Bodrum'daki sur duvarları profesörleri şaşırttı - Son Dakika
Güncel

Bodrum'daki sur duvarları profesörleri şaşırttı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde gün yüzüne çıkarma çalışmalarının devam ettiği Türkiye'nin en uzun antik sur duvarlarında Prof. Dr. Gülşen Aytaç ve Yüksek Mimar Alper Aytaç, incelemelerde bulundu.

23.03.2021 00:58  Güncelleme: 01:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Bodrum ilçesinde gün yüzüne çıkarma çalışmalarının devam ettiği Türkiye'nin en uzun antik sur duvarlarında Prof. Dr. Gülşen Aytaç ve Yüksek Mimar Alper Aytaç, incelemelerde bulundu.

Bodrum'da, 2 bin 400 yıl önce Karya Satrabı Mausolos tarafından inşa edilen ve Büyük İskender tarafından yıkılan sur duvarlarını gün yüzüne çıkarma çalışmaları devam ederken, çalışmaları akademisyenler de yakından takip etmeye başladı. Bodrum Belediyesi ve Akademia vakfı ile ortaklaşa sürdürülen projeyi gören Prof. Dr. Gülşen Aytaç ve Yüksek Mimar Alper Aytaç gözlerine inanamadı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı öğretim üyesi Y. Şehir Plancısı, Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Gülşen Aytaç ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Yenikapı Arkeoloji Müzesi, Fetih Yolu Canlandırma Projesi ve İstanbul Kara Surları ve çevresi yeniden canlandırma projeleri gibi birçok uluslararası ödüllü projeye imza atmış Yüksek Mimar Alper Aytaç çalışmaları inceledi. İncelemeler de Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan Yardımcısı Turgay Kaya, Gülşen Aytaç ve Alper Aytaç'a proje hakkında bilgiler verdi, Akdeniz Ülkeleri Akademisi (AKADEMİA) Vakfı Başkanı Özay Kartal da surların tarihçesini anlattı.

Akademisyenlerin çalışmalara yakın ilgili gösterdiğini ile getiren Başkan Aras, "Burası yapılan düzenleme ile beraber çok yakında rölövesi çıkartılacak. Daha sonra restitüsyon ve konservasyon çalışmalarından sonra ve bir peyzaj çalışmasından sonra insanların gelip zaman geçirdiği, tahrile iç içe olduğu ve bu Bodrum'u, Halikarnassos'u hissettiği bir yer haline gelecek. Seyir teraslarımızla beraber bu bölgeyi yaşamın içine tekrar katmış olacağız. Biz Bodrum'u eski dokusuna şu anda hayatta kaldığı ölçüde geri döndürmeye çalışıyoruz. Bu kentin içindeki son dönem binaları olabilir, Cumhuriyet Dönemi binaları olabilir. Daha öncesinde Osmanlı Dönemi olabilir. Hatta Rodos Şövalyeleri'nin bize bıraktığı o eşsiz kale olabilir, Karialıların bıraktığı eserler olabilir. Biz buranın farkındayız ve insanlara bunu anlatmak istiyoruz. Bu coğrafyaya saygı duyulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal ise örtülü güzelliğin üzerindeki örtüyü kaldırdıklarını ifade ederek "Türkiye'nin en eski ve en uzun, en görkemli antik sur duvarları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Şu anda 2,5 kilometrelik bir kısmı ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Kaya da duvarları dünyanın birçok yerinden insanın gelip göreceğini ifade ederek destek veren herkese teşekkür etti. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bodrum'daki sur duvarları profesörleri şaşırttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya Belediye Başkanı İsraf Kültürüne Son Verecek
    10:39 Kütahya Belediye Başkanı İsraf Kültürüne Son Verecek

    Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, israf kültürünü ortadan kaldırmak için makam araçlarını havuza aldıklarını ve bütün ihaleleri durdurduklarını açıkladı. Başkan Kahveci, usulsüzlük ve yolsuzluklara bulaşanların hesap vereceğini belirtti.

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, vatandaşların rahatı için gece gündüz çalışacak
    10:39 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, vatandaşların rahatı için gece gündüz çalışacak

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye dış birimlerini ziyaret ederek çalışmaları değerlendirdi ve gece gündüz çalışacaklarını ifade etti.

  • Antalya'da teleferik kazası sonrası Karadeniz Bölgesi'nde tatbikat yapıldı
    10:38 Antalya'da teleferik kazası sonrası Karadeniz Bölgesi'nde tatbikat yapıldı

    Antalya'da meydana gelen teleferik kazasının ardından Karadeniz Bölgesi'ndeki en uzun mesafeli teleferik tesisinde tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikatta arıza durumunda mahsur kalan vatandaşların kurtarılması senaryosu uygulandı. İstasyon görevlisi, teleferik sistemlerinin güvenli olduğunu ve kurtarma işlemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilebildiğini belirtti.

  • Gaziantep'te 2 milyon lira değerinde sahte deterjan ele geçirildi
    10:36 Gaziantep'te 2 milyon lira değerinde sahte deterjan ele geçirildi

    Gaziantep'te jandarma ekiplerinin bir iş yerine yaptığı operasyonda piyasa sürülmeye hazır halde ve 2 Milyon 350 bin TL değerinde sahte deterjan ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde kaçakçılıkla mücadeleye yönelik operasyon kapsamında Oğuzeli ilçesindeki bir iş yerine baskın yapıldı. Baskın sırasında yapılan aramalarda piyasaya sürülmeye hazır halde ve 2 Milyon 350 bin TL değerinde 10 bin 950 kilogram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 adet çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyon sonucunda iş yeri sahibi Y.I. isimli şahıs gözaltına alındı. Yakalanan Y.I. isimli şüpheli şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Başkan Büyükkılıç, Pınarbaşı'da KAYMEK kursiyerleri ve esnaflarla buluştu
    10:36 Başkan Büyükkılıç, Pınarbaşı'da KAYMEK kursiyerleri ve esnaflarla buluştu

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Pınarbaşı Sosyal Yaşam Merkezi'ni ziyaret ederek KAYMEK kursiyerleri ile bir araya geldi. İlçe esnafları ile de buluşan Başkan Büyükkılıç, Pınarbaşı'da çalışmaları süren park bahçe düzenlemelerini de yerinde inceledi ve çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

  • Belediye başkanı sular gelene kadar musluk başında bekledi
    10:35 Belediye başkanı sular gelene kadar musluk başında bekledi

    Deprem bölgesi Adıyaman'da, konteyner kentte yaşanılan su sorununu dile getirmek isteyen vatandaşların yaptığı eylem yerine gelen Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, sular gelene kadar muslukların başında bekledi.

  • Aydın-İzmir Otoyolunda Yağ Dökülmesi Nedeniyle Uzun Araç Kuyruğu Oluştu
    10:34 Aydın-İzmir Otoyolunda Yağ Dökülmesi Nedeniyle Uzun Araç Kuyruğu Oluştu

    Aydın-İzmir otoyolunun bir bölümüne bir kamyondan dökülen yağ nedeniyle trafik kapatıldı. Araçlar Aydın-İzmir karayoluna yönlendirilirken, otoban kavşağından İncirliova girişine kadar uzun araç kuyrukları oluştu. Temizlik çalışmalarının tamamlanmasının ardından otoyolun trafiğe açılacağı belirtildi.


Advertisement