Bozcaada bin yıllık siluetine yeniden kavuşuyor - Son Dakika
Güncel

Bozcaada bin yıllık siluetine yeniden kavuşuyor

Kuzey Ege'nin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Bozcaada, kuzey ve güney cephelerinde yer alan yel değirmenlerinin yeniden inşa edilmesiyle bin yıllık siluetine tekrar kavuşuyor.

18.06.2019 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURAK AKAY - Kuzey Ege'nin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Bozcaada, kuzey ve güney cephelerinde yer alan yel değirmenlerinin yeniden inşa edilmesiyle bin yıllık siluetine tekrar kavuşuyor.

Çanakkale'nin en önemli turizm bölgelerin biri olan, Türkiye'nin üçüncü büyük adası konumundaki Bozcaada'da bulunan ve uzun süre atıl durumda kalması nedeniyle yıkılan yel değirmenlerinin yeniden yapılmasına karar verildi.

Bozcaada Kaymakamlığınca hazırlanan proje kapsamında eski yerleri tespit edilen değirmenlerin, adada yaşayanlardan toplanan eski fotoğraflarla konumları kesinleştirildi, ilgili noktalarda temizlik ve düzleme çalışmaları yapıldı.

Daha sonra güney cephede 4 metre çapında ve 6,5 metre yüksekliğinde 2 değirmenin inşası tamamlandı. Kuzey bölümde yer alacak görsel amaçlı değirmenin ise inşa çalışmaları sürüyor.

Değirmenlerin tamamlanmasının ardından fotoğraf çekmek için gelen çok sayıda amatör ve profesyonel sanatçı için de yeni bir destinasyon oluşacak. Çok sayıda fotoğrafçı henüz çevre düzenlemeleri tamamlanmayan bölgede yel değirmenleriyle Bozcaada'nın eşsiz manzarasını çektikleri fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştiriyor.

"Adanın önemli bir görselini yeniden ortaya çıkardık"

Bozcaada Kaymakamı İbrahim Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yel değirmenlerinin bin yıllık geçmişe ışık tuttuğunu söyledi.

Değirmenlerin yüzyıllarca kullanıldığını ancak bakımsızlık ve çeşitli nedenlerle zamana yenik düştüklerini dile getiren Gültekin, şu değerlendirmede bulundu:

"Değirmenler maalesef 50-60 yıl önce bakımsızlıktan yıkılmışlar. Hatta biz projeye başladığımız zaman birisinin kalıntıları vardı. Projeyi yaptığımız alanda bilinen 3 değirmen var. 2'sini biz Bozcaada Kaymakamlığı olarak yeniden aslına uygun restorasyonunu tamamladık. Silueti görünecek hale geldi. Ama bundan sonra inşallah hemen hemen değirmenin yapımı kadar önemli çevre düzenlemesi ve ışıklandırmayla süreci tamamlamış olacağız. Değirmenlerimizden biri sadece siluet anlamında katkı sunacak. Diğer değirmenimizi ise orijinal buğdayı koyduğumuz zaman un öğütecek şekilde tüm gerekli teçhizatıyla tamamlamış olacağız."

Gültekin, inşaat çalışmaları başladığı günden itibaren adadakilerin yapıları merak ettiğini belirterek, "Değirmenler belli bir siluete kavuştuktan sonra bu merak daha da törpülenerek daha çok ilgi çekecekler. Hali hazırda inşaat çalışmaları devam ederken bile çok fazla ilgi görüyor. İnşallah çalışmayı tamamladığımız zaman daha çok ilgi göreceğini bekliyoruz, umuyoruz." dedi.

"Eski tarihi tekrardan canlandırmışlar"

Eskişehir'den Bozcaada'ya gelerek değirmenleri ziyaret eden Erşan Balcısoy, "Çanakkale'nin Yeşilyurt köyünde konaklıyoruz. Geyikli'den feribotla Bozcaada'ya geldik. Feribottan buradaki yel değirmenlerini gördük ve burada fotoğraf çekmek istedik. Çok güzel olmuş. Bozcaada'ya çok yakışmış. Herkesin buraya gelmesini tavsiye ediyoruz. Eski tarihi tekrardan canlandırmışlar. Harika olmuş." dedi.

Mersin'den bir haftalık tatil için adaya gelen Aslı Aslantürk de yel değirmenlerinin tamamlanmasıyla adanın ilk girişteki görselinin daha da anlam kazanacağını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bozcaada bin yıllık siluetine yeniden kavuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı
    20:26 Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı

    Banu Parlak, borçlu olduğu bir dosyayla ilgili gittiği Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı. Adliyeyi birbirine kattan Parlak, savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Banu Parlak'ın köpeği, komşusunun köpeğini parçalayarak öldürmüştü.

  • Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu
    20:25 Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen iftarda koruyucu ailelerle bir araya geldi. Programda konuşan Vali Köşger, Adana'nın koruyucu aile sıralamasında 4. olduğunu belirterek, çocuklara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de programa katıldı.

  • Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu
    20:23 Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

    Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Hatay'da düzenlenen iftar programında depremzedelerle bir araya geldi. Yılmaz, çocuklara patlamış mısır ve pamuk şeker dağıttı. Konuşmasında, depremzedelere desteklerinin devam edeceğini belirten Yılmaz, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunu vurguladı.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement