Bodrum Symi Sempozyumu'nun Kapanışı Bodrum'da Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Bodrum Symi Sempozyumu'nun Kapanışı Bodrum'da Yapıldı

Bodrum Symi Sempozyumu\'nun Kapanışı Bodrum\'da Yapıldı

Symi Sempozyumu'nun kapanışı Bodrum'da yapıldıYunanistan'ın İstanköy Adası'nda (Kos) bu yıl 17'incisi düzenlenen Symi Sempozyumun kapanışı, ülkenin eski Başbakanı Yorgo Papandreu'nun da katılımıyla Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde gerçekleşti.

15.07.2016 21:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Symi Sempozyumu'nun kapanışı Bodrum'da yapıldı

Yunanistan'ın İstanköy Adası'nda (Kos) bu yıl 17'incisi düzenlenen Symi Sempozyumun kapanışı, ülkenin eski Başbakanı Yorgo Papandreu'nun da katılımıyla Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde gerçekleşti.

Yunanistan'ın İstanköy Adası'nda 10 Temmuz'da başlayan Symi Sempozyumu'nun kapanışı, Bodrum'da yapıldı. Türkiye-Yunanistan İlişkileri üzerine çalışmalar yapan Türkiye eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'den de söz edilerek anıldığı toplantı, 160 kişilik grubun katılımıyla The Marmara Bodrum Otel'de düzenlendi. Ege Denizi'ndeki mülteci hareketliliğinin en yoğun olarak Bodrum-Kos arasında yaşandığı ve göç hareketleri ana başlığıyla yapılan sempozyumun kapanış toplantısının bu nedenle Bodrum'da düzenlendiği belirtildi.

Andreas Papandreu Vakfı tarafından 'Değişen dünyada nüfus hareketleri' başlığıyla düzenlenen sempozyumun kapanışına; Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP'li Umut Oran, CHP Muğla Milletvekili Prof. Nuretin Demir, Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, Kos Belediye Başkan Yardımcısı Elias Sifakis, Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulla, İngiltere işçi partisi eski başkanı Samuel Edward Miliband, Amerika'nın Oregon Eyaleti'nden Demokrat Partili Alissa Keny- Guyer, Suriye doğumlu ve İsveç'ten gelen Astrofizikçi Rim Turkmani, Sırp diplomat Ivan Vejvoda'nın da aralarında yer aldığı siyasetçi, akademisyen, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Umut Oran, toplantının kapanışının Bodrum'da yapılmasının komşuluk ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için güzel bir fırsat olduğunu düşündüğü belirtti.

"YÜZLERCESİNİ DE BU DENİZLERDE KAYBETTİK"

Turizm ve ekonomik işbirliği anlamında güzel gelişmeler yaşandığını söyleyen Yorgo Papandreu, İki ülke arasında pozitif ilişkiler devam ettiğini ifade etti. "Denizlerimizden, kıyılarımızdan binlerce mülteci geçiyor, yüzlercesini de bu denizlerde kaybettik" diyen Papandreu, "İnanıyorum ki bizler barışı ve işbirliğini geliştirme kapasitesine sahibiz. Güvenlik, refah ve birlikte yaşam anlamında tüm bölgeye örnek olabiliriz. Bu iletişimimizi sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu organizasyon için gönüllü çalışan kişilere de teşekkür etmek istiyorum" dedi.

"İNSANLIK AYIBI YAŞANDI"

Babasının İstanköy doğumlu olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Başkan Kocadon ise "Bodrum ve Kos geçtiğimiz yıllarda bir çok acıya ev sahipliği yaptı. Dünyada herkesin gözleri önünde bir insanlık ayıbı yaşandı. Ama buna en çok şahit olan Bodrum ve Kos oldu. Etkileri halen ekonomide ve turizmde var. 2015'te müthiş bir göç oldu. Bu gelen insanlara baktığımızda tek amaçları umuda yolcuk ve bir akrabalarının yanına gitmekti. Biz yerel yöneticiler elimizden geldiğince onlara ev sahipliği yapmaya çalıştık. Ama sonra baktık ki bizim gücümüzü aştı, dünya liderlerinin güçlerini birleştirmesine inandık. Bu sorunun çözümünün bir parçası olarak bir araya gelmenizi duyduğum içinde sizleri Bodrum'a davet etme ihtiyacı hissettim. Umarım ki bu sempozyum bu insanlık ayıbına dur demenin başlangıcı olur" dedi.

Konuşmacılar arasında yer alan Suriye doğumlu ve İsveç'ten gelen Astrofizikçi Rim Turkmani ise Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye teşekkür ettiği konuşmasında duygusal anlar yaşadı.

Toplantıda milletvekili Nurettin Demir, partisinin göç ve göçmen sorunları komisyonunun hazırladığı 'Sınırlar arasında, insanlık dramından insanlık sınavına" adlı kitabı Papandreu'ya hediye etti.

MİNÜBÜSLE GELDİ MİNİBÜSLE GİTTİ

Yunanistan eski başbakanı Yorgo Papandreu, feribotla geldiği Bodrum'da, beraberindekilerle Bodrum Kalesi'ni gezdi. Papandreu kalede ve toplantının yapıldığı otelde cep telefonu ile bol bol manzara fotoğrafı çekti. Kale gezisi sonrasında toplantının yapılacağı otele tur minibüsü ile geçen Papandereu, toplantı sonunda da yine aynı araçla otelden ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum Symi Sempozyumu'nun Kapanışı Bodrum'da Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement