Bu Alışkanlıklar Bel Fıtığına Neden Olabiliyor! - Son Dakika
Sağlık

Bu Alışkanlıklar Bel Fıtığına Neden Olabiliyor!

Bu Alışkanlıklar Bel Fıtığına Neden Olabiliyor!

Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın hatalı hareketlerle vücudumuza yüklendiğimizde, omurga arasında yer alan ve omurganın maruz kaldığı yükün eşit olarak dağılmasını sağlayan disk çekirdeğinin yırtıldığına işaret etti.

03.11.2017 09:52  Güncelleme: 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYAKKABIYI BELE YÜKLENEREK GİYMEK

Ayakkabınızı dizlerinizi kırmadan, belinize yüklenerek giymeye ve yine aynı şekilde bağlamaya çalışmanız belinizdeki eklem kaslarına ağırlık binmesine, bunun sonucunda da disk içindeki basıncın yükselmesine neden oluyor. Beyin ve Sinir cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın bu hatalı alışkanlığınıza sık sık devam ettiğinizde bir süre sonra bel ağrısının kaçınılmaz hale geldiğine dikkat çekiyor. Eğilirken diziniz yerine devamlı belinizi kullanmak da bir süre sonra belde fıtık oluşumuna neden olabiliyor.

DOĞRUSU: Bir ayağınızı öne doğru yüksek bir basamağa koyun, ardından dizlerinizi öne doğru kırarak eğilin. Bu hareket bel kaslarınıza binen yükü azaltmaya ve belinizin zedelenmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

YATAĞA HATALI ŞEKİLDE UZANMAK

Yatağa sürekli hatalı şekilde uzanmak, belin içindeki eklem kıkırdaklarına yük bindirerek eskimelerine neden oluyor. Eskiyen eklem kıkırdakları da çok çabuk deformasyona uğruyor. Bu durumun devamlı hale gelmesi sonucunda disk çekirdeği parçalanıyor ve fıtık oluşuyor.

DOĞRUSU: Bel sağlığınız için önce yatağa oturun, ardından sırasıyla avuç, dirsek, omuz ve boynunuzu yatağa yerleştirin. En son bacaklarınızı da yatağa alıp, sırt üstü yatar pozisyona geçin. Yataktan kalkarken de aynı şekilde yan dönüp önce ayaklarınızı aşağıya indirin, ardından el ve dirseklerinizden destek alarak oturur pozisyonuna gelin. Bu şekilde yatma ve kalkma pozisyonu aldığınız zaman belinizdeki kasları kademeli olarak devreye sokmuş olursunuz.

YERDEN BİR ŞEY ALIRKEN ANİDEN EĞİLMEK

Yere düşen bir eşyayı hızlıca almak her ne kadar kolay gelse de, ani ve hatalı yapılan hareketler bele zarar veriyor. Aniden ve belinizi kırarak yerden nesne almaya çalışmanız belinizdeki kaslara yüklenmenize yol açıyor. Kaslara yüklenen hatalı hareket de kası zedeliyor ve beliniz size ağrıyla sinyal veriyor. Bu hareketi sıkça tekrarladığınızda belinizde travma oluşuyor, bunun sonucunda ağrı kronik hale dönüştüğü gibi bel fıtığı da gelişebiliyor.

DOĞRUSU: Düşen bir eşyayı belinize yüklenmeden, dizlerinizi kırıp, ardından eğilerek kademeli bir şekilde alın.

ÇOK YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABILAR TERCİH ETMEK

Günlük ofis ve parti şıklığının bir numaralı aksesuarlardan biri olan topuklu ayakkabılar bel ve kalçalarınızda ciddi problemler oluşturabiliyor. Topuk yüksekliği az olan ayakkabılar tolere edilebiliyor. Ancak yükseklik belirli bir düzeyin üzerinde olunca ve yüksek topuklu ayakkabı giyilmesi alışkanlık haline gelince bel bölgesinin doğal girintisi azalıyor, zamanla bu girinti düzleşiyor. Belde yapısal bozulmalarla birlikte ağrı zamanla kronikleşiyor. Yüksek topuklarla ağır nesneler kaldırmak ise belde fıtık oluşumuna neden olabiliyor.

DOĞRUSU: Çok yüksek ve devamlı olacak şekilde topuklu ayakkabı giymemeye özen gösterin. Bunun yerine daha alçak topuklu, örneğin 3 santim yüksekliğinde ayakkabılar bel sağlığınız açısından daha doğru bir tercih olacaktır.

TELEVİZYONU SIRTI YASLAMADAN İZLEMEK

Eğri veya sırtınızı yaslamadan tabure oturuşu yaptığınızda sırttaki kaslar sizi ayakta tutmak için kasılıyor. Bu kasılmalar da damarları daraltarak kan dolaşımını azaltıyor. Bu şekilde enerji kaybı yaşadığınızda beliniz ağrımaya başlayarak size yorulduğuna dair bir mesaj veriyor. Belinizde oluşan ağrıları dikkate almazsanız beraberinde daha şiddetli ağrılar gelişebiliyor. Disk çekirdeğinin dayanabileceği bir güç var. Devamlı kötü pozisyon ve güce maruz kalarak durmak, disk çekirdeğinin birbiriyle olan bağlantılarında kopmalara neden oluyor. Bunun soncunda çekirdekte ve etrafındaki kasnakta yırtılmalar ortaya çıkıyor ve fıtık oluşuyor.

DOĞRUSU: Doğru pozisyon, sırtınızı koltuğa dik yasladığınız pozisyondur. Koltuğun sırtınızı takip etmesi önemli. Bel boşluğunuzu dolduran bir destek olduğundan emin olun.

EŞYALARI HATALI KALDIRMAK

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın ağırlık gövdeye ne kadar uzak kaldırılırsa bele o kadar fazla etki ettiği uyarısında bulunarak şu bilgileri veriyor: "Örneğin 3 kiloluk bir ağırlığı vücudunuza yapışık olarak kaldırdığınızda o ağırlığı tam 3 kilo hissedersiniz. Onu elinizle bir metre uzaktan kaldırdığınız zaman ise aynı eşya 9 kilo ağırlığına ulaşıyor. Ağırlıkların eklem üzerine tekrar tekrar yüklenmesi eklemin kalınlaşmasına, bunun sonucunda da hacminin büyümesine neden oluyor. Büyüyen hacmin yaptığı baskı disk çekirdeğinin yırtılmasına ve bunun sonucunda da fıtık oluşumuna yol açıyor"

DOĞRUSU: Çok ağır eşya kaldırmayın. Eşyayı gövdenize en yakın şekilde tutarak kaldırmaya da dikkat edin.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Bu Alışkanlıklar Bel Fıtığına Neden Olabiliyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel'de sanat ve inovasyonun sağlık sektöründeki rolünü tartıştı
    21:38 Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel'de sanat ve inovasyonun sağlık sektöründeki rolünü tartıştı

    Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Brüksel merkezli kuruluş E-Health Venture işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Belçika'nın sanat, inovasyon ve sağlık sektöründen temsilciler bir araya geldi. Konferansta, sanatın ve inovasyonun sağlık sektöründe nasıl bir rol oynayabileceği üzerine konuşmalar yapıldı. Ayrıca, Osmanlı dönemindeki müzik ve sanatla terapi uygulamaları da ele alındı. Türkiye'nin yenilikçi sağlık uygulamaları ve sağlık turizmindeki başarısı da vurgulandı.

  • Odun keserken 2 ayağını ve elini kesti
    20:12 Odun keserken 2 ayağını ve elini kesti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir kişi spiralle odun keserken iki ayağını ve elini kesti. Olayın meydana geldiği evde kanlar içinde kalan genç, ailesinin yardımıyla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • İnegöl'de Odun Keserken Kaza: Bir Kişi İki Ayağını ve Elini Kesti
    19:48 İnegöl'de Odun Keserken Kaza: Bir Kişi İki Ayağını ve Elini Kesti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir kişi, evinin bahçesinde spiralle odun keserken bir anlık dikkatsizlik sonucu iki ayağını ve elini kesti. Yaralı genç, ailesinin yardımıyla İnegöl Devlet Hastanesine kaldırıldı. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama
    18:34 Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama

    İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu açıkladı. İsviçre hükümeti ise Beypazarı marka maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini duyurdu ve ürünü yasakladı. Beypazarı Soda ise bu iddiaları reddederek ürünlerinin sağlık standartlarına uygun olduğunu belirtti.

  • Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı
    17:38 Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı

    Çerkeş köyünde yaşayan Salih Ç. (54), evinin önünde düşerek başını beton zemine çarptı. Yakınlarının ihbarı üzerine köye sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansla Bayat Devlet Hastanesine kaldırılan Salih Ç, buradaki müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

  • Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi
    17:33 Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi

    Çorum Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir kazan üretim fabrikasında temizlik yaparken azot gazından zehirlenen 6 işçi hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve ambulanslar sevk edildi. İşçilerden birinin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Bayram Tatili Boyunca Hastanelerde 5 Milyon 148 Bin 676 Acil Servis Hizmeti Verildi
    17:22 Bayram Tatili Boyunca Hastanelerde 5 Milyon 148 Bin 676 Acil Servis Hizmeti Verildi

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9 günlük bayram tatili boyunca hastanelerde 5 milyon 148 bin 676 acil servis hizmeti verildiğini ve 112 Acil ambulanslarıyla 173 bin 174 vakaya müdahale edildiğini açıkladı. Bakan Koca, sağlık hizmeti verenlere teşekkürlerini iletti.

  • KOAH hastası ambulans helikopterle Ankara'ya sevk edildi
    17:13 KOAH hastası ambulans helikopterle Ankara'ya sevk edildi

    Burdur Devlet Hastanesi'nde tedavi gören ve akciğer nakli bekleyen KOAH hastası Mehmet Ö., ambulans helikopter ile Ankara'ya sevk edildi. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygun donör bulunması halinde organ nakli yapılacak.

  • Beypazarı Maden Suyu İsviçre'de Yasaklandı
    17:10 Beypazarı Maden Suyu İsviçre'de Yasaklandı

    Beypazarı maden suyu, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından sağlıksız bulunduğu gerekçesiyle resmi olarak yasaklandı. Ürünün sağlık riski oluşturduğu düşünülerek toplatılmaya başlandı. Maden suyunun yüksek miktarda bor içerdiği ve özellikle kadınlar için zararlı olduğu belirtiliyor. Beypazarı yönetiminin konuyla ilgili resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

  • Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı
    16:25 Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı

    Meteoroloji Uzmanı Cengiz Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıcaklıkların arttığını belirterek, özellikle kronik rahatsızlığı olan ve yaşı büyük olan vatandaşların güneşin dik açıyla geldiği saatlerde tedbirli olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, su tüketiminin arttırılması ve güneş altında mümkün olduğunca az durulması gerektiğini vurguladı. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve hafta sonunda hafif bir serinleme beklendiğini belirtti.

  • Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi
    14:23 Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi

    Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, hemofili hastalarının yaşam kalitesini iyileştirebilmek adına bakım ve tedavide çeşitli gelişmelerin olduğunu ancak hala birçok karşılanmamış ihtiyacın bulunduğunu bildirdi. Hemofili, dünyada yaklaşık 1 milyon 125 bin, Türkiye'de ise 6 binden fazla kişiyi etkiliyor. Prof. Dr. Demir, Dünya Hemofili Günü dolayısıyla hemofiliyle yaşamaya dair farkındalığı artırmak ve bu alandaki karşılanmamış ihtiyaçlara dikkati çekmek için değerlendirmelerde bulundu.

  • Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor
    14:22 Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor

    Balıkesir'in Edremit körfezi ilçelerinde üretilen zeytin sütü, organik yöntemlerle elde edilen özel bir yağdır. Zeytinler taş değirmende ezilerek hiçbir baskı işlemi görmeden damlama yöntemiyle yağ elde edilir. Zeytin sütü, yüksek miktarda E vitamini, A.D.K vitaminleri, polifenoller ve mikro besinler içerir. Kalp damar sağlığına, kötü kolesterolü düşürmeye ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Zeytin sütü, saflık ve temizlik anlamında kullanılan özel bir zeytinyağıdır ve doğal yollarla üretilip paketlenir.


Advertisement