Brezilya'da Başsavcı Değişikliği - Son Dakika
Güncel

Brezilya'da Başsavcı Değişikliği

Brezilya\'da Başsavcı Değişikliği

SAO Brezilya'da Devlet Başkanı Michel Temer hakkında birbiri ardına yolsuzluk soruşturmaları açan Başsavcı Roderigo Janot'un görev süresinin dolmasıyla birlikte yerine yeni başsavcı atandı.

18.09.2017 21:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAO Brezilya'da Devlet Başkanı Michel Temer hakkında birbiri ardına yolsuzluk soruşturmaları açan Başsavcı Roderigo Janot'un görev süresinin dolmasıyla birlikte yerine yeni başsavcı atandı.

Federal Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Temer'in, Janot'un yerine başsavcılık görevine kurum tarafından federal savcıların oyuyla önerilen adaylar arasından Başsavcı Yardımcısı Raquel Dodge'ı atadığı bildirildi.

Temer'in, federal savcıların yaptığı oylamada 621 oyla adaylar arasında en fazla oyu alan Yüksek Seçim Mahkemesi Başsavcı Yardımcısı Nicolao Dino yerine, 587 oyla ikinci sırada yer alan Dodge'ı ataması dikkati çekti. Temer'in, Dino'yu, Janot'un müttefiki olarak gördüğü için seçmediği yorumları yapıldı.

Görev süresi dolan Janot, haziran ayında Temer hakkında, hayvansal gıda üretim şirketi JBS'nin etrafında yürütülen "Araba Yıkama Operasyonu" kapsamında soruşturulan kara para aklama faaliyetiyle ilgisi nedeniyle soruşturma başlatılmasını teklif etmişti. Federal Yüksek Mahkeme başsavcıya soruşturma için izin verirken meclis Temer hakkında soruşturma açılmasına onay vermemişti.

Janot, ayrıca, Temer'in mayıs ayında imzaladığı kararnameyle Santos kentindeki liman işletmesini yürüten şirkete rüşvet karşılığında menfaat sağladığı şüphesiyle Yüksek Mahkeme'ye soruşturma için başvurmuş, bu başvuruda Federal Yüksek Mahkeme'den soruşturma izni almıştı.

Eski başsavcı, son olarak cuma günü Temer hakkında "adaleti engelleme" ve "suç örgütüne liderlik etme" suçlamasıyla Federal Yüksek Mahkeme'ye yeni bir dava dilekçesi sunmuştu. Başsavcının hazırladığı dilekçede, Başkan Temer'in yanı sıra Temer'in Brezilya Demokratik Hareket Partisine (PMDB) üye bakanlar Eliseu Padilha ve Moreira Franco, eski bakanlar Henrique Eduardo Alves ve Geddel Vieira Lima, eski milletvekili ve Meclis Başkanı Eduardo Cunha, eski milletvekili ve Temer'in eski danışmanı Rodrigo Rocha Loures'in de adı geçiyordu. Janot dilekçesinde, söz konusu kişilerin devlet petrol şirketi Petrobras, devlet elektrik şirketi Furnas, devlet bankası Caixa Economica, Ulusal Entegrasyon Bakanlığı ve Temsilciler Meclisi gibi çok sayıda kamu kurum kuruluşundaki nüfuzlarını, rüşvet karşılığı kullandıkları ve bu yolla devleti 587 milyon Brezilya Reali (yaklaşık 187 milyon dolar) zarara uğrattıklarını ileri sürmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Brezilya'da Başsavcı Değişikliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement