Bolkar Dağları dünyada tek ötmeyen kurbağaya ev sahipliği yapıyor - Son Dakika
Güncel

Bolkar Dağları dünyada tek ötmeyen kurbağaya ev sahipliği yapıyor

Bolkar Dağları dünyada tek ötmeyen kurbağaya ev sahipliği yapıyor Bolkar dağları doğaseverlerin ilgisini çekiyor Niğde, Adana, Mersin ve Konya sınırları arasında yer alan Orta Toroslar'daki Bolkar Dağları, gölleri endemik bitki ve hayvan türleriyle doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

01.06.2021 20:25  Güncelleme: 21:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bolkar Dağları dünyada tek ötmeyen kurbağaya ev sahipliği yapıyor

Bolkar dağları doğaseverlerin ilgisini çekiyor

NİĞDE - Niğde, Adana, Mersin ve Konya sınırları arasında yer alan Orta Toroslar'daki Bolkar Dağları, gölleri endemik bitki ve hayvan türleriyle doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Kampçıların ve trekkingcilerin uğrak yeri olan Bolkarlar'da sadece Türkiye'de bulunan 3 bine yakın endemik bitki türünün yaklaşık yüzde 10'u yetişiyor. Bolkarlar, dünyada 'sessiz kurbağa' olarak da bilinen Toros kurbağasına da ev sahipliği yapıyor. Toros kurbağası (Rana holtzi) Ranidae familyasından ortalama boyları 6 santim ile 7.5 santim arasında değişen Türkiye'ye özgü endemik bir kurbağa türü. 2 bin 600 metre yüksekliğindeki Çiniligöl ve 2 bin 500 metre yükseklikteki Karagöl'de ve 3 bin metre yüksekliğindeki Eğrigöl mevkiinde yaşayan sessiz kurbağalar 1984 yılında doğadaki canlıların ve yaşadıkları ortamların korunması amacı ile düzenlenen Uluslararası Bern Sözleşmesi ile koruma altına alındı. Niğde Valiliği Çevre Koruma Kurulu tarafından da özel koruma alanı ilan edilen bölgede endemik bitki türlerini koparmak, sessiz kurbağalara dokunmak, gölden su almak, coğrafi yapının dokusunu bozacak faaliyetlerde bulunmak yasak. Temel besinleri, göl kenarındaki çayırlıklarda yaşayan böcekler ve diğer eklem bacaklılar olan Toros kurbağaları ürediği göllere geçmişte bilinçsizce sonradan getirilen aynalı sazan balıkları yüzünden nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Sessiz kurbağa popülasyonun devam etmesi için gölde 12 ay balık tutmanın serbest olduğunu belirten Ulukışla Kaymakamı Abdulkadir Nar; bölgenin hem doğal güzellik hem de turizm açısından önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Sessiz kurbağaların yaşam alanını korumak adına gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Ulukışla Kaymakamı Abdulkadir Nar, "Karagöl Ulukışla ilçemiz sınırları içerisinde olan Orta Toroslar'da Bolkar Dağları eteklerinde yer alan güzel bir buzul gölümüz. Hem doğal anlamda hem de turizm anlamında çok önemli bir bölge. Bu bölgede sessiz kurbağalar yer almakta ancak göle daha önce bilinçsiz bir şekilde balık atılmış bununla ilgili gerekli çalışmaları başlattık. Burada yılın 12 ayında balık tutulması serbest. Kurbağa popülasyonunun korunması ve arttırılması adına elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Niğde Turizmciler Derneği Bahar Şahiner Öke ise, "Buranın en büyük özelliği, rana holtzi yani dünyada ötmeyen kurbağaya ev sahipliği yapması. Buraya geldiğiniz zaman binlerce kurbağa görebiliyorsunuz. Bu kurbağalar göl çevresinde siz trekking yaparken veya kamp esnasında hiç ses duymadığınız için hiç rahatsız olmuyorsunuz. Burası şu an kampçıların, trekkingcilerin çok gözde bir rotası haline geldi. Biz buraya sürekli rutin olarak hem kamp etkinliklerimiz hem de trekking etkinlikleri düzenliyoruz. Burası bölge olarak Adana, Mersin hem de Niğde sınırı olduğu için genelde günübirlik trekking yapmayı tercih edenler daha çok fakat özellikle yaz dönemi kamp için de çok tercih edilen bir bölge ve aynı zamanda kamp zamanı gece samanyolunu çok güzel bir şekilde buradan izleyebiliyorsunuz herkese tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Bolkar Dağları dünyada tek ötmeyen kurbağaya ev sahipliği yapıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bolkar Dağları dünyada tek ötmeyen kurbağaya ev sahipliği yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı
    11:03 Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı

    Konya'da iş yerlerinin bulunduğu sokak üzerinde araçlarıyla seyir halinde olan 2 komşunun karıştığı maddi hasarlı trafik kazasının ardından çıkan kavgada 1 kişi yaralandı. Kavga sırasında elinden yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Polis ekipleri olayla ilgili tahkikat başlatmıştır.

  • Türk Savunma Sanayisinin Alt Yüklenicileri Milli Platformlarda Önemli Görevler Üstleniyor
    11:03 Türk Savunma Sanayisinin Alt Yüklenicileri Milli Platformlarda Önemli Görevler Üstleniyor

    Türk savunma sanayisinin alt yüklenicileri, sahip oldukları teknolojik yetkinlikleriyle milli muharip uçak KAAN'dan milli fırkateyn TCG İstanbul'a Türkiye'nin kritik platformlarında önemli görevler üstleniyor.

  • Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor
    11:01 Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor

    Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında, eski Sakarya emniyet müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10'u eski emniyet mensubu, 3'ü firari 11 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Celse arasında gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından 1 tanık dinlendi. Cumhuriyet savcısı, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini ve firari 3 sanık hakkındaki yakalama kararının devamını talep etti. Firari sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına karar veren heyet, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor
    11:01 Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesine bağlı Mehmetli beldesinde yaşayan depremzede aile, izin alamadığı için yıkılan evinin yerine ev yapamıyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan aile, yetkililerden yardım istiyor.

  • Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı
    10:59 Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklerle 60. Kütüphane Haftası kutlandı. Vali Şefik Aygöl ve Rektör Şükrü Beydemir'in katılımıyla gerçekleşen etkinlikte kitap okuma etkinliği ve kitap yürüyüşü düzenlendi. Ayrıca, İçe Halk Kütüphanesi açılışı yapıldı ve en çok kitap okuyan öğrenci ve yetişkinlere hediyeler verildi.

  • ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu
    10:58 ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Voleybol Kadın-Erkek ve Futbol Erkek takımları, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Spor Müsabakaları'nda başarı elde etti. Kazandıkları kupaları ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak'a sundular. Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, antrenörler ve sporcuları tebrik ederek başarılarının devamını diledi ve hediye takdiminde bulundu.

  • Kapaklı'da Çalınan Köpek Aranıyor
    10:58 Kapaklı'da Çalınan Köpek Aranıyor

    Kapaklı'da sahibinin bahçesinden çalınan 55 günlük Hera isimli köpek, polis ekipleri tarafından aranıyor. Köpeğin çalındığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı. Köpeğin sahibi, Hera'nın kendilerine geri teslim edilmesini istiyor.

  • Bozüyük'te Sentetik Uyuşturucu Operasyonu: Zanlı Yakalandı
    10:57 Bozüyük'te Sentetik Uyuşturucu Operasyonu: Zanlı Yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde yapılan asayiş uygulamasında, üzerinde sentetik uyuşturucu ve uyuşturucu kullanma aparatı bulunan bir zanlı yakalandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda, zanlı hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Sultangazi'de hakim ve savcıları taşıyan servis minibüsü kaza yaptı
    10:57 Sultangazi'de hakim ve savcıları taşıyan servis minibüsü kaza yaptı

    Sultangazi'de hakim ve savcıları taşıyan servis minibüsü, kontrolsüz şerit değiştiren otomobille çarpıştı. Kazada minibüste bulunan hakim ve savcılardan iki kişi hafif şekilde yaralandı. Kaza nedeniyle tünelde trafik yoğunluğu oluştu.


Advertisement