Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Kristo, ülkesi için AB üyeliğinin öncelik olduğunu bildirdi - Son Dakika
Güncel

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Kristo, ülkesi için AB üyeliğinin öncelik olduğunu bildirdi

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Kristo, ülkesi için AB üyeliğinin öncelik olduğunu bildirdi

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Bosna Hersek'in tartışmaz önceliği olduğunu vurguladı.

21.03.2023 16:17  Güncelleme: 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Bosna Hersek'in tartışmaz önceliği olduğunu vurguladı.

Kristo, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki temasları kapsamında, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşma yaptı.

Bir yıldan uzun süredir devam eden Rusya- Ukrayna Savaşı'nın, AB ülkelerini birbirine daha çok bağladığını belirten Kristo, "AB üyeliği, Bosna Hersek için tartışmasız önceliktir zira bunun ülkemizin geleceği için ne kadar önemli olduğunun farkındayız." dedi.

Kristo, Bosna Hersek'in 15 Aralık'ta "aday ülke" statüsü alarak tarihi bir adım attığını söyleyerek, "Sorumluluklarımızın farkındayız. AB tarafından belirlenen 14 anahtar önceliğin uygulanmasına odaklanacağız. AB üyelik süreci kapsamında ülkemizin gelişimini hızlandırmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Bosna Hersek'te 2 Ekim 2022'de yapılan seçimin ardından hükümetin kısa sürede kurulabildiğini anlatan Kristo, yeni hükümetin AB üyeliği kapsamında çalışmalarına büyük bir hızla devam ettiğini belirtti.

Borjana Kristo, Bosna Hersek'in göçmenlerin kullandığı rota üzerinde bulunduğuna değinerek, düzensiz göçle mücadelede AB ile işbirliğine açık olduklarını ve ek destek beklediklerini dile getirdi.

Bosna Hersek'in en üst makamı olan Devlet Başkanlığı Konsey üyelerinin seçiminde, Hırvat üyenin Hırvatlar tarafından seçilmesi gerektiğini savunan Kristo, bu noktada Bosna Hersek'te yaşayan Hırvatlara "haksızlık" yapıldığını iddia etti.

Hırvat siyasetçi Kristo, Bosna Hersek'te ayrılıkçı söylemlerin "dayatılması" yerine barışı garantileyen temel prensiplerin korunması gerektiğini kaydetti.

Konseyi Başkanı Kristo, konuşmasının ardından AP'de kendisine Bosna Hersek'le ilgili yöneltilen soruları da cevapladı.

Bosna Hersek'teki seçim reformu talebi

Devlet Başkanlığının biri Boşnak, diğeri Hırvat halkından olmak üzere iki üyesi, Bosna Hersek'in iki entitesiden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'ndaki (FBIH) vatandaşlarca, üçüncü üye Sırp Cumhuriyeti (RS) entitesinde yaşayanlar tarafından seçiliyor.

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşta, Boşnakların yanında savaşan ve "Altın Zambak" nişanı bulunan mevcut Hırvat üye Komsic, yürüttüğü ılımlı politika dolayısıyla ülkedeki milliyetçi Hırvatlar tarafından desteklenmiyor.

Hırvat Demokrat Birliği Bosna Hersek (HDZ) Genel Başkanı Dragan Covic de mevcut Hırvat üye Zeljko Komsic'in FBIH'deki Boşnakların oylarıyla seçildiğini iddia ederek, ülkede yeni bir seçim reformu talebinde bulunmuştu.???????

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Kristo, ülkesi için AB üyeliğinin öncelik olduğunu bildirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement