"Bu Daha Başlangıç" - Son Dakika
Güncel

"Bu Daha Başlangıç"

"Bu Daha Başlangıç"

İsrail, Hamas'ın askeri liderine yaptığı suikastın ardından Gazze Şeridi'ne operasyon başlattı.

15.11.2012 06:24  Güncelleme: 09:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail, Hamas'ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları'nın iki numarası Ahmet Caberi'yi hedef alan bir suikastın ardından Gazze Şeridi'ne bir operasyon başlattı.

Hamas, Caberi'nin öldürülmesinin "cehennemin kapılarını açtığını" belirterek intikam yemini etti. İsrail saldırılarında dün 10 kişi öldü. Bu sabah gelen haberlerde ise üç Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

İsrail uçak ve helikopterleri, Hamas hedeflerini vururken, donanmaya ait gemilerin de Gazze'ye denizden saldırdığı belirtildi.

"Bulut Sütunu" adı verilen operasyonlarda düne kadar ikisi çocuk 10 kişi ölürken, bugün Gazze Şeridi'nin güneyindeki sağlık yetkililerinin bildirdiğine göre, üç Filistinli daha hayatını kaybetti.

Hamas'tan yapılan ilk açıklamada, İsrail'in hava saldırısı sırasında bir otomobilin isabet aldığı, araçta seyahat etmekte olan Caberi ile bir başka yolcunun hayatlarını kaybettikleri belirtilmişti.

OBAMA'DAN DESTEK

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in Gazze saldırısının ardından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile telefon görüşmeleri yaptı.

Beyaz Saray açıklamasında, Obama-Netanyahu görüşmesine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Başkan Obama, Gazze'den İsrailli sivillere karşı düzenlenen roket saldırıları ışığında ABD'nin İsrail'in kendini savunma hakkına desteğini yineledi. Başkan, Başbakan Netanyahu'ya, sivil kayıplardan kaçınmak için her türlü çabayı göstermesi çağrısında bulundu. İki lider, durumun yatışmasına imkan tanımak için Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına son vermesi gerektiği yönünde ortak görüş ortaya koydu. İki lider, önümüzdeki günlerde aralarındaki yakın teması sürdürme hususunda mutabık kaldı."

KANADA'DAN DESTEK

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in kendini ve halkını terör tehditlerine karşı savunma hakkı olduğunu belirtti.

"Yahudi halkın genellikle terörle mücadelede ön saflarda yer aldığını" belirten Baird, Kanada'nın Hamas'ı kınadığını, "İsrail'in bölgenin barış ve güvenliğini tehdit edenlere karşı koyma çabalarına destek verdiğini" ifade etti.

ŞİN BET : BİZ YAPTIK

İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet suikastı düzenleyenin kendileri olduğunu doğrularken, Caberi'nin "10 yıldır devam eden terör faaliyetleri nedeniyle" öldürüldüğü ifade edildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, "Bu saldırının amacı Hamas'ın lider kadrosunun komuta kontrol zincirine ağır zarar vermektir" denildi.

BU DAHA BAŞLANGIÇ

İsrail ordu sözcüsü Avital Leibovitch, suikastın ardından yaptığı açıklamada, "Son günlerde yaşanan roket ateşinin ardından Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Benny Gantz, Gazze Şeridi'ndeki Hamas, İslami Cihat gibi terör örgütlerinin hedef alınması için emir verdi. Bu daha başlangıç" diye konuştu.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait uçak ve helikopterlerin Gazze'de Hamas'a ait 30'dan fazla hedefe eş zamanlı saldırılar düzenlediği bildirildi. Bu hedefler arasında silah ve füze mahzenleri bulunduğu, Gazze'nin İran füzeleri ve İsrail vatandaşlarına yönelik terör olayları için "ön cephe" olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Hamas lideri Mahmud Zahar'ın evinin hedef alındığı da gelen haberler arasında.

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail'in bugün başlatmış olduğu Gazze operasyonu, bu ülkenin saldırgan politikalarının son örneğini teşkil etmektedir. İsrail'in bu saldırısını şiddetle kınıyoruz ve derhal durdurulmasını talep ediyoruz" denildi.

'BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İ GÖREVE DAVET EDİYORUZ'

İsrail dahil hiçbir ülkenin uluslararası hukukun üzerinde olmadığının vurgulandığı açıklamada, İsrail'in saldırısına karşı uluslararası toplumun gereken tepkiyi göstermesinin elzem olduğu kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, "İsrail'in bu saldırılarının bir an önce durdurulması için uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler'i gereken girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz. Türkiye olarak, mazlum Gazze halkıyla dayanışmamız bundan sonra da devam edecektir" ifadesine yer verildi.

ARAP BİRLİĞİ 'ACİL' TOPLANACAK

Arap Birliği de gelen talepler üzerine acil toplanma kararı aldı. Cumartesi günü gerçekleştirilecek olağanüstü toplantı dışişleri bakanları düzeyinde olacak.

MISIR BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

İsrail'den saldırıları durdurmasını isteyen Mısır ise İsrail'deki büyükelçisini çekme kararı aldı.

İNGİLTERE VE FRANSA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Saldırılarla ilgili Fransa ve İngiltere'den de bir açıklama geldi. Fransa, tarafları ''şiddetin tırmanmasını engelleme'' çağrısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada ise, ''Kimsenin yararına olmayacak bu tehlikeli gerginliğin önlenmesi için tüm taraflara itidal çağrısında bulunmaya devam ediyoruz'' denildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Bu Daha Başlangıç' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement