Bozkır Barajı su tutmaya başladı - Son Dakika
Ekonomi

Bozkır Barajı su tutmaya başladı

Bozkır Barajı su tutmaya başladı

Konya'ya akacak olan 361 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olan Bozkır Barajı'nın derivasyon tüneli girişi kapatılarak su tutulmaya başlandı.

28.08.2020 13:24  Güncelleme: 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'ya akacak olan 361 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olan Bozkır Barajı'nın derivasyon tüneli girişi kapatılarak su tutulmaya başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü inşa ettiği barajlar ve su yapılarıyla ülke ekonomisine katkı sunarken suyun her damlasına sahip çıkmaya devam ediyor. Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında, farklı havzalardan Konya Kapalı Havzasına su aktarılması ve bu süreçte enerji, sulama ve içmesuyu olarak fayda sağlanması amacıyla geliştirilen projeler birer birer hayata geçiyor. Bunlardan biri de Bozkır Barajı. Temelden 116 metre yüksekliğe ve 361 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olan Bozkır Barajı'nın derivasyon tüneli girişi 27 Ağustos tarihinde kapatıldı ve baraj su tutmaya başladı. Konya- Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında inşa edilen Bozkır Barajı'nda depolanan sular önce Bağbaşı Barajı'na aktarılacak sonra da Mavi Tünel vasıtasıyla Konya'ya ulaşacak. Bozkır Barajı ayrıca, baraj eteğine inşa edilecek olan hidroelektrik santrali ile yılda 35 milyon kWh enerji üretecek.

"Şimdi Bozkır Barajı'nın sularını Konya'ya ulaştıracağız"

KOP'un, ülkenin gözbebeği projelerinden biri olduğunu ve Bozkır Barajı'nın devreye girmesiyle KOP'ta bir aşamanın daha geçildiğini söyleyen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, "2015 yılında, kilit tesislerimiz Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'i tamamlayarak Yukarı Göksu Havzası'nın Akdeniz'e dökülen sularını Konya'ya ulaştırdık. Şimdi Bozkır Barajı'nın sularını Konya'ya ulaştıracağız. Sonra sıra Afşar Barajı'na gelecek. 18 km'lik Hadimi Tüneli'ni tamamladığımızda Afşar Barajı'nın suları da yine Bağbaşı Barajı'na ve oradan da Konya'ya ulaşacak" dedi.

Bu tesislerin tamamının büyük projeler, büyük yatırımlar olduğunu ifade eden Yıldız, "Bağbaşı, Bozkır ve Afşar Barajları, Mavi Tünel ve Hadimi Tüneli, Hotamış Depolaması, AHİ Kanalı, kanal üzerinde yer alan devasa sulama projelerinin tamamı 3. Merhale projesinin birer parçası. Bu projeler ve saymadığım diğerleri bir araya gelerek KOP'u oluşturuyor. Böylece KOP sadece Konya için değil ülke için çok önemli mega bir proje olarak ortaya çıkıyor. Çünkü ülkenin en verimli topraklarından birini suluyor, çiftçiyi toprağına döndürüyor. İçmesuyu olup musluklardan akıyor. Enerji olup lambalarımızı aydınlatıyor. Bu hizmetleri ortaya koymamızda bize sürekli destek veren Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'ye teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bozkır Barajı su tutmaya başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement