Bolu'da, 'Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı' Kuruluyor - Son Dakika
Güncel

Bolu'da, 'Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı' Kuruluyor

BOLU Belediyesi, 7 bin 300 metrekare alan üzerinde kente özgü endemik bitki ve ağaçlar, bonsai ağacı üretim serası, 200 çeşit nilüfer koleksiyonu, abant alası havuzu, yürüyüş yolları, oyun parkının yer alacağı dev bir 'Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı' kuruyor.

27.07.2017 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BOLU Belediyesi, 7 bin 300 metrekare alan üzerinde kente özgü endemik bitki ve ağaçlar, bonsai ağacı üretim serası, 200 çeşit nilüfer koleksiyonu, abant alası havuzu, yürüyüş yolları, oyun parkının yer alacağı dev bir 'Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı' kuruyor. Parkın, yaz sonunda açılması planlanıyor.

Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından projelendirildi. Alpağutbey Mahallesi'ndeki alanda yapımı devam eden parkın ortasında, nilüferlerin yetiştirileceği bin 160 metrekarelik özel havuz yer alacak. Havuz, 200 çeşit nilüfere ev sahipliği yapacak. Havuzun içerisinde nilüfer türlerine göre farklı yüksekliklerde 104 ayrı bölüm bulunacak ve her nilüfer türünün yeri maksimum boyuna göre belirlenecek. Havuz suyu ise park alanında bulunan yeraltı sularından sağlanacak. Park alanında bulanan yeraltı suları toplanarak önce parkın kuzeydoğusundaki alabalık havuzunu ve sonra da nilüfer havuzunu dolduracak. Kalan su ise parkın güney batısında yapılacak olan 50 tonluk yeraltı su deposunda toplanacak. Parkın kurulacağı arazinin yüzde 6'lık bir eğime sahip olması sayesinde ise su akışları elektrik enerjisi harcamadan sağlanacak.

BONSAİ AĞACI ÜRETİM MERKEZİ

Parkın içinde 100 metrekarelik bir alanda ise bonsai ağacı üretim merkezi yer alacak. Bolu'nun iklimi nedeniyle seraya ihtiyaç duyan bonsai ağaçlar için oluşturulan özel bir sera olacak. Sera, ışıktan daha fazla yararlanmak için cam tavandan oluşacak. Bolu iklimine uygun bonsai ağaçları ise sera dışında, açık havada yetiştirilecek.

Şakayıklar, güller de parkta renk cümbüşü yaratacak. Şakayıklar, parkta özel koleksiyon olarak sergilenecek. Bolu iklimine uyum gösteren şakayıklar, kentte yazın ilk habercisi olacak. Parka ilk etapta gallicas, flarıbunda, menekşe gülü, okka gülü gibi çeşitli gül türlerinden 100 adet dikilecek. Ayrıca kestane eriği, burnu kızıl eriği, miskici elması gibi Bolu'nun endemik meyve ağaçları da, gelecek nesillere sağlıklı aktarılması amacıyla parkta yetiştirilecek.

YÜRÜYÜŞ YOLLARI, ÇOCUK OYUN ALANLARI

Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, 4 mevsim yeşil kalan ağaçlarıyla ziyaretçileri cezbedecek. Parkta yürüyüş için çam, meşe, ıhlamur, akçaağaç ve ladin ağaçlarından oluşan küçük korular yer alacak. Dünyada sadece Bolu'da yetişen endemik ağaçlar da bu projeyle ziyaretçilere görsel olarak tanıtılacak. Ayrıca park, çimlik alanlarıyla da ziyaretçilerine çocukların koşup oynayabileceği rahat ve huzurlu bir ortam sunacak. Parkta, 380 metrekarelik alana yayılan çocuk oyun grubu, fitnes aletleri ve 300 metrekarelik kafeterya ve kameriye de bulunacak.

Türkiye'de sadece Abant Gölü'nde yetişen Abant Alası balığı da parkta kurulacak küçük bir havuzda yetiştirilecek. Parkta güvercin kümesleri de yer alacak.

NİLÜFER FESTİVALİ

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türkiye'de bir ilk olacak parkı kente kazandıracak olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Yılmaz, "Bu çok yönlü bir proje. Bir yanıyla Bolu'da, sanatçılara ilham kaynağı olan nilüferler, bonsai ağaçları, korulardan oluşan Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı'nı halkımıza sunuyoruz. Türkiye'de ilk olacak bu çok yönlü parkımızda, Bolumuza uygun nilüfer türlerini yetiştireceğiz, çoğaltacağız görsel bir şov ile sunacağız. Bu park, gelecekte, güzel sanatlar için büyük bir ilham kaynağı olacak. Halkımızı ve sanatçılarımızı, parkta kuracağımız 'Beşi Bir Yerde Görsel Sanat Galerisi' ile bir araya getireceğiz. Bütün bunlar, birçok insanın bilgisi, emeği, imkanı ve sabrı ile bir araya getiriliyor. Dünyada bu kadar nadir çeşidin bir araya toplandığı ve bilimsel yöntemlerle yetiştirildiği bir başka park yok. Parkta 200 çeşit nilüfer yetiştirilecek. Belki bir gün Bolu'nun amblemi nilüfer olur. Nilüfer Festivali düzenleriz" dedi. - Bolu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bolu'da, 'Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı' Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement