Borsa Şirketleri 2017'de Kârını Yüzde 54 Arttırdı - Son Dakika
Ekonomi

Borsa Şirketleri 2017'de Kârını Yüzde 54 Arttırdı

2017'nin ilk çeyrek analizine göre borsada işlem gören imalat sanayi sektöründeki 161 şirketin satışları yüzde 37, kârları ise yüzde 54 arttı.

14.05.2017 09:15  Güncelleme: 09:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borsa şirketleri 2017 yılına güçlü başladı. İmalat sanayinde işlem gören 161 şirketin yüzde 66'sı kâr elde ederken toplam satışlar yüzde 37 arttı. Kâr artış oranı ise yüzde 54'e çıktı. Bir önceki yıl sadece yüzde 9 artan satışlar, 2017'nin üç aylık döneminde ciddi bir sıçrama yaşadı. Bu gelişme şirketlerin hem esas faaliyet kârlılığını hem de net kârlılığı olumlu yönde destekledi.

BANKALAR KÂRINI YÜZDE 65 ARTTIRDI

2016 yılı hem dünyada hem de Türkiye'de belirsizliklerin yoğun olduğu bir yıldı. Terör olayları varlığını sürdürdü, temmuz ayında darbe girişimi yaşandı, ardından yurt çapında OHAL ilan edildi. Yurtdışındaki en önemli gelişme ise İngiltere'nin Brexit kararı oldu. İtalya'daki referandum ve ABD'de Trump'ın Obama'nın yerine koltuğa oturması 2016'nın öne çıkan gelişmeleriydi. Bu ortam para piyasalarında yüksek volatiliteye neden olurken, turizm ve ulaştırma sektöründe daralmaya neden oldu. Buna bağlı olarak taş ve toprak sektöründe de kârlılıklar geriledi. İletişim, bilişim, tekstil yine kârlılıkların düştüğü sektörler arasında yer aldı. İlk çeyrekte bankalar yüksek bir performans göstererek kârlılıklarını yüzde 65 oranında artırdı. En yüksek kâr artışıysa hizmet sektörü, metal ana, petrol ve kimya sektörlerinde gözlendi. İmalat sanayinde ise kârlılıklar yüzde 54 oranında yükseldi.

BÜYÜKLER ARAYI AÇTI

Borsa şirketlerinde kâr artışında sigorta ve hizmet sektörü önde koşarken metal ana, kimya, petrol ve plastik, teknoloji, holding yatırım, banka ve imalat sanayi sektörlerinde karlar yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi İmalat sanayinde en yüksek kârı 902 milyon TL ile Ereğli Demir Çelik gerçekleştirdi. Şirketin satışları yüzde 62 yükselirken kârlılığı yüzde 450 arttı. Tüpraş 869 milyon TL kar açıkladı. Şirketin kar artışı yüzde 1001, satış artışı ise yüzde 99 oldu. Tüpraş için analistlerin kâr beklentisi 685 milyon TL idi. Şirketin beklenenin üzerinde bir faaliyet performansı göstermesi beraberinde kârın da tahminlerin üzerinde gerçekleşmesine olanak tanıdı. Sadece Tüpraş'ta değil, Petkim, Aygaz, Arçelik gibi Türkiye'nin en büyük firmalarında beklentilerin üzerine çıkan kârlar açıklandı. Petkim'in karlılığının artmasında özellikle gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanan petrokimya talebi ve düşük seyreden petrol fiyatlarının etkili olduğu gözleniyor. Beyaz eşya sektöründe vergi indirimlerinin talebi öne çekmesi, şirketlerin bir önceki yıl düşük kalan satış artışlarının canlanması kârlılığın yükselmesinde etkili oldu.

3 ALAN OLUMSUZ ETKİLENDİ

2017 yılının üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla olumsuz etkilenen sektörlerin başında ticaret, turizm, ulaştırma, gıda ve taş, toprak şirketleri gelmekte. Turist sayısındaki azalma sektörü olumsuz etkilerken kârların da düşmesine neden oldu. Turist sayısındaki gerilemeye bağlı olarak ulaştırma sektörünün de olumsuz etkilendiği görülüyor. Rusya ve AB ülkeleriyle gerilen ilişkiler, Türkiye'nin riskli ülke olarak görülmesi ve mevsimselliğin etkisiyle 2017'nin ilk çeyreğinin zararla kapatılmasına neden oldu.

Otel rezervasyon sitesi booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerine mahkeme kararıyla durdurma kararı verilmesi, Airbnb için de kapatılma söylentilerinin sürmesi sektörü olumsuz etkileyen gelişmeler arasında yer alıyor. Teknolojinin kolaylıklarından yararlananlar şehir otellerinde rezervasyonların önemli oranda bu portallar üzerinden gerçekleştiriyor.

SPORCU-SANATÇI YATIRIM ATAĞINDA

Yüksek gelirleri ile gündeme gelen sanatçı ve futbolcular artık paralarını lüks yaşamın simgesi olan arabalar, villalar ya da gece hayatında eritmiyor. Kazançlarını portföy şirketlerinin profesyonel yönetimine teslim ederken birikimlerini büyütüyorlar.

Yapılan istatistik çalışmalarına göre hayatlarının zirvesine milyoner olarak tırmanan her beş futbolcudan üçü en geç beş yıl içerisinde iflas ediyor. Bunu fark eden portföy yönetim şirketleri de sanatçı ve futbolcuları yakın takibe almış görünüyor. İstanbul Portföy de bu kurumlardan birisi.

Şirket, sanatçı ve futbolcuları ulaşılacak hedef müşteri grubu arasında değerlendirirken hem kazandığını hem de kazandırdığını, söylüyor. 2012 yılında sadece 20 milyon TL'lik bir fon büyüklüğüne sahip olan şirket, Aralık 2016'da Ashmore Portföy'ün yüzde 100 hissesini satın alırken yönettiği tomlam fon büyüklüğü de 1 milyar TL'yi aştı.

"SPORCULAR EMEKLİ OLDUĞUNDA BİRİKİMLERİNİ KAYBEDİYOR"

2017'ye gelindiğinde ise konsolide fon büyüklüğünü 1,7 milyar TL'ye çıkardı. Şirketin Genel Müdürü Burak Üstay ise bu yılsonunda 2 milyar TL'ye ulaşabileceklerini öngörüyor.

Kamuoyunun çok yakından tanıdığı birçok ünlünün portföyüne yön verdiklerini söyleyen Burak Üstay, sanatçı ve sporcuların en büyük sıkıntısının günlük koşuşturmaca içerisinde birikimlerini verilen yanlış kararlarla eritmeleri olduğunu söylüyor. Üstay, yurt dışında da benzeri bir sorunun olduğuna dikkat çekiyor.

Profesyonel sporcuların yurtdışında yüzde 75'inin emekli olduğunda tüm paralarını kaybettiğini, yurt içerisinde ise bu oranın yüzde 80'e çıktığını, söylüyor. İstatistikler profesyonel futbolcu ve sanatçıların birikimlerini yönlendirme noktasında zorlandığını gösteriyor. Üstay ise parlak dönemlerinde kazanan sanatçı ve sporcuların bu birikimlerini iyi değerlendirmeleri halinde emeklilik dönemlerinde de pekâlâ standartlarını koruyabileceklerini, söylüyor. (Milliyet)


Borsa Şirketleri 2017\'de Kârını Yüzde 54 Arttırdı

Son Dakika Ekonomi Borsa Şirketleri 2017'de Kârını Yüzde 54 Arttırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.

  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi
    15:09 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çifteler ilçesi ve mahallelerinde faaliyet gösteren hayvan yetiştiricilerine yemlik desteği sağladı. Toplamda 25 üreticiye verilen yemlikler, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından teslim edildi.

  • Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak
    15:09 Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak

    Pazar günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili dünyaca ünlü banka Goldman Sachs tarafından dikkat çeken bir analiz yayınlandı. Analistler sonuçlar konusunda bir belirsizlik olmadığı sürece pazar günü gerçekleşecek yerel seçimlerin Türk lirası üzerinde pozitif bir etki yapacağına inanıyor.

  • AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı
    14:49 AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı

    AK Parti Bolu Belediye Başkan adayı Muhammed Emin Demirkol, mal varlığını açıkladı. Demirkol, 8 yıl İl Sağlık Müdürlüğü görevinde bulunduğunu ve başhekimlik yaptığını belirterek, mal varlığına ilişkin bilgileri paylaştı. Mal varlığının içinde bir otomobil, arsalar ve tarlalar bulunduğunu ifade eden Demirkol, nakit kısmını da seçim döneminde harcadığını söyledi.

  • Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi
    14:49 Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi

    Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Edirne Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu' ve 'Sera Kurulumu' projeleri kapsamında kurulan 40 sera, törenle üreticilere teslim edildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, törende yaptığı konuşmada kentte üretimin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Vali Sezer, sera alanlarının genişletilmesi ve seracılığın geliştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti.


Advertisement