptığımız plan çalışmalarında tüm bu yaşlı zeytin ağaçlarını tespit ettik ve bunları koruma altına aldık" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mehmet Cangır, Bodrum Yarımadası'nda 88 bin dekar zeytinlik alan olduğunu bildirdi. Cangır, "Bu zeytinliklerde yaşları bin ile bin 500 arasında 9-10 metre çapında ağaçlar var. Bunları yerel yönetimler tescilleme işlemlerini yapmışlardır ve bunların tescil işlemlerinin devam ettirilmesi ve turizme kazandırılması yani çabamız bu yöndedir" diye konuştu.

84 yaşındaki zeytin yetiştiricisi Ali Efendi, ağaçlardan halen faydalandıklarını, zeytini ve yağını çok önemsediklerini söyledi. Efendi, zeytin ağaçlarını korumak için ellerinden ne gelirse yapacaklarını kaydetti. Hasan Öyke de yaşları bin yıldan fazla olan zeytin ağaçlarının turizme kazandırılması, dünyaya tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bodrum'da bin yıllık zeytin ağaçları tescilleniyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement