Boğaziçi Üniversitesi, Eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'yu Ağırladı - Son Dakika
Güncel

Boğaziçi Üniversitesi, Eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'yu Ağırladı

Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu’nun davetlisi olarak İstanbul’a gelen Yunanistan eski Başbakanı, Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkanı Yorgo Papandreu katıldığı konferansta, "Umarım Türkiye ile Rusya arasındaki sorun en kısa zamanda halledilir. Biz Rusya ile dostuz. Türkiye ile dostuz. Filistinlilerle dostuz. İsraillilerle dostuz. Pek çok ihtilafta dostlarımız olabilir.

21.12.2015 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu'nun davetlisi olarak İstanbul'a gelen Yunanistan eski Başbakanı, Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkanı Yorgo Papandreu katıldığı konferansta, "Umarım Türkiye ile Rusya arasındaki sorun en kısa zamanda halledilir. Biz Rusya ile dostuz. Türkiye ile dostuz.  Filistinlilerle dostuz. İsraillilerle dostuz. Pek çok ihtilafta dostlarımız olabilir. Biz artık bölünmüşlük istemiyoruz" dedi.

Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu'nun davetlisi olarak İstanbul'a gelen Yunanistan'ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu,bir konferans verdi. Konferansa başta Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosu Charles F. (Chuck) Hunter ve bir çok ülke temsilcisinin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve bir çok davetli katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'de gerçekleştirilen konferansta konuşan Yunanistan eski Başbakanı, Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkanı Yorgo Papandreu,"Umarım Türkiye ile Rusya arasındaki sorun en kısa zamanda halledilir. Biz Rusya ile dostuz. Türkiye ile dostuz.  Filistinlilerle dostuz. İsraillilerle dostuz. Pek çok ihtilafta dostlarımız olabilir. Biz artık bölünmüşlük istemiyoruz" dedi.

"MÜLTECİLER TOPLUMUMUZUN ÇOK ÖNEMLİ BİR PARÇASI"

Yorgo Papandreu, "Bizim için mülteciler toplumumuzun çok önemli bir parçası. Toplumumuzu zenginleştiriyorlar. Ama sadece toplumumuzu zenginleştirmekle kalmıyorlar. Bir kısmı zaman içerisinde ülkelerine geri dönüyorlar. Ben bunu bütün mülteciler için söylüyorum.  Sadece Suriye'den gelenler için söylemiyorum. Aslında mülteciler gelecek için bir yatırım. Yakın bir gelecekte iyi eğitilirlerse, hayatlarını kurabilirlerse onlarda gidip kendi toplumlarına Avrupa'nın desteğiyle yeniden ayağa kaldırabilirler. Böyle bir vizyonun oluşabilmesi için elbette Avrupa'da liderliğe yaklaşımının da uygun olması gerekiyor. Entegre ve kuvvetli bir Avrupa birliğini oluşturabilecek yeşil düğmeye açık bir Avrupa olabilmesi için gerekli çalışmaları yapması gerekiyor" dedi.

Panelde yaptığı konuşmanın ardından katılımcılarının sorularını  yanıtladı.

Bölgede işbirliğinin artışının olduğunu ifade eden Papandreu, "Eğer Kıbrıs sorununu çözüme kavuşturabilirsek ki kavuşturabiliriz diyorum. Hepimiz Kıbrıs'ın nerede olduğunu biliyoruz. Haritaya baktığınızda tam da bu iltifatların tam ortasında göbeğinde yer aldığını görüyoruz. Eğer bu sorun çözümlenebilirse o zaman bu bir örnek teşkil edilecektir. IŞID'ın ideolojileri ve diğer ideolojiler dillerin farklı olduğu ülkeler de bölünmüş toplumlara yer açacaktır. Biz bu gibi felsefelere başka çözüm yolları da olabileceğini de gösteririz. Toplumlarımız için de bu daha iyi olur. Halklarımız için vatandaşlarımız için daha iyi olur. Bölgede daha geniş kapsamlı bir iş birliğine yol açar. Ayrıca Kıbrıs sorunun çözümlenmesi enerji alanında Yunanistan ve Türkiye arasında Kıbrıs, İsrail, Mısır ve bölgede diğer ülkeler arasında da yardımlaşmaya ortak çalışmaya yol açabilir ve bu imkanlar halen elimizde mevcut" şeklinde konuştu.

AB ile yapılan Mülteci anlaşmasının nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine Papandreu, "Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan son anlaşmaya ben olumlu bakıyorum. Çok önemli bir adım atılmıştır. Tabi ki belli bir sorunu çözmeye yetmez. Ama daha yakın bir işbirliğinin ve mülteci krizi konusunda oluşmasını sağlar. Bir yardım olur. Aynı zamanda sınır kontrolleri gibi bazı siyasi mülteci olmayanların vatandaşlık haklarının alınması gibi sorularda mesela Vize konusunda Türk vatandaşlarının Avrupa Birliğinde vizesiz dolaşımının sağlanması gibi önemli konulara da yansıyabilir. Suriye ile ilgili olarak biz daha fazla mülteci sorunu yaşayacağız. Bütün Dünya'da ve hedef bölge Avrupa olacaktır. İstesek de istemesek de bu hep öyle olmuştur. Bundan sonrada öyle olacak.  Belki hareketlerine devam edeceklerdir. Çünkü orası da bir cennet olarak görüyor. Oraya sadece Suriyeliler gelmiyor. Mülteciler Afganistan, İran, Irak ve Afrika'dan geliyor. Bir sonraki mülteci patlaması Yemen'den olabilir. Dolayısıyla biz oturup politika belirlemeli ve işbirliği içinde bu soruna nasıl göğüs gerebiliriz. Bunu tartışmalıyız" diye konuştu.

Türkiye ile Rusya arasındaki devam eden uçak kriziyle ilgili soruyu ise Papandreu, "Umarım Türkiye ile Rusya arasındaki sorun en kısa zamanda halledilir. Bunu söylüyoruz. Biz takibi Rusya ile dostuz. Türkiye ile dostuz.  Filistinlilerle dostuz. İsraillilerle dostuz. Pek çok ihtilafta dostlarımız olabilir. Biz artık bölünmüşlük istemiyoruz. Biz daha fazla bölgesel işbirliği istiyoruz. Farklılıklarımız var, belli konulara farklı yaklaşıyoruz ama işbirliği istiyoruz. Suriye konusuna gelince benim ümidim şu. Umarım bu olay daha büyük bir bölünmüşlük  Suriye'ye nasıl bir şekilde yaklaşacağımız konusunda ortaya çıkarmaz. Çünkü bu basit bir ihtilaf değil. Artık önemli bir sorun. Balkanlarda yaşayan insanlar olarak bizler vekalet savaşları dediğimiz bugün Suriye'de yaşadığımız vekalet savaşıdır. Bunun ne olduğunu gayet iyi biliriz" şeklinde yanıtladı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Boğaziçi Üniversitesi, Eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'yu Ağırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement