Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç Aa Finans Masası'na Konuk Oldu: (3) - Son Dakika
Ekonomi

Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç Aa Finans Masası'na Konuk Oldu: (3)

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, "Başarısız halka arz gerçekleşiyorsa hep beraber biz bunda sorumlu olalım. Sorumluluk bizde de olsun, denetçi kuruluşta da olsun, halka arza aracılık eden yatırım bankasında da olsun" dedi.

22.04.2015 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, "Başarısız halka arz gerçekleşiyorsa hep beraber biz bunda sorumlu olalım. Sorumluluk bizde de olsun, denetçi kuruluşta da olsun, halka arza aracılık eden yatırım bankasında da olsun" dedi.

AA Finans Masası'na konuk olan Dinç, Borsa İstanbul ile Nasdaq arasındaki teknoloji transferi anlaşmasına değinerek, Nasdaq'daki teknolojinin son model olduğunu söyledi.

Ancak bundan çok daha önemlisinin Borsa İstanbul çalışanlarının Stockholm, Sydney ve ABD'de eğitim görmesi ve kaynak kodları kullanarak programları kendilerinin yazması olduğunu belirten Dinç, şunları kaydetti:

"Şu anda 70 kişilik bir ekip yurt dışında. Biz şunu istiyoruz; burada bir tıkanma veya sistemde bir problem olduğunda kimseyi beklemeyelim. Bundan çok daha önemlisi, sadece sorun olduğunda bunun çözülmesi değil. Buna ek olarak; biz bu kaynak kodları alarak programları kendi istediğimiz gibi yazıyor, tasarlıyor ve şekil veriyoruz. Bu da bize yeni ürün çıkarırken çok hızlı hareket etmemizi sağlayacak. Ayrıca bu ürünleri pazarlıyor ve satıyoruz. Nasdaq ile yaptığımız anlaşmayla, 25 ülkede satış hakkı aldık. Bu ürünü çevremizdeki, bölgemizdeki ülkelere satacağız ve o borsalarla ticari ilişkilerimizi geliştirmiş olacağız."

Dinç, finansal okur-yazarlık konusunun önemine dikkati çekerek, "Eğer yatırımcı gerektiği şekilde bilgilendirilmemişse, sağdan soldan aldığı duyumlarla, tüyo almakla hareket ettiği takdirde, istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliyor ve borsaya küsebiliyor" dedi.

Tuncay Dinç, finansal okur-yazarlık eğitimlerini artırmak istediklerini, özellikle iş hayatına girdiklerinde bilinçli hareket etmeleri için üniversitelere giderek öğrencilere bunu anlatacaklarını dile getirdi.

"Borsa İstanbul ile iş birliğini ileri seviyeye çekmek istiyorlar"

Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç, dünya borsaları arasında "bölgede lider ve merkez, dünyada global bir aktör" olmayı kendilerine hedef edindiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Kendi bölgemizdeki diğer borsalarla yakın iş birliği ve ortaklık hedefledik. Kırgızistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Karadağ borsalarında ortaklığımız var. Diğer bölge ülkelerindeki borsalarla da temas halindeyiz. Onlarla da ya ortaklık ya da başka bir ilişki biçimiyle iş birliği seviyesini yukarı çekme yönünde çalışmalarımız sürüyor. Bunun yanında dünya borsalarıyla entegre olmak, onlarla iş birliği seviyemizi artırmak için de yaptığımız çalışmalar var.

Biri Nasdaq ile yaptığımız iş birliği. Nasdaq'tan teknoloji transferini yaparken, bunu basit bir alışveriş şeklinde düşünmedik. Bunun yanında Londra Borsası ile yaptığımız bir iş birliği var; bazı ürünlerin hem orada hem burada satılıyor olması şeklinde. Londra Metal Borsası ile bir ortaklığımız var. Aynı zamanda Londra Metal Borsası üzerinden Hong Kong Borsası ile bir iş birliği kurmuş oluyoruz."

Dinç, bir tarafta ABD, bir tarafta Uzak Doğu, ortada da Avrupa ile kurdukları yakın iş birliklerini ileriye taşımak için çalışmalarının süreceğini söyledi.

Yakın zaman önce Londra'da bu konuda yakın görüşmeler yaptığını anımsatan Dinç, "Bu iş birliği seviyesini ileriye çekmeyi zaten onların da hepsi istiyor. Çünkü onlar da Türkiye'nin burada bölgesel bir lider olduğunu biliyor. Bu iş birliğinden onlar da faydalanmak istiyorlar. O konuda inşallah yakında güzel şeyler duyulacak" dedi.

Tuncay Dinç, Borsa İstanbul bünyesinde kurulan Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nin çalışmalarının seviyesinin yükseltilmesini planladıklarını da ifade etti.

"Nitelikli yatırımcı pazarının kurulum çalışmaları devam ediyor"

Halka açılmadan şirketler ile yatırımcıları bir araya getiren Özel Pazar'ı Türkiye'nin yanı sıra yakın çevre ülkelerindeki şirketleri de içinde alacak şekilde genişleteceklerini aktaran Dinç, "Şirketlerin bu pazara gelmelerini, burada görücüye çıkmalarını ve kendilerine ortaklıklar yoluyla müşteriler bulmalarını istiyoruz. Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar, Özel Pazar aracılığıyla bu platformdaki şirketlerle daha rahat temasa geçiyor. Bu bize doğrudan sermaye akımı sağlayacak. Şirketin kendini büyütmesinin yanı sıra Türkiye ekonomisinin büyümesine de katkı sağlayacak" diye konuştu.

Tuncay Dinç, 2010'da başlayan halka arz seferberliği döneminde çok fazla şirketin Borsa'ya geldiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bunların bir kısmı maalesef ilk önce gözaltı pazarına, hemen arkasından da kot dışına çıktı. Kötü tecrübeler yaşandı. Ama bu kötü tecrübeler bizi yıldırmıyor. Ben Borsa İstanbul'daki arkadaşların çok fazla sorumluluk almalarını ve bu şirketleri çok daha yakından incelemelerini istiyorum. Halka arzlarda yapılan yanlışlıklar vardı. Bu örneklerin olmasını istemiyorsak hep beraber elimizi taşın altına koyup bunları engellememiz ve çok daha dikkatli bir şekilde işin içinde olmamız lazım.

'Biz bazı sorumlulukları almadığımızı baştan belirtelim, şirket o şekilde halka açılsın'; ben buna katılmıyorum. Sorumluluk bizde de olsun, denetçi kuruluşta da olsun, halka arza aracılık eden yatırım bankasında da olsun. Başarısız halka arz gerçekleşiyorsa hep beraber biz bunda sorumlu olalım. 'Yatırımcı bunu aldığında kendi bilir, kendi sorumluluğu' demeyelim. Bu konuda bazı çalışmalar da var. Mesela halka arzları daha kolay bir şekilde gerçekleştireceğimiz nitelikli yatırımcı pazarıyla ilgili kurulum çalışmaları devam ediyor. Bunu teknoloji transferi projemizi tamamladıktan sonra hayata geçirmiş olacağız.

Dinç, çok büyük miktarda yatırım yapan ve gerçekten finansal okur-yazarlık seviyesi yüksek olan nitelikli yatırımcı ile diğer yatırımcının bakış açısının farklı olacağına dikkati çekerek, "Onlar için farklı pazarlar yaratmayı hedefliyoruz. Ama bunun yanında hem bizim sorumluluk alacağımız ama öbür yandan da şirketlerin buraya gelmesi için bunu destekleyecek bir çalışma içinde olmamız gerekiyor" dedi.

Küresel ölçekte iş yapan şirketlerin hepsinin halka açık olduğuna işaret eden Dinç, halka açık olmanın kurumsallaşma ve iyi yönetişim getirdiğini, halkta çok fazla güven yarattığını ve şirketin bilinirliğine katkı sağladığını söyledi.

Tuncay Dinç, program sonunda Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu bina ile ilgili bir anısını da anlattı. Dinç, "Çocukken her cuma Tercüman Çocuk Dergisi alır okurdum ve o dergi bu binada çıkardı. Hep 'Keşke bir gün o binaya gitsem, içine girsem' derdim. Bugün sizinle beraber kısmet oldu. Hayallerimizi gerçekleştirdiniz çok teşekkür ediyorum" dedi.

(Son)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç Aa Finans Masası'na Konuk Oldu: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement