Brezilya'da Polis Şiddetini Eleştiren Siyasetçi Öldürüldü, On Binler Sokağa Çıktı - Son Dakika
Dünya
BBC

Brezilya'da Polis Şiddetini Eleştiren Siyasetçi Öldürüldü, On Binler Sokağa Çıktı

Çarşamba akşamı şoförüyle birlikte aracında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen 38 yaşındaki siyasetçi Marielle Franco'nun ölümü on binleri sokağa döktü.

16.03.2018 15:01  Güncelleme: 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Brezilya'nın pek çok kentinde on binlerce kişi, polis şiddetine karşı kampanya yürüten siyasetçi Marielle Franco'nun öldürülmesinin ardından sokaklara çıktı. Çarşamba akşamı şoförüyle birlikte aracında silahla öldürülen 38 yaşındaki Rio de Janeiro Konseyi Üyesi Franco aynı zamanda bir kadın hakları savunucusuydu.

PROTESTOLARDA HER KESİMDEN İNSAN VARDI

Cinayetin ardından Rio'daki Belediye Tiyatrosu önünde yapılan protesto gösterisine on binlerce kişi katıldı. Sao Paolo ve diğer kentlerde de gerçekleşen protestolara sendikalar, kadın örgütleri, siyasi partiler ve gecekondu mahallelerinde yaşayanlar destek verdi.

"SENİ GÖMMEK İSTEDİLER AMA BİR TOHUM OLDUĞUNU BİLMİYORLARDI"

Franco'nun üye olduğu Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSOL) Facebook sayfasındaki paylaşımında "Seni gömmek istediler ama bir tohum olduğunu bilmiyorlardı. Artık sokaklarda binlerce Marielle var" paylaşımında bulundu.

Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer de cinayetin demokrasi ve hukukun üstünlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu açıkladı.

"BARBARCA BİR SUÇ"

Kamu Güvenliği Bakanı Raul Jongmann, federal hükümetin elindeki tüm araçları kullanarak katili ortaya çıkarmaya çalışacağını söyledi.

Brezilya'da Polis Şiddetini Eleştiren Siyasetçi Öldürüldü, On Binler Sokağa Çıktı


Düzenlediği basın toplantısına "Başkan Temer'in talebiyle buradayım" diye başlayan Jungmann, "Marielle'in arkadaşları ve yakınlarına sorumluların bulunacağı ve bu barbarca suç için cezalandırılacaklarının sözünü vermek istiyorum" dedi ve ekledi:

Franco Çarşamba akşamı şoförüyle birlikte siyah kadınlara yönelik bir etkinlikten dönerken, Rio'nun kent merkezinde yanlarına yanaşan bir araçtan dokuz el ateş edildi.

Brezilya'da Polis Şiddetini Eleştiren Siyasetçi Öldürüldü, On Binler Sokağa Çıktı

KAFASINA 4 KURŞUN İSABET ETTİ

Franco ve Gomes'in yaşamını yitirdiği saldırıda arka koltukta oturan Franco'nun basın sorumlusu da yaralandı. Polis yetkilileri Franco'nun bilinçli olarak hedef alındığını söylüyor. Açılan dokuz el ateşin dördü Franco'nun kafasına, üçü de Gomes'e isabet etti.

Kent konseyine 2016'da seçilen Franco geçen ay da Rio'nun gecekondu mahallelerindeki güvenlik güçlerini denetleyen komisyonun sözcüsü olarak seçilmişti. Şubat ayındaki karnaval sırasında yaşanan şiddet olayları nedeniyle Devlet Başkanı Temer Rio'da askerleri görevlendirmişti.

Brezilya'da Polis Şiddetini Eleştiren Siyasetçi Öldürüldü, On Binler Sokağa Çıktı

POLİS VE ASKER ŞİDDETİNE KARŞIYDI

Brezilya'da Kongre'nin onayladığı bu hamle, kötü muameleden şikayetçi olan bazı mahalle sakinlerinin tepkisini çekmişti. Franco asker ve polislerin bölgeye gönderilmesine karşı çıkıyordu.

Salı günü Twitter'da bir paylaşım yapan Franco, Manguinhos mahallesinde 23 yaşındaki Matheus Melo'nun öldürülmesinin ardından bir paylaşım yapmış, "Bir başka genç daha askeri polisin ölüm listesine eklenmiş olabilir. Matheus Melo kiliseden çıkıyordu. Bu savaş bitene kadar daha kaç kişi ölecek?" demişti.

"BİZİ ÖLDÜRMEYİN"

Bir başka paylaşımda da Acari mahallesiyle dayanışma göstermişti: "Acari'de yaşananlar absürt! Askeri polisin 41. taburu ölüm taburu olarak biliniyor. Halkı bu kadar ezdiğiniz yeter! Gençlerimizi artık öldürmeyin".

Paylaşımdaki görselde "Hepimiz Acari'yiz, bizi öldürmeyin" ifadelerine yer vermişti.

BM KINADI

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birlemiş Milletler İnsan Hakları Ofisi" ünlü insan hakları savunucusunun şok edici bir şekilde öldürülmesini" kınamış, "kapsamlı, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma" çağrısında bulunmuştu.

Uluslararası Af Örgütü de soruşturmanın, cinayetin "bağlam ve nedenlerine odaklanmasını" talep etmişti.

Brezilya\'da Polis Şiddetini Eleştiren Siyasetçi Öldürüldü, On Binler Sokağa Çıktı
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Brezilya'da Polis Şiddetini Eleştiren Siyasetçi Öldürüldü, On Binler Sokağa Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Rambo Dortmund: bu brezilya nasıl bi ülke la bizden beter 4 4 Yanıtla
  • Rizeli: Abd ajanıdır.iyi oldu.ornek alınmalı. 0 7 Yanıtla eylem: sendende bu yorum beklenirdi.hak hukuk arayinca turkse vatan haini yabanciysa abd ajani.sen nesin ruzgar nereye eserse 1 0
  • 5: Dehşet yapan, dehşet bulmalı.... 4 0 Yanıtla
  • kara: MAL O İSPANYOLCA :)) 0 0 Yanıtla
  • buse: Çok şükür ki toplum olarak vicdan sahibi merhametli bi milletiz 0 0 Yanıtla
  • BEŞİKTAŞLI: her yerde polis şideti 0 0 Yanıtla
  • İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi
    11:04 İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi

    İzmir'in Bornova ilçesinde bir kargo firmasına düzenlenen operasyonda 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kente kargo aracılığıyla uyuşturucu getirileceği bilgisine üzerine çalışma başlattı. Bornova ilçesindeki bir kargo firmasını takibe alan ekipler, belirtilen iş yerinde önlem aldı. Bir şüphelinin otomobille gelip sentetik eczaların bulunduğu koliyi alması üzerine polis, zanlıyı yakaladı. Kolilerde 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin polisteki işlemleri sürüyor.

  • İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı
    09:59 İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı

    İran'ın İsfahan eyaletinde meydana gelen patlama sesi, hava savunma sisteminin tanımlanamayan bir cisme ateş açması sonucu gerçekleşti. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, saldırının hiçbir hasara yol açmadığını belirtti. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian ise saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu ve İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı.

  • Gazze'de patlamamış bombalar büyük risk oluşturuyor
    09:37 Gazze'de patlamamış bombalar büyük risk oluşturuyor

    Gazze'de, Ukrayna'dakinden daha çok enkaz olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler, savaşın altıncı ayında, patlamamış mühimmatı temizlemek için daha fazla fon arıyor.

  • İran İsrail'e karşılık verecek mi? Açıklama var
    09:35 İran İsrail'e karşılık verecek mi? Açıklama var

    İsrail'in İran'a başlattığı saldırı sonrasında İran'ın cevabının ne olacağı merak ediliyordu. İranlı yetkili, yaptığı açıklamada İran'ın, İsrail saldırısına yönelik acil bir misilleme planı olmadığını söyledi.

BBC

Advertisement