Bozkırın Turizm Cenneti: Erzurum - Son Dakika
Güncel

Bozkırın Turizm Cenneti: Erzurum

Bozkırın Turizm Cenneti: Erzurum

Yedi bin yıllık geçmişiyle çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve son yıllarda ülkenin özellikle kış turizmi açısından parlayan yıldızı olan Erzurum, kentte bu hafta sonu başlayacak 13. Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF 2017) ile dünya turizmine açılacak.

08.02.2017 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUNUS OKUR - Yedi bin yıllık geçmişiyle çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve son yıllarda ülkenin özellikle kış turizmi açısından parlayan yıldızı olan Erzurum, kentte bu hafta sonu başlayacak 13. Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF 2017) ile dünya turizmine açılacak.

Yazılı tarihi çok eskilere dayanan Erzurum, tarihi eserleri, mistik dokusu, inanç turizminde yetiştirdiği alimleri ve doğal güzellikleriyle önemli bir turizm potansiyeline sahip.

Havası, suyu, sıra dağları, kışın beyaz yazın ise yemyeşil görüntüsüyle adeta bir yeryüzü cennetini andıran kent, Tortum, Uzundere gibi doğa cenneti ilçelerinde yer alan mavi boncuk yedi gölleriyle her yıl yüzlerce turiste ev sahipliği yapıyor.

Kadim şehir, Tortum Şelalesi, Çifte Minareli Medrese, Öşvank Kilisesi, tarihi evleri, kümbetleri ve Palandöken Dağı ile EYOF'ta dünya turizmine açılacak.

40 ülkeden yaklaşık 832 sporcunun katılımıyla 11-18 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek kış festivalinde Erzurum, doğal güzellikleri ve turizm potansiyeliyle dünyaya tanıtılmak için gün sayıyor.

Tarih kokan şehir

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan Erzurum, Hitit, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin önemli merkezlerinden biri oldu.

Yaklaşık bin yıllık Türk İslam medeniyetinin yaşandığı ve yaşatıldığı kent, bu dönemlere ait sayısız tarihi eserleri ile tam bir açık hava müzesi konumunda.

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere kucak açan Erzurum'da, eski dönemlere ait pek çok kale, cami, medrese, türbe, kervansaray ve köprü yapıları bulunuyor.

Deniz seviyesinden yaklaşık bin 800 metre yükseklikte bulunması nedeniyle yaz aylarında yayla havasının yaşandığı Palandöken Dağı eteklerinde kurulu şehir, "ovadaki serin cennet" diye de anılıyor.

Buram buram tarih kokan şehir, Yakutiye ve Çifte Minareli medreseleri, Lalapaşa, Ulu, Narmanlı, Cennetzade, Derviş Ağa, Şeyhler ve Gürcü Kapı camileri ve Palandöken Dağı ile Türkülere ve ezgilere ilham verdi.

Yüzyıllarca Anadolu'nun vatan savunmasını yaptı

Doğu'da Topdağı ve Deveboynu, kuzeyde Mescit, güneyde ise Palandöken dağlarıyla çevrili ovanın doğusuna kurulan Erzurum, tarih boyunca Anadolu'nun önemli bir kalesi konumunda yer aldı.

Bulunduğu konum itibariyle Rusya ve İran üzerinden gelebilecek saldırılara karşı 19. yüzyılda çevresine 21 tabya inşa edilen kent, Anadolu'nun adeta vatan savunmasını yaptı.

Büyük çoğunluğu 93 Harbi'nden önce Fosfor Mustafa Paşa başkanlığında yapılan Erzurum tabyaları, şehrin ve ulusun tarihi açısından son derece önemli yapıları olmanın yanı sıra şehrin moral değerlerini yükselten anıları taşıyan birer abide konumunda bulunuyor.

Günümüzde, "93 Harbi"nin tüyler ürperten izleri ve tahribatları, özellikle yoğun çatışmaların yaşandığı Aziziye 1 Tabyası'nda görülebiliyor.

Din ve devlet adamlarının doğduğu yer

Erzurum, doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra yetiştirdiği din ve devlet adamlarıyla da, adını tarihe yazdıran şehirlerden biri oldu.

Kentte dünyaya gelen din alimi Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri ise Marifetname'nin yazarı Mutasavvıf alim ve şeyh olarak biliniyor.

Türkiye Cumhuriyetinin beşinci Diyanet İşleri Başkanı olan merhum din alimi Ömer Nasuhi Bilmen'in yanı sıra asker ve siyasetçi olan Cemal Gürsel de kentin tanınmış değerlerinden.

Büyük Taarruz'da fiilen görev başında muharebede bulunarak Harp Madalyası ve İstiklal Madalyası ile taltif edilen, 1960 darbesi sonrası oluşturulan Milli Birlik Komitesi Başkanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü Cumhurbaşkanlığını yapan Gürsel, kentin önde gelen isimleri arasında yer alıyor.

Asırlık lezzetlerin buluştuğu sofralar

Asırlık lezzetlerin sofraları süslediği kentte, çorba türlerinden, tatlı çeşitlerine kadar her kesimin damak tadına hitap eden eşsiz lezzetler bulunuyor.

Erzurum'un geleneksel mutfağında, ayran aşı, herle aşı, kesme çorbası, paça çorbası ve kentin simgesi haline gelen cağ kebabı yer alıyor.

Kırmızı et dönerin, odun ateşinde koyun eti ve özel katkı karışımla hazırlanıp yatay olarak ateşte pişirilerek hazırlanan cağ kebabı, kente gelen ziyaretçilerin tatmadan dönmediği vazgeçilmez lezzetlerden yalnızca bir tanesi.

Kuymak, tereyağlı peynir helvası, kurut, hingel, tirit, haşıl, kiriş, çaşır, lor dolması, kartol pancarı, çeç pancarı, çortuti pancarı, şile, şalgam dolması, pazı ve lahanadan yapılan etli-zeytinyağlı yemekler, ekşili dolma, evelik dolması ve kuzu kulağı kavurması da kentin sofraları süsleyen diğer lezzetleri arasında.

"Dadaşlar diyarı"nda, yöresel yemeklerin yanında sofraları süsleyen tatlı çeşitleri de dikkati çekiyor. Dökme tepsi tel kadayıf, kadayıf dolması ve burma tatlısı yörenin sofralarını ballandıran tatlıların başında geliyor.

Hamur işi olarak da tatar böreği, erişte pilavı ve tereyağlı su böreği de sofraların diğer hamurlu lezzetleri arasında yer alıyor.

Kahvaltıda ve hemen hemen her öğün yemek sonrası azda olsa tüketilen göğermiş lor, civil peynir ve koyun peyniri de yörede meşhurdur.

Yörenin siyah altını: "Oltu taşı"

Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılan Oltu taşı, kolay işlenebilme özelliğinden dolayı takı ve ziynet eşyası yapımında kullanıyor.

Genellikle siyah renkte olan Oltu taşı, bayan takıları ve tespih üretiminde önemli bir yere sahip. Yüzyıllardan beri yörede kullanılan Oltu taşından genellikle tek kişilik ve babadan oğula geçen ev ile atölyelerde, el ve küçük çaplı aletler marifetiyle ürünler üretiliyor.

İl genelinde satışı yapılan, "siyah altın" olarak da nitelendirilen tescilli Oltu taşı, yıllardır bir çok ailenin geçim kaynağı olarak ön plana çıkıyor.

Erzurum, EYOF ile dünyaya açılan merkez olduğunu ispatlayacak

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Erzurum'un sayısız uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bu organizasyonların kentin ve ülkenin tanıtımına büyük katkılar sağladığını ifade eden Azizoğlu, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki hafta ilimizde düzenlenecek EYOF ile Erzurum aslında kış sporları anlamında dünyaya açılan merkez olduğunu göstermiş ve ispat etmiş olacak. 2011'deki kış festivalinden sonra Erzurum'da çok büyük gelişmeler oldu. Tesislerde yenilemeler oldu. Sporcu kalitesi, sayısı arttı. Sporcularımız Avrupa'da ve dünyada derece almaya başladılar. Bütün bunlar Erzurum'da kış turizmine yönelik yapılan faaliyet ve yatırımlar sonucunda oldu. İnanıyorum ki EYOF'ta da sporcularımız dereceye girecekler. Göğsümüzü kabartan madalyalar alacaklardır. Türkiye'nin aynı zamanda dünyaya tanıtımını da katkı sağlayacaklar."

40'a yakın ülkeden kente gelecek sporcu ve misafirlerin Türkiye'nin barış ve huzur ortamında güzel vakit geçireceklerini aktaran Azizoğlu, Avrupalı misafirlerin kentin tarihi ve kültürel güzelliklerini görüp gezerek güzel vakit geçireceklerini vurguladı.

Azizoğlu, "Avrupalı sporcular hem kayak yapacaklar hem de Erzurum'un tarihi ve kültürel doğasını gezmiş tanımış olacaklar. İnanıyorum ki gelecek bin 500 misafirimiz, Erzurum'un güzelliklerinin dünyadaki diğer insanlara tanıtılması konusunda bizim gönül elçilerimiz haline gelecekler." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bozkırın Turizm Cenneti: Erzurum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alanya'da jandarma operasyonunda uyuşturucu ele geçirildi
    17:25 Alanya'da jandarma operasyonunda uyuşturucu ele geçirildi

    Antalya'nın Alanya ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan araçta yapılan aramada 142 gram metamfetamin, 3 uyuşturucu hap, 1 tabanca ve uyuşturucu kullanma aparatı bulundu. Araçta bulunan iki şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama
    17:25 Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama

    Afyonkarahisar'da yapılan uyuşturucu operasyonunda 3 zanlı gözaltına alındı. Operasyonda 20 uyuşturucu hap, bir miktar uyuşturucu, 2 hassas terazi ve 9 bin 570 lira ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlılardan birine 'uyuşturucu madde kullanmak' suçundan adli işlem uygulanırken, diğer iki zanlı tutuklandı.

  • AK Parti Van'ın Gürpınar ilçesinde miting düzenledi
    17:24 AK Parti Van'ın Gürpınar ilçesinde miting düzenledi

    AK Parti Van Milletvekilleri ve belediye başkan adayları, Gürpınar ilçesinde düzenlenen mitingde partililere hitap etti. AK Parti'nin belediyecilik anlayışını vurgulayan konuşmalarda, Gürpınar'ın geçmişi, yapılan hizmetler ve gelecek projeler üzerinde duruldu. AK Parti yetkilileri, Gürpınar'ın AK Parti belediyeciliği ile daha da ilerleyeceğini vurguladı.

  • AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Otobüs Turu Yaparak Vatandaşlara Seslendi
    17:24 AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Otobüs Turu Yaparak Vatandaşlara Seslendi

    AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, otobüsle şehir turu yaparak vatandaşlara seslendi. Kurum, vatandaşlara hitaben konuşma yaparak İstanbul için çalışacaklarını ve 1 Nisan'da İstanbul'un yeniden dirilişinin başlayacağını belirtti.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntülerine İlişkin Soruşturmada Turgay Özcan'ın İfadesi Ortaya Çıktı
    17:23 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntülerine İlişkin Soruşturmada Turgay Özcan'ın İfadesi Ortaya Çıktı

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada, CHP Parti Meclisi üyesi Turgay Özcan'ın savcılıkta verdiği ifadesi ortaya çıktı. Özcan, şüpheli Serkan Çebi'nin dostu olduğunu ve bağışların bir kısmına makbuz kesildiğini ancak hangi bağış karşılığında, kime ne kadar bağış makbuzu verildiğini bilmediğini belirtti. Ayrıca, kendisinin bağışı parti adına aldığı için bu bağışlara karşılık makbuz verilip verilmemesi gerektiğini bilmediğini öne sürdü.

  • Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi
    17:23 Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi

    Kayseri'de milli sporcu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin hakkında dava açılan otomobil sürücüsü ilk duruşmada tahliye edildi. Sanık, olay günü alkol aldıklarını ve Buket'in aracı kullanamayacağını söylemesi üzerine direksiyona geçtiğini iddia etti. Kazada yaralanan müşteki, R.Ö'den şikayetçi olmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    17:21 Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Bitlis'in Hizan ilçesinde Kaymakam Nurhalil Özçelik Başkanlığında düzenlenen 'İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, seçim süresince güvenlik tedbirlerinin alınacağı belirtildi. Toplantıya, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Burhan Çolak, İlçe Emniyet Müdürü İlker Çınar ve kurum amirleri katıldı.

  • Reyhanlı'da 18 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Zanlısı Yakalandı
    17:21 Reyhanlı'da 18 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Zanlısı Yakalandı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, 18 yıl önce bir kişinin öldürülmesiyle ilgili aranan zanlı, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cinayetin zanlısının İ.Y. olduğunu tespit etti ve zanlı, Kırıkhan ilçesindeki konteynerde yakalandı. Zanlı, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: İstanbul'daki para sayma görüntüleriyle ilgili suç duyurusunda bulunduk
    17:18 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: İstanbul'daki para sayma görüntüleriyle ilgili suç duyurusunda bulunduk

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul'daki para sayma görüntülerine ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Özel, ayrıca yerel seçimlerde aday belirleme sürecini ve İstanbul'daki anket sonuçlarını değerlendirdi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'e adaylıktan çekilme çağrısı yaptı ve sahte pankartlara tepki gösterdi. Ayrıca, Turhan Çömez'in alacağı oy kaybettirmeye yönelik bir oy olduğunu belirtti.

  • Arnavutköy'de 15 aylık oğlunu döverek öldüren baba müebbet hapis cezasına çarptırıldı
    17:18 Arnavutköy'de 15 aylık oğlunu döverek öldüren baba müebbet hapis cezasına çarptırıldı

    Arnavutköy'de 2003 yılında 15 aylık oğlu Armağan'ı döverek ölümüne neden olduktan sonra gizlice gömdüğü iddia edilen baba, 20 yıl sonra hakkında açılan dava sonucunda müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın savunması ve müşteki avukatının talepleri de duruşmada yer aldı.


Advertisement