Boğaziçi polemiği: Erdoğan ve Soylu Kaftancıoğlu'nu eleştirdi, CHP İstanbul İl Başkanı 'Haklı mücadelenin yanındayız' dedi - Son Dakika
Dünya
BBC

Boğaziçi polemiği: Erdoğan ve Soylu Kaftancıoğlu'nu eleştirdi, CHP İstanbul İl Başkanı 'Haklı mücadelenin yanındayız' dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılan rektör atamasının ardından 4 Ocak'tan bu yana süren eylemleri değerlendirdi.

08.01.2021 15:13  Güncelleme: 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atadığı Prof. Dr. Melih Bulu hakkında açıklama yaptı. Erdoğan, "YÖK 9 isim teklif etmiştir, Melih Bey'i rektör olarak seçtik. Melih Bey'in orada çok çok başarılı olacağına inanıyorum" dedi. Öğrencilerin protestolarıyla ilgili olarak ise sırasıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan karşılıklı suçlamalar ve açıklamalar geldi.

Soylu'dan Kaftancıoğlu'na: Ne işi var?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Boğaziçi Üniversitesi'nde rektörlük atamasıyla birlikte öğrenciler tarafından gerçekleştirilen eylemlere katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu eleştirdi.

Soylu, Kaftancıoğlu için, "Bir siyasi parti il başkanının, üniversitedeki bir rektör atamasında oranın önüne terörle iltisaklı militanlarıyla beraber gelenlerin içerisinde ne işi var" dedi.

Eylemler hakkında konuşan Soylu, "Bu tip militan ruhlu insanları da ülkenin huzurunu bozmak isteyen siyasileri de çok gördü. Ama bu tezgaha bu ülke bir kez daha düşmez. Vandallar gibi üniversitenin kapısını kırdılar, orası bilim yuvası" diye konuştu.

'CHP'li İl Başkanları, haklı mücadelenin yanında yer alır'

Kaftancıoğlu ise Soylu'nun açıklamalarına Twitter'dan cevap verdi.

CHP'nin ve CHP'li il başkanlarının, illerindeki tüm kesimlerin sorunlarıyla ilgilendiğini ve haklı mücadelenin yanında olduğunu belirten Kaftancıoğlu şunları ifade etti:

"Kibir göstermez davetlere de icabet ederler. Kıskanmayın ne olur, çalışın sizin de bizler gibi il başkanlarınız olur."

Erdoğan: Bu işin içinde olan teröristler var

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Öğrencilerle görüşecek misiniz?" yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"Arkadaşlar ben öğrencilerle neden görüşeyim? Öğrenciler bu işin içinde değil. Bu işin içinde olan teröristler var. Ne yazık ki öğrencilikle alakası olmayan CHP'nin İstanbul İl Başkanı orada. Kendisi bir DHKP-C militanıdır."

Rektör atamasının yasalara uygun bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen Erdoğan, "Yasalar neye amirse Melih Bey de buna göre atanmıştır. Kaldı ki geçmişine baktığımız zaman o da bu üniversitenin içinden yetişmiş bir arkadaşımızdır" diye konuştu

'Üniversitenin siyaset aracı olarak kullanılmaması bilimsel ve toplumsal açıdan vazgeçilmezdir'

Prof. Dr. Melih Bulu'nun üniversiteye rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemler beşinci gününde de devam etti.

Üniversitenin öğretim üyeleri Güney Kampüs içerisinde bir basın açıklaması yaptı.

Rektör ataması uygulaması ile Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik özerkliğinin ve demokratik değerlerinin açıkça ihlal edildiğini ifade eden akademisyenler, uygulamayı kabul etmediklerini dile getirdi.

Akademisyenler, rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticilerin, atama ile değil seçimle belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Üniversite senatosunun 2012'de aldığı kararın okunduğu bildiride, "Üniversitelerin herhangi bir kişinin etkisi ya da baskısı altında kalmaması, siyaset aracı olarak kullanılmaması bilimsel ve toplumsal açıdan vazgeçilmezdir" sözleri yer aldı.

'Tüm üniversitelerde demokratik seçimler düzenlensin'

Akademisyenlerin okuduğu bildirinin ardından bir araya gelen öğrenciler de bir basın açıklaması yaptı.

Prof. Dr. Bulu'nun istifa etmesine dek eylemlerini sürdüreceklerini aktaran öğrenciler, taleplerini şöyle sıraladı:

Temsili seçim yapıldı

Öğrenciler, yaptıkları açıklamanın ardından kampüs içerisinde temsili bir seçim gerçekleştirdi.

"Boğaziçi Üniversitesi Rektörü demokratik bir seçimle belirlenmelidir" yazılı bir pusula üzerinde oy kullanan öğrenciler, sandık önünde uzun bir kuyruk oluşturdu.

'Üniversiteler, demokratik Türkiye mücadelesinin güçlü bir parçası'

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) şubeleri de bugün yaptıkları basın açıklamalarıyla rektör ataması uygulamasını protesto etti.

Dün ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) ortak bir yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu toprakların tarihinde her zaman demokratik üniversite mücadelesi, demokratik Türkiye mücadelesinin güçlü bir parçası olmuştur. Bu nedenle üniversitelerine sahip çıkan, demokrasi mücadelesini yükselten Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin, öğrencilerinin ve mezunlarının haklı mücadelesinin yanındayız."

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Boğaziçi polemiği: Erdoğan ve Soylu Kaftancıoğlu'nu eleştirdi, CHP İstanbul İl Başkanı 'Haklı mücadelenin yanındayız' dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement