Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali Başladı

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali Başladı

ÇANAKKALE'nin Bozcaada İlçesi'nde 14 Ekim'e kadar sürecek 5'inci Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali (BIFED) başladı.

11.10.2018 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE'nin Bozcaada İlçesi'nde 14 Ekim'e kadar sürecek 5'inci Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali (BIFED) başladı. Dünyanın ve Türkiye'nin çevre sorunlarına değinilen ve daimi teması 'Ekoloji' olan festivalde,  çevreciler ve sinemaseverler, 14 Ekim'e kadar iki farklı salonda gösterilecek çevre temalı belgeselleri ücretsiz olarak izleyecek.

Türkiye'nin tek 'Ekoloji' temalı festivali olan ve uluslararası camiada saygınlığı özellikle çevreciler tarafından artan, BIFED'in 5'incisi iki farklı salonda gösterilen belgeseller ile başladı. Bu yıl 56 ülkeden 260'ın üzerinde filmin başvurduğu festival için Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen çevreciler, yönetmenler ve sinemaseverler Bozcaada'da buluştu.

'ÖDÜL HEYKELLERİ HER YIL BAŞKA BİR SANATÇI YAPIYOR'

Dün saat 20.00'de başlayan açılış töreni, Bozcaada Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda gerçekleşti. Yoğun katılım nedeniyle salon dışına taşan törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren festival yönetmeni Petra Holzer Özgüven, "Bu bereketli adada BIFED'in beşinci yılı. Adanın yumuşak iklimi ve cömert toprağı insanları buraya çekmiş ve çekiyor hala. Aslına bakarsanız bu adadan alıyoruz sürekli. Bu adaya vermemiz de gerektiğini düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz kültürel ve ekonomik erozyon etkisini ancak üreterek ve paylaşarak telafi edebiliriz. Festivale gelince; kimseyi unutmamam gerektiği için isim veremiyorum. Ama bizim bazı farklılıklarımız var diğer festivallerden. Ödül heykellerimizi her yıl farklı bir sanatçı yapıyor, festival çantalarımızı da. Adalılar festival ofisini konuklara verilecek yerel hediyelerle doldurdular, lütfen gelin görün. Tamamen bir dayanışma öyküsü bu. Arkasındaki emeğin ne kadarının göründüğünden emin değilim. Yalnızca son iki ay içinde tüm bilet ve ulaşımlar, altyazılar, teknik süreçler, uluslararası yazışmalar ve daha birçok iş için 35 kişilik bir ekip aralıksız bir çalışma içindeydi. Salonlar doldukça bu emeğe değdiğini düşünüyor hepinize şükranlarımı sunuyorum" dedi.

'BAŞKAN RAHATSIZLIĞI NEDENİYLE AÇILIŞA GELEMEDİ'

Festivalin açılış törenine katılamayan festival başkanı ve Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, gönderdiği yazılı mesajında, "Bozcaada Belediye Başkanlığı himayesinde bu yıl 5'incisini düzenlediğimiz ve tüm adalılar gibi benim de tüm yıl heyecanla beklediğim BIFED'in açılış törenine hepiniz hoş geldiniz. Sağlık problemlerim nedeniyle aranızda olamadığım için çok üzgünüm.  BIFED'in en güzel yanlarından biri bizleri ortak değerlerde birleştirmesi, ilerleyen günlerde daha sağlıklı olarak beraber olmak dileğiyle tüm katılımcılara keyifli seyirler diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından tören, 'BIFED 2018' tanıtım filmi ve ardından Andres Ibanez ve Alejandro Diaz'ın yönettiği, Meksika'da kahve üreticilerine ve kahve tüketimine değinen 'Altı Dolarlık Bir Fiincan Kahve' adlı belgesel film gösterimi ile sona erdi.

Bu yıl iklim değişikliği, göç, mülteciler gibi temaların ağırlık kazandığı festivalin finalinde iki ayrı kategoride 18 film yarışıyor. Aralarında mültecilerin kendi çektiği belgesellerin de olduğu festivalde ödüller, cumartesi gecesi sahiplerini bulacak.

- Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali
    12:49 Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali

    Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde bulunan Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali diye de bilinen Huazhao Festivali, ziyaretçilere geleneksel Çin kültürüne dair sürükleyici bir deneyim sunuyor.

  • Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı
    12:10 Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı

    Fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Alagöz, görev yaptığı kentlerde kuş türlerini fotoğraflayarak yüksek lisans tezini tamamladı. Osmaniye'deki Kastabala Kuş Cenneti'nde 195 farklı türün fotoğraflarını çeken Alagöz, kuş fotoğrafçılığını hobi olarak başladığı Kahramanmaraş'tan Muş'a ve son olarak Osmaniye'ye taşıdı. Tez çalışması için Kastabala Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini belirleyen Alagöz, 1,5 yılda 195 kuş türünün fotoğrafını çekti. Alagöz, kuşların tanınması ve korunması için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • 11:40 "Çingene Kızı" bayram tatilinde ziyaretçi sayısında rekor üzerine rekor kırdı

    Başta "Çingene Kızı" mozaiği olmak üzere birçok önemli esere ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 40 bin kişiyi ağırladı.

  • İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor
    11:37 İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor

    İranlı turistler, Van'a tatil için gelen İranlı turistler, sosyal hayata uyum sağlamak için halay çekmeyi öğreniyor. Alışveriş yaparak esnafa destek olan turistler, akşamları eğlence merkezlerinde gönüllerince eğleniyor ve Kürtçe müzik eşliğinde halay çekiyor.

  • Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor
    11:37 Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor

    Sivas'ta bazıları halen kırsal kesimdeki kadınlar tarafından günlük hayatta kullanılan yöresel kıyafetler, Atatürk Kongre Müzesi'nde oluşturulan alanda cansız mankenlerin üzerinde sergileniyor. Müze Müdürü İlker Deveci, Milli Mücadele döneminde Sivaslı kadınların yaşantısını sergilemek amacıyla Milli Mücadele döneminde Sivas ve yörelerinde kadınların giydiği kıyafetleri sergilediklerini belirtti. Müzede 300'e yakın kıyafet sergileniyor ve Sivas Olgunlaşma Enstitüsü'nde kıyafetlerin benzerlerinin dikildiği bilgisi verildi.

  • Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor
    11:17 Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor

    Zonguldak'ta otizmli bireyler ve aileleri, tiyatro ve halk oyunları eğitimi alarak sosyal hayata aktif katılım sağlıyor. Karaelmas Otizmli Bireyler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan 'Onlara Farklılıklarıyla Değil İsimleriyle Seslen' projesi kapsamında, otizmli bireyler ve aileleri tiyatro oyunları ve halk oyunları gösterimi için çalışmalar yapıyor. Proje sayesinde otizmli bireylerin özgüveni gelişirken, aileler de sosyalleşme imkanı buluyor. Ekip, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası tiyatro salonunda sahne alacak.

  • Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor
    11:07 Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, tüm Nazillileri, Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından gerçekleştirilecek olan Bahar Konserine davet etti.

  • Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri
    11:06 Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri

    1985 yılında çekilen 'Keriz' filminin Aksaray'ın Gücünkaya köyünde oynayan köy halkı, hatıralarını anlattı. Kemal Sunal'ın Türkiye'yi güldürdüğü ama kendi hiç gülmediği belirtildi. Filmin çekildiği köyde halen Yeşilçam'ın izleri görülebilmektedir.

  • Niğde Valisi ve çocuk izciler göçmen kuşları gözlemledi
    10:53 Niğde Valisi ve çocuk izciler göçmen kuşları gözlemledi

    Niğde Valisi Cahit Çelik ve çocuk izciler, Akkaya Barajı gölünde göçmen kuşları gözlemledi. Vali Çelik, gölde yaşayan 225 kuş türü olduğunu belirtti ve Niğde'nin doğal alanlarının Türkiye'deki en önemli illerden biri olduğunu vurguladı. Çocuklarla doğayla bütünleşme faaliyetlerine devam edeceklerini söyleyen Çelik, Emli Vadisi'nde bir kamp merkezi yapmayı planladığını da açıkladı.

  • Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Bahar Bayramı etkinliğine destek sözü verdi
    10:26 Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Bahar Bayramı etkinliğine destek sözü verdi

    Azerbaycan Kadınları Kültür Merkezi Derneği ve İzmir Kent Konseyi'nin düzenlediği Bahar Bayramı etkinliğine katılan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Belediye olarak proje ve çalışmalarda her zaman destek olacaklarının sözünü verdi.


Advertisement