Btso Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hazır: - ''Şimdi Kredi Faizleri 1,30'a Çıktıysa, Mortgage Sistemi Daha Doğmadan Öldü Demektir'' - Son Dakika
Güncel

Btso Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hazır: - ''Şimdi Kredi Faizleri 1,30'a Çıktıysa, Mortgage Sistemi Daha Doğmadan Öldü Demektir''

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır, ''1 aylık süreç içinde inşaat demirinin yüzde 50, betonun yüzde 25 oranında artması, sadece yap-sat müteahhitlerini değil, özellikle devlete iş yapan müteahhitleri son derece sıkıntıya sokmuştur'' dedi.

31.05.2006 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır, ''1 aylık süreç içinde inşaat demirinin yüzde 50, betonun yüzde 25 oranında artması, sadece yap-sat müteahhitlerini değil, özellikle devlete iş yapan müteahhitleri son derece sıkıntıya sokmuştur'' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Akademi Semineri'ne katılan Hazır, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye ekonomisinin, derinliği olmayan bir ekonomi olduğu için gerek iç gerekse dış dalgalanmalardan son derece kolay etkilendiğini söyledi.

Hazır, yurt dışındaki faiz artırımları ve içerideki siyasi gerginliğin ekonomi üzerindeki olumsuz yansımalarının yaşandığını ifade etti. Dalgalı kur rejiminin benimsendiği bir ekonomide, dalgalanmaların normal olduğunu, ancak ''tsunami'' boyutlarına varan dalgalanmaların yatırım ve planlarını dövize endeksli yapan firmaları yutabileceğini dile getiren Hazır, enflasyonun da yaz aylarındaki düşük oranlı beklentilere rağmen yüksek çıkacağını tahmin ettiğini, enflasyonda yıl sonu hedeflerinin tutmayacağını savundu. Hazır, bu gelişmelerden en olumsuz etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini belirtti.

Hazır, kurdaki aşırı dalgalanmaların inşaat demiri ve beton fiyatlarına yüksek oranlı zam olarak yansıdığını, kredi faizlerinin arttığını belirterek, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin hedefleri şaştı, dengeleri bozuldu. Bu dalgalanma yüksek bir dalgalanmadır, ülkedeki iç dengeleri bozuyor. 1 aylık bir süreç içinde inşaat demirinin yüzde 50 artması, betonun yüzde 25 oranında artması, sadece yap-sat müteahhitlerini değil, özellikle de devlet müteahhitlerini son derece sıkıntıya sokmuştur ve bu konuda hükümetin başının bir miktar ağrıyabileceğini şimdiden söyleyebilirim. Kredi faizlerinin 0,99'dan 1,30'a çıkması önemli.

Mortgage'te sistem neydi? Düşük faizle uzun vadede ucuza konut edindirmekti, prensip buydu. Şimdi kredi faizleri 1,30'a çıktıysa, Mortgage sistemi daha doğmadan öldü demektir. Demir ve çimentoda fiyat artışı, yüzde 50'lere varıyorsa bu enflasyon hedefi nasıl tutacak? Tutma ihtimali hiç yok. Bence çivi söküldü, hükümetin kontrolü bir an önce ele alması ve dengeleri yerine oturtması lazım, aksi halde başlayan bütün projelerde kesinlikle bir duraklama yaşanacağını ve zaten yüzde 11'lere çıkmış olan işsizliğin daha da şiddetle artacağını şimdiden söyleyebilirim.''

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Btso Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hazır: - ''Şimdi Kredi Faizleri 1,30'a Çıktıysa, Mortgage Sistemi Daha Doğmadan Öldü Demektir'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement