Bor, Pas Önleyici Çözeltiyle Katma Değere Çevrilecek - Son Dakika
Teknoloji

Bor, Pas Önleyici Çözeltiyle Katma Değere Çevrilecek

Geliştirdikleri pas önleyici çözeltiyle bor madenini katma değere dönüştürmeyi amaçlayan Düzce Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, 4'ünün patentini aldıkları ve sanayi kullanımına hazır hale getirdikleri bileşikleri piyasaya sürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

26.01.2018 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖMER ÜRER - Geliştirdikleri pas önleyici çözeltiyle bor madenini katma değere dönüştürmeyi amaçlayan Düzce Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, 4'ünün patentini aldıkları ve sanayi kullanımına hazır hale getirdikleri bileşikleri piyasaya sürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında çalışmalarını sürdüren Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (DÜBİT) görevli akademisyen ve araştırma görevlileri, 3 yıl önce başladıkları çalışmalar kapsamında geliştirdikleri bor madeninden ede edilen 50'inin üzerinde pas önleyici bileşiklerden 4'ünün patentini aldı.

KOSGEB desteğiyle Teknopark bünyesinde kurdukları şirketle bor madeninin ülke ekonomisine kazandırılmasını amaçlayan bilim adamları, sanayi kullanımına hazır hale getirdikleri ürünü piyasaya sürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Hem ekonomiye hem de yatırımcıya katkı yapacak

Çalışma ekibinin başında bulunan DÜBİT Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, ülkenin en önemli madeni olan bor ile çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Uğraş, dünyadaki bor madeninin yüzde 65'inin Türkiye'de çıkarıldığına dikkati çekerek, "Fakat bu madeni katma değere çeviremiyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmaların yeni yeni ışıklarını görmeye başladık. Bu madenle korozyona yönelik çalışmalar yaptık. Proje kapsamında 50'nin üzerinde bileşik sentezledik. Bunlardan 6'sı korozyona yönelik yüksek etki gösterdiği için 6 adet patent başvurusu yaptık. Bunlardan 4'ü tamamlandı, 2'sinin ise dosya işlemleri devam ediyor." şeklinde konuştu.

Patent başvurusunu uluslararası korumaya çevirdiklerini aktaran Uğraş, şunları kaydetti:

"Projemizin sonlanmasına yakın zamanlarda elde ettiğimiz bu güzel verileri artık ülkemizin ekonomisine kazandırmak amacıyla yatırıma dökmek istedik. Bu aşamada KOSGEB bize destek verdi. Toplam 380 bin liralık destekle Teknopark bünyesinde şirket kurduk. Tabii bu temel bilim çalışmalarının üretime dönüşmesi aşaması asıl hedefti. KOSGEB'in desteği ile bu bileşimi nihai ürün çalışmalarına başladık. Ürünümüzü artık nihai forma getirdik. Artık sanayi kullanımına hazır hale geldi. Ülke ekonomisine sunmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz."

Uğraş, ürünün deneysel çalışmalarının oldukça başarılı geçtiğine değinerek, "Metalin olduğu her yerde kullanılabilir. Nem, ısı ve ışık sebebiyle metallerde korozyon denilen paslanmayı engelleyen bir ürün. Metalin ömrünün kısalması paslanma ile olur. Ekonomiye büyük katkı sağlayacak bu ürün, hem bütçe anlamında hem de zaman kaybı anlamında yatırımcıya büyük katkı yapacak." şeklinde konuştu.

Yıllar önce birçok uçak kazasına metal korozyonların sebebiyet verdiğinin anlaşıldığını ifade eden Uğraş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanın olduğu her yerde metaller söz konusu, metalin olduğu her yerde de korozyon söz konusu. Bu bizim ürettiğimiz bileşim, korozyonu önlemede muazzam etki gösteriyor. Dünyadaki diğer muadillerine göre daha hızlı etki gösteren ve ömürlük bir ürün. Deneylerdeki ürünlerimiz çok uzun yıllar kullanımdan sonra paslanmaya uğrayacak metaller üzerinde gerçekleşti. Yani ürün kısa sürede paslanmaya maruz kalan metaller üzerinde dahada etkili olacağının göstergesidir."

"Ekonomik kaybı durdurma açısından ciddi bir açığı kapatacak"

DÜBİT Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hüsnü Gergenli ise borun yaklaşık 4 bin yıldır bilinen bir element olduğunu ve cam, kozmetik, zırhlı araç yapımı gibi birçok sektörde kullanıldığını vurguladı.

Bor kullanımı açısından ülkemizin kullanım alanlarının tam manası ile yeterince kullanılmadığını aktaran Gergenli, şunları söyledi:

"TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje, ülkemizde bor kullanımı açısından çok önemli bir projedir. Bu çalışma neticesinde bulduğumuz korozyon önleyici inibütör, gayrisafi milli hasılanın yüzde 3,5'ine tekabül eden ekonomik kaybı durdurma açısından ciddi bir açığı kapatacaktır. Bu bileşimi biz metalin bulunduğu her alanda kullanıyoruz. Özellikle büyük sanayide kullanılan asit havuzlarında kullanılan bir üründür. Daha önce dışarıda satın alınan ve uzun ömürlü olmayan pas önleyiciler veya sağlığa zarar veren ürünler kullanılıyordu. Bu noktada geliştirilen ürün ciddi bir açığı kapatıyor."

Ürünün toksit içeriğinin olmadığının kanıtlandığını ve uluslararası patent başvurusunun yapıldığını anlatan Gergenli, "Geliştirilen bu bileşim, metal yüzeyine 40-50 saniye içerisinde yapışıyor. Metalle yüzey arasında bir bariyer oluşturarak malzemedeki korozyonu engelliyor. Ürün aynı zamanda soğutma sistemi denilen asit temizleme aşamasında kullanılan suyun temiz kalmasını sağlayarak, hem doğaya hem de insan sağlığını koruyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Bor, Pas Önleyici Çözeltiyle Katma Değere Çevrilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı
    17:13 X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı

    Elon Musk'ın yapay zeka girişimi X.ai, sosyal ağ X'in Grok chatbot'unu desteklemek üzere Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı. Model, kodlama ve matematikle ilgili görevlerde gelişmiş akıl yürütme yetenekleriyle dikkat çekiyor.

  • Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor
    17:11 Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor

    Google, Android kullanıcıları için tasarlanan yeni "Tab Declutter" özelliği ile tarayıcıdaki sekme karmaşasını azaltmayı hedefliyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, sadece aktif olarak kullandıkları sekmelere odaklanabilecek ve arşivlenen sekmelere ihtiyaç duyduklarında kolayca erişebilecekler. Google Chrome'un Mayıs ayında çıkması beklenen 125. sürümünde bu özelliğin yer alması planlanıyor.

  • Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler
    17:10 Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler

    Xiaomi'nin uzun zamandır beklenen amiral gemisi Xiaomi 14 Ultra, Türkiye'de ön siparişe açıldı. Cihazın özellikleri arasında 2K AMOLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 16 GB RAM, dörtlü kamera kurulumu, 5000 mAh batarya ve hızlı şarj desteği bulunuyor. Xiaomi 14 Ultra'nın ön sipariş fiyatı ise 74.999 TL olarak belirlendi.

  • ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları
    17:10 ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları

    ROKETSAN, yerli savunma sanayii yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Şirket, yeni nesil mini insansız hava araçlarına ve patlayıcı düzeneklerine karşı koruma sağlayan ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi için paylaşımda bulundu. ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi lazer ve elektromanyetik dalgalar kullanarak hedefleri etkisiz hale getirebilme özelliğine sahip. Hedef tespit ve takip için radarları ve elektro-optik kameraları kullanıyor. Yapay zeka sayesinde otomatik hedef tespiti ve takibi gerçekleştirebiliyor. Sistem aynı zamanda mobil ve sabit kullanıma uygun olarak tasarlandı. Araç üzerine birleşik veya kule ve kabin şeklinde yerleştirilebiliyor. Lazer silahıyla 750 metre menzile sahip olan ALKA, geniş alanda İHA tehditlerini engelleyebiliyor. ALKA; askeri birlikler, havaalanları, enerji tesisleri, kamu binaları ve meskun mahallerin korunmasında kullanılabilecek.

  • Dünden bugüne teknolojiye yön veren insanlar
    17:09 Dünden bugüne teknolojiye yön veren insanlar

    Bugünün teknolojik gelişim düzeyine katkıda bulunan ve teknolojiye yön veren lider insanların isimleri ve katkıları. Steve Jobs, Steve Wozniak, Bill Gates, Gordon Moore ve Tim Berners-Lee gibi önemli isimlerin teknoloji dünyasındaki etkileri.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:08 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'astronotu seçim malzemesi olarak kullanıyorlar' şeklindeki eleştirilere yanıt vererek, Türkiye'nin astronotuyla gurur duymayanların gençlerle paylaşmamızı kıskandığını söyledi. Bakan Kacır ayrıca, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'yı 8 Temmuz'da uzaya göndereceklerini belirtti.

  • Çin Eğitim Bakanlığı, Yapay Zeka Kampanyası Başlattı
    16:19 Çin Eğitim Bakanlığı, Yapay Zeka Kampanyası Başlattı

    Çin Eğitim Bakanlığı, eğitimi geliştirmek amacıyla bir yapay zeka kampanyası başlattı. Kampanya, yapay zeka teknolojilerini tartışıp öğreteceği bir alan oluşturulması ve uluslararası bir etkileşim platformunun kurulması gibi adımları içeriyor. Ayrıca, yapay zeka aracılığıyla öğretme ve öğrenmenin entegre uygulamasını teşvik etmeyi, dijital eğitim okuryazarlığını ve becerilerini iyileştirmeyi ve yapay zeka uygulamalarının bilimsel etiğini standartlaştırmayı hedefliyor. Bakanlık ayrıca ulusal akıllı eğitim platformunun birçok bölgedeki ilkokul ve ortaokullarda hayata geçirilmesi için bir pilot program başlatacak.


Advertisement