Boşnak Çocukların Sırp Bölgesindeki Okul Sorunu Çözüldü - Son Dakika
Güncel

Boşnak Çocukların Sırp Bölgesindeki Okul Sorunu Çözüldü

Srebrenitsa Belediye Mahkemesi, Boşnak çocukların kendi dil, tarih ve din derslerini alabilmesi doğrultusunda karar aldı Boşnak velilerin avukatı Ademoviç: "Çocuklarımız ülkedeki siyasi ve hukuki sorunların kurbanı, 5 aydır bu kararı bekliyoruz"

05.06.2014 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Srebrenitsa Belediye Mahkemesi, Bosna Hersek'in iki entitesinden Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) bulunan Konyeviç Polye kasabasında, kendi dil, tarih ve din derslerinin verilmemesine duydukları tepki nedeniyle aileleri tarafından bir süre okula gönderilmeyen çocukların sorununun çözümüne yönelik karar verdi.

Konyeviç Polye'de yaşayan Boşnak aileler, yaklaşık 5 ay önce, Sırp bölgesindeki okullarda Boşnak çocuklara kendi dil, tarih ve din derslerinin okutulması yönünde Srebrenitsa Belediye Mahkemesi'ne başvurdu. Velilerin başvurusunu değerlendiren mahkeme, Boşnak çocukların Sırp bölgesindeki okullarda kendi dil, tarih ve din derslerini öğrenmeleri yönünde karar verdi.

Konyeviç Polye bölgesindeki okulların, mahkemenin kararına 3 gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunduğu öğrenildi.

Boşnak çocukların velilerinin avukatı Nedim Ademoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 aydır mahkemeden bu kararı beklediklerini söyledi.

Bosna Hersek'in adalet sisteminin aileleri hayal kırıklığına uğrattığını belirten Ademoviç, "Bu tür kararlar bir kaç gün içerisinde alınabilir, ancak biz 5 ay bu karar için bekledik. Mahkeme karar getirene kadar, çocuklarımızı ayrımcılık yapılmayan ve haklarının korunduğu farklı okullara yazdırmak zorunda kaldık. Neredeyse bir öğretim yılı geçti" diye konuştu.

Konyeviç Polye'de yaşayan Boşnak aileler, "okullarda Boşnak çalışan bulunmaması, müfredatta Bosna tarihi ve Boşnak dili derslerinin yer almaması, din dersi olarak ise çocuklarına Ortodoksluk öğretildiği" gerekçesiyle, 2013-2014 eğitim öğretim yılı başında sorun çözülene kadar çocuklarını okula göndermeme yönünde karar almıştı. Boşnak aileler, çocuklarının sorunları çözülmediği için üç ay boyunca, başkent Saraybosna'daki Avrupa Birliği Yüksek Temsilciliği Ofisi (OHR) önünde çadır kurarak, yetkili makamların olaya müdahale etmesini talep etmiştı. Daha sonra çocuklar, geçici bir çözüm olarak Nova Kasaba beldesinde, İslam Birliği Meclisi'nce kendilerine tahsis edilen bir binada eğitim görmeye başlamıştı. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Boşnak Çocukların Sırp Bölgesindeki Okul Sorunu Çözüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement