Brexit Konusunda Tüm Senaryolara Hazırlanıyoruz" - Son Dakika
Güncel

Brexit Konusunda Tüm Senaryolara Hazırlanıyoruz"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) konusunda tüm senaryolara hazırlandıklarını söyledi.

17.10.2018 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) konusunda tüm senaryolara hazırlandıklarını söyledi.

Merkel, Federal Meclis'te, bu akşam başlayacak AB Lider Zirvesi'ne ilişkin yaptığı konuşmada, zirvede Brexit konusunun da ele alınacağını belirterek, şimdiye kadar gerçekleştirilen görüşmelerde iki tarafın iyi niyetli yoğun müzakereler yaptığını kaydetti.

AB Komisyonunun Brexit müzakerecisi Michel Barnier'in Brexit anlaşmasının yüzde 90'ının tamamlandığını ifade ettiğine işaret eden Merkel, ancak İrlanda ile Kuzey İrlanda arasındaki sınır konusunun çözülmediğini dile getirdi.

Brexit konusunda iyi ve kabul edilebilir bir anlaşmanın zamanında yapılması fırsatının hala bulunduğunu savunan Merkel, Brexit'ten sonra İngiltere'nin AB'nin yakın ve güvenilir bir partneri kalmasını arzu ettiğini kaydetti.

Anlaşma yapılmadan İngiltere'nin AB'den ayrılabilme olasılığına da değinen Merkel, "Sorumlu ve ileriyi gören hükümet yönetimi olarak tüm senaryolara hazırlanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"AB üyesi olmakla partneri olmak arasında fark olması lazım"

Merkel, Almanya'da yaşayan İngiliz vatandaşlarının durumu, İngiltere'de yaşayan Almanların ve şirketlerin olumsuz etkilenmemesi gibi somut konuların bulunduğuna işaret etti.

AB'de kalacak 27 ülkenin bütünlük içinde bir çözüm bulmalarının önemli olduğunu belirten Merkel, "Sonuçta AB üyesi olmakla bir üçüncü ülke olarak AB'nin partneri olmak arasında bir fark olması lazım." diye konuştu.

Terör ve siber saldırılarla mücadele

Gelecek yıl Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin yapılacağına da dikkati çeken Merkel, adil ve özgür seçimlerin işleyen demokrasilerin temelini oluşturduğunu, bu temeli teknolojinin hızlı değiştiği dönemde de etkili şekilde korumak gerektiğini vurguladı.

Deneyimlerin, seçmenlerin demokratik iradesinin dezenformasyon kampanyaları, siber saldırılar veya bilgilerin istismar edilmesiyle tahrif edildiğini gösterdiğini anlatan Merkel, "Seçimleri manipüle edenler veya siber suçları işleyenler ülke sınırlarında durmuyor." dedi.

Zirvede, sosyal medyada bilgilerin seçim kampanyalarında istismar edilmemesi ve partilerin dezenformasyon yapmamaları için düzenleme yapılması konusunun gündeme alınacağını belirten Merkel, "Bu konuda maddi yaptırımlar düşünülebilir. Siyaset sorumluk almak anlamına gelir. Avrupa'nın demokratik oyun kurallarına uymayanlar AB'den partiler için maddi yardımlar almayı bekleyemez." ifadesini kullandı.

Merkel, siber saldırılarını önleme konusunda gelecekte AB içinde daha yakın iş birliği içinde olacaklarını dile getirdi.

Terör saldırılarını önleme konusunda da bilgi paylaşımını daha iyi yapmak gerektiğini söyleyen Merkel, şunları kaydetti:

"Sistemlerimizin ulusal ve uluslararası çapta uyumlu olmamasından dolayı saldırıların engellenememesi kabul edilebilir bir durum değil. Bu konuda çalışmak gerekir. Bunun yanında halkın temel özgürlüklerine kısıtlama getirmeden internet sayfalarında terör propagandası gibi yasa dışı içeriklerin kaldırılmasının kolaylaşması lazım."

AB Liderler Zirvesi'nin ardından Brüksel'de Asya-Avrupa Toplantısı'nın (ASEM) yapılacağına işaret eden Merkel, Asya ülkeleriyle iş birliğini geliştirmek istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Brexit Konusunda Tüm Senaryolara Hazırlanıyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM Adalet Komisyonu Başkanı: İsrail'in soykırım davasında alınan tedbirler uygulanmalı
    15:42 TBMM Adalet Komisyonu Başkanı: İsrail'in soykırım davasında alınan tedbirler uygulanmalı

    TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, İsrail aleyhine açılan soykırım davasında alınan ihtiyati tedbir kararlarının uygulanması gerektiğini ve Uluslararası Adalet Divanından (UAD) yargılama sürecini hızlandırmasını beklediklerini bildirdi. Yüksel, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin açtığı soykırım davası kapsamında UAD'nin verdiği yeni tedbir kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Isparta'da 123 litre kaçak alkol ele geçirildi, 1 şahıs hakkında adli işlem başlatıldı
    15:41 Isparta'da 123 litre kaçak alkol ele geçirildi, 1 şahıs hakkında adli işlem başlatıldı

    Isparta İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Gönen ilçesinde bir araçta yapılan aramada bandrolsüz 90 litre viski, 19 litre rakı ve 14 litre vodka ele geçirildi. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Giresun'da kamyonetin beton ayağa çarptığı kazada 1 ölü, 2 yaralı
    15:41 Giresun'da kamyonetin beton ayağa çarptığı kazada 1 ölü, 2 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde meydana gelen kazada, kamyonetin üst geçidin beton ayağına çarpması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak ağır yaralanan bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Bahçelievler'de bıçakla öldürülen kişinin varile konulup yakılması iddiasıyla ilgili 3 şüpheli adliyeye sevk edildi
    15:40 Bahçelievler'de bıçakla öldürülen kişinin varile konulup yakılması iddiasıyla ilgili 3 şüpheli adliyeye sevk edildi

    İstanbul Bahçelievler'de bir kişinin bıçakla öldürüldükten sonra varile konulup yakılması iddiasıyla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden biri olan B.D'nin polise verdiği ifadesinde, öldürülen kişinin annesine sarkıntılık ettiği için bıçakladığını beyan ettiği belirtildi.

  • Samsun'da Silahlı Soygun Şüphelisi Tutuklandı
    15:40 Samsun'da Silahlı Soygun Şüphelisi Tutuklandı

    Samsun'un İlkadım ilçesinde bir servis minibüsünü gasp eden ve daha sonra terk eden şüpheli, polis tarafından yakalandı. Şikayet üzerine yapılan araştırma sonucunda minibüs bulunurken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.

  • CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, yerel seçimlerde CHP'ye oy vermeye çağırdı
    15:40 CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, yerel seçimlerde CHP'ye oy vermeye çağırdı

    CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, vatandaşları pazar günü yapılacak yerel seçimlerde CHP'nin adaylarına oy vermeye çağırdı. Şevkin, 'İktidara 31 Mart'ta sarı kart göstereceğiz. Ardından gerçekleşecek ilk genel seçimlerde inanıyorum ki halkımızla birlikte bu kez kırmızı kartımızı çıkaracağız' dedi.

  • Vahap Seçer, Mersin Sanayi Sitesi'ni ziyaret etti
    15:40 Vahap Seçer, Mersin Sanayi Sitesi'ni ziyaret etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, Mersin Sanayi Sitesi'ne ziyaret ederek, site yönetimi ve esnafla bir araya geldi. Seçer, sorunları dinledi ve sanayi sitesinin konumunu değerlendirdi. Ayrıca, sanayi esnafının taleplerine de cevap verdi.

  • Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Erciyes Teknopark'ta iş yerlerini ziyaret etti
    15:39 Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Erciyes Teknopark'ta iş yerlerini ziyaret etti

    Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ve AK Parti Melikgazi İlçe Başkanı Tayyar Şahin ile Erciyes Teknopark'ta faaliyet gösteren iş yerlerini ziyaret etti. Başkan Palancıoğlu, teknoparktaki firmaların faaliyet alanları hakkında bilgi aldı ve belediyenin teknolojiyi her alanda kullanma çabalarını vurguladı. Ayrıca, teknoparkların önemine dikkat çeken Palancıoğlu, burada yapılan Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik gelişmelerle gurur duyduklarını belirtti.

  • Yarbay Gökhan Ünyeli, intihar mektubu bırakarak yaşamına son verdi
    15:36 Yarbay Gökhan Ünyeli, intihar mektubu bırakarak yaşamına son verdi

    Ankara'da hakkında yürütülen soruşturma kapsamında açığa alınan Yarbay Gökhan Ünyeli, intihar mektubu bırakarak hayatına son verdi. Ünyeli'nin mektubunda, haksızlıklara tahammül sınırının aşıldığı ve Türk Milleti'nin yüksek karakterine vurgu yapıldı.


Advertisement