Bu Hafta Boe Faiz Kararı ve Opec Toplantısı Ön Planda - Son Dakika
Ekonomi

Bu Hafta Boe Faiz Kararı ve Opec Toplantısı Ön Planda

– Ahlatçı Yatırım tarafından yayınlanan "Bu Hafta, Merkez Bankaları Başkanlarının Açıklamaları, BoE Faiz Kararı ve OPEC Toplantısı Ön Planda.

18.06.2018 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– Ahlatçı Yatırım tarafından yayınlanan "Bu Hafta, Merkez Bankaları Başkanlarının Açıklamaları, BoE Faiz Kararı ve OPEC Toplantısı Ön Planda…" başlıklı haftalık forex bülteninde haftanın önemli toplantıları ve açıklamaları duyuruldu.

" Fed'in gerçekleştirdiği toplantısı sonrasında faiz oranlarında piyasa beklentisine paralel 25 baz puan artışa gittiği açıklandı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Haziran ayı toplantısı sonrasında faiz oranlarında değişikliğe gitmezken varlık alım süresi ve miktarında değişikliğe gidileceğini açıkladı.

"ECB, 2018 Eylül ayına kadar 30 milyar euro olarak devam edecek varlık alım miktarını Ekim- Aralık döneminde 15 milyar euroya indireceğini ve Aralık ayı itibariyle de varlık alım programını sona erdireleceğini açıkladı.

"Japonya Merkez Bankası (BoJ) gerçekleştirdiği Haziran ayı para politikası toplantısı sonrasında faiz oranında ve varlık alım programında değişikliğe gitmediğini açıkladı. Banka politika faiz oranını yüzde -0.10 ve varlık alım miktarı tutarını 80 trilyon yen olarak korumaya devam etti.

"TÜİK tarafından açıklanan GSYH verisine göre, Türkiye ekonomisi 2018 yılı birinci çeyrekte yüzde 7.4 büyüdü. TÜİK tarafından açıklanan Sanayi Üretimi verisi Nisan ayında, aylık bazda yüzde 0.9 ve yıllık bazda yüzde 6.2 artış gösterdi. TÜİK tarafından açıklanan 2018 yılı Mart ayı İşsizlik Oranı verisi yüzde 10.1 oldu.

"Geçtiğimiz hafta, kurun fiyatlamalarda 4.7595 seviyeleri civarını test ettiği fakat bu seviyeyi aşmakta zorlandığı ve haftayı 4.7279 civarında tamamladığı görülmekte. BİST-100 Endeksi geçtiğimiz hafta, yüzde 1.39 değer kaybı ile haftayı 94 bin 540 puandan tamamladı.

"Yurt dışında zayıf bir veri akışının bizi beklediği ve özellikle Perşembe gününe odaklanacağımız bu hafta içerisinde piyasaların gözü o gün İngiltere'den gelecek faiz kararında olacak. Mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 2.4 artış göstermesi piyasa beklentileriyle uyumlu fakat kısmen bir yavaşlamaya işaret etti.

"Son bir yılın en düşük seviyesini gören enflasyon için İngiltere Merkez Bankası'nın(BoE) beklentisi petrol fiyatlarındaki artış neden gösterilerek yükselmeye devam edeceği yönündeydi. Bunun dışında Brexit'e dayalı belirsizliklerin sürmesi ve geçen hafta açıklanan sanayi üretimindeki yavaşlama görüntüsü BoE'yi Perşembe günü bir faiz artırımı kararından alıkoyabilir.

"Kurum olarak BoE'nin faiz artırımına gitmeyeceğini düşünüyoruz. İngiltere dışında bu hafta Brezilya, Meksika, Filipinler, Tayland ve Macaristan Merkez Bankaları'nın da faiz kararlarının açıklanmasını bekleyeceğiz.

"Haftanın yakından izlenecek diğer bir gelişmesi ise OPEC toplantısı olacak. Bu toplantının ana konusu ise OPEC'te uzlaşma sağlanan üretim kısıtlamasının kaldırılıp kaldırılmayacağı olacak. Hali hazırda Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimi artırma yönünde istekleri bulunuyor. Bu nedenle toplantıdan çıkacak sonuçlar petrol fiyatlarında volatilite yaratabileceğinden yakından takip edilecek.

"Pazartesi günü Portekiz'de başlayacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından düzenlenen merkez bankacılığı üzerine forumda bu yıl ayrı bir önem taşıyor olacak. Portekiz'de gerçekleşecek forum sadece Draghi değil, BoJ Başkanı Kuroda ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın da yapacağı konuşmalar yakından izlenecek.

"Yurtiçinde ise artık seçim haftasına giriyor olmamızın kur, faiz ve borsa tarafındaki fiyatlamalarda hareketliliği daha fazla artırmasını bekliyoruz."

Ahlatçı Yatırım'ın döviz kurları ile beklentileri ise şöyle değerlendirildi:

"FED'in bu yıl dört faiz artırımına gitme beklentisini ortaya koyması ve yurt içindeki seçim belirsizliğinin sürmesi lira tarafındaki değer kayıp ağırlığının korunmasında etken oluyor.

"ECB Başkanı Draghi'nin bölge ekonomisi ile ilgili açıklamaları yanında, ECB'nin varlık alım programının sonuçlandırılması ile ilgili açıklamaların piyasalarca beklenen bir gelişmenin olması ve bunun gerçekleşmesi, bunun yanında faiz artırım sürecinin 2019 yılı ortalarında başlayabileceğinin belirtilmesinin güvercin tonda algılanması sebebiyle euro'da değer kayıpları hız kazandı.

"Avrupa Merkez Bankası varlık alım programından çıkış ile ilgili takvimini açıkladı. Buna göre tahvil alımları Aralık ayında son bulacak ve ardından faiz artırım bekleyişi başlayacak.

"Geçtiğimiz hafta, ABD'de API ve EIA tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verileri karmaşık bir görünüm sergilediği görülürken, diğer tarafta, 22-23 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek olan OPEC toplantısı öncesinde petrol üreticileri arasında üretim arzına yönelik görüş ayrılıkları petrol fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bu Hafta Boe Faiz Kararı ve Opec Toplantısı Ön Planda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.

  • Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor
    11:45 Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor

    Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hayata geçirdiği proje kapsamında atıl bir bina restore edilerek üretim ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Ayrıca bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan badalan fasulyesi için çalışmalara başlandı. Bu projelerle kadınlar hem üretim yaparak hem de diğer kadınlara örnek oluyor.

  • Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada
    11:44 Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi. İl, bölge illeri içinde Elazığ'ın ardından 2., ülke genelinde ise 14. sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden ise sadece 4 il faydalı model başvurusu yaptı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı
    11:32 Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı

    Doğu Karadeniz'den ocak-şubat döneminde yapılan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 21 milyon 507 bin 744 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 2 ayda 16 ülkeye 4 bin 436 ton su ürünü satıldığını belirtti. En fazla ihracatın Rusya Federasyonu'na yapıldığı ve Trabzon'un ihracatının yüzde 22 arttığı ifade edildi.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.

  • DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı
    11:21 DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda Nevşehir'e 2 milyar 851 milyon 646 bin lira değerinde 59 tesis inşa ettiklerini bildirdi. Balta, ayrıca kente 3 baraj, 2 gölet ve 8 yeraltı depolaması inşa ederek 50,24 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını ve 4 içme suyu tesisi ile yaklaşık 155 bin 968 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan yıllık 5,14 milyon metreküp içme suyu temin ettiklerini belirtti. Ayrıca, 24 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, 24 yerleşim yeri ve 1200 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 6 taşkın koruma tesisinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Balta, ayrıca 6 HES Tesisi'nin işletmeye alındığını ve bu tesisler sayesinde yıllık 815 milyon lira katkı sağladıklarını ve 148 bin 750 hanenin enerji ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.


Advertisement