Bu pazarda sadece kadınlar çalışıyor - Son Dakika
Yaşam

Bu pazarda sadece kadınlar çalışıyor

Bu pazarda sadece kadınlar çalışıyor

İzmir Uzundere köyünde yaşayan kadınlar, kurdukları pazar yerinde el emeği ürünlerini satıyor.

03.07.2019 09:51  Güncelleme: 09:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Uzundere köyünde yaşayan kadınlar, kurdukları pazar yerinde el emeği ürünlerini satıyor. Birkaç kadının girişimiyle başlayan 'üretici kadın pazarı'nda şimdi 70 kadın alın teriyle para kazanıyor. En büyük isteklerinin kooperatifleşmek olduğunu belirten pazarcı Aliye Çetin, "Pazarda kendi ürünlerimi satmadan önce kocam olmadan bir yere gidilmez sanırdım. Şimdi turlara çıkıyorum. Pazarda kazandıklarımla 57 il gezdim" diyerek kadınların gücünü ortaya koyuyor.

İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere köyünde sadece kadınların çalıştığı pazar yeri dikkat çekiyor. Birkaç kadının ön ayak olmasıyla kurulan pazar yeri, artık 70 kadının ekmek teknesi durumunda. Kadın üreticiler gözlemeden, böreğe; el işi ürünlerden, semaverde demlenen taze çaya; keçi ayranından, turşuya; sebze meyveden, zeytin yağına kadar pek çok ürünün satışını yapıyor. Uzundereli kadınların en büyük isteği ise kooperatif çatısı altında alın teri ile ürettikleri ürünlerin satışını yapmak.

Para kazandı, tura çıktı

Pazar kurulana kadar yakın çevresine yaptığı yiyecekleri sattığını, pazara çıktıktan sonra ise daha fazla para kazanıp öz güveninin yerine geldiğini belirten pazarcı Aliye Çetin, "Eskiden beri üretiyorduk ama 8 yıldır ürettiklerimizi daha rahat satıyoruz. Pazarı kurduğumuzdan beri satışlarımız iyi gidiyor. Ancak biz daha fazla tanıtım ve kooperatifleşmek istiyoruz. Pazarda kendi ürünlerimi satmadan önce kocam olmadan bir yere gidilmez sanırdım. Şimdi turlara çıkıyorum. Pazarda kazandıklarımla 57 il gezdim. İyi kötü çocukları da okuttuk. Ayaklarımın üzerinde duruyorum. Evimizin haftalık kazancını sağlıyorum" dedi.

"8 yılda 70 kadın olduk"

Pazarda kurduğu tezgahta hamur açıp gözleme yapan Fatma Sarıkaya ise üretici kadın pazarının öncülerinden. Sarıkaya, pazarın kurulma sürecini şu sözlerle anlattı: "Pazarımızı yaklaşık 8 yıl önce kurduk. Ben burada önce börek yapıp satıyordum. Zabıtaların beni kaldırması sonrası eski muhtarımız bize yardımcı oldu ve buraya kadınlar pazarı kurmak istedik. 2-3 kadın arkadaş belediyeden izin aldık ve pazarımızı kurduk. Burada kadınlar el emeği ürünlerini satıyor. Bazı arkadaşlarımız yeşillik ve çay satıyor. Üretip satıyoruz. Bu pazara birkaç kadınla başladık ama 8 yılda 70 kadın olduk. Burada ortamımız çok güzel."

Başkan Soyer'e seslendiler

Serpil Koçak da, en büyük istediklerinin kooperatifleşmek olduğunu belirterek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e seslendi: "Kadınlarımızın elinden tutan yoktu. Bir belediye emeklisi olarak buradaki kadınlara destek olmak istedim. Biz 8 yıldır burada bir mücadele veriyoruz. 2016 yılından bu yana kooperatifleşmek için adımlar atıyoruz. Kadınlarımız burada çok verimli. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den Uzundere kadınlarının kooperatifleşmesi için el uzatmasını bekliyoruz. Onun kooperatiflere önem verdiğini biliyoruz. Devlet kurumlarından da, kadınlarımızın ürettiği ürünlerin pazarlanabilmesi için bir hazine arazisinin tahsis edilmesini talep ediyoruz."

Her perşembe pazar kuruluyor

Eğitimci Ayşen Kebapçı ise, her perşembe kurulan pazara arkadaşları ile birlikte geldiğini söyledi. Kebapçı, "Bizler perşembe günleri bu pazarda üreten kadınları görmekten çok mutluyuz. Buraya arkadaşlarla gelip gözleme yiyoruz. Pazarın arkasındaki kütüphanenin de aktif şekilde kullanılıyor olmasını görmek bizi mutlu ediyor" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Bu pazarda sadece kadınlar çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da hafif ticari araç şarampole devrildi: 4'ü çocuk 9 yaralı
    15:04 Diyarbakır'da hafif ticari araç şarampole devrildi: 4'ü çocuk 9 yaralı

    Diyarbakır'ın Sur ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Ahmet Z. yönetimindeki hafif ticari araç şarampole devrildi. Kazada sürücü ve araçta bulunan 4'ü çocuk 8 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerince hastanelere kaldırıldı. Araçtakilerin Dicle ilçesine düğüne gitmek üzere yola çıktıkları belirtildi.

  • Fethiye'deki otel inşaatında çıkan yangın söndürüldü
    15:03 Fethiye'deki otel inşaatında çıkan yangın söndürüldü

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir otel inşaatının yanında bulunan konteynırlarda çıkan yangın, itfaiyenin 2 saatlik müdahalesiyle söndürüldü. Yangın sırasında içeride kimsenin bulunmaması sevindirici bir durumken, işçiler güvenli bölgelere sevk edildi.

  • Market alevlere teslim oldu: Söndürme çalışmaları sürüyor
    14:57 Market alevlere teslim oldu: Söndürme çalışmaları sürüyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir markette başlayan ve hızla büyüyen yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

  • Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı
    14:54 Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, ilkbaharın gelişiyle dağlık ve ormanlık arazilerde toplanan çiriş otu tezgahlarda satılmaya başlandı. Vatandaşlar, çiriş otunu ilçe merkezine getirerek kurdukları tezgahlarda satışa sunuyor. Çiriş otu, çorba, yumurta, pilav ve börek yapımında kullanılıyor ve doğal olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geliyor.

  • Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı
    14:53 Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinin sınır kesimlerinde doğal olarak yetişen ve baharın habercisi olan bitkiler, vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor. Dağlardan toplanan bu bitkiler, Hakkari merkez ve Çukurca ilçesi bölgesinde çarşı merkezinde satılarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Seyyar satıcılık yapan Cengiz Baygun, şifalı bitkileri toplayarak pazarda satışını gerçekleştiriyor ve bu işi yapmasının sebebi olarak başka bir işinin olmamasını gösteriyor.

  • Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Bağlarbaşı Mahallesi Çarşamba Pazarı'nı ziyaret etti
    14:51 Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Bağlarbaşı Mahallesi Çarşamba Pazarı'nı ziyaret etti

    Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Bağlarbaşı Mahallesi'nde kurulan Çarşamba Pazarı'nı ziyaret ederek, esnafların taleplerini dinledi ve vatandaşlarla iletişim kurdu.

  • Gemlik Belediyesi'nde 23 Nisan etkinlikleri gerçekleştirildi
    14:47 Gemlik Belediyesi'nde 23 Nisan etkinlikleri gerçekleştirildi

    Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makam temsili vekaletini öğrencilere devretti. Lunapark ve Kent Lokantası çalışmaları hakkında bilgi verildi.

  • Ankara Çocuk Meclisi, Trafik Denetimi Yaptı
    14:45 Ankara Çocuk Meclisi, Trafik Denetimi Yaptı

    Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle trafik denetimi gerçekleştirdi.

  • Kuşadası Anne Baba Çocuk Merkezi'nde Mezuniyet Heyecanı
    14:44 Kuşadası Anne Baba Çocuk Merkezi'nde Mezuniyet Heyecanı

    Kuşadası Belediyesi tarafından İkiçeşmelik Mahallesi'ne kazandırılan Cafer Kotan Yaşam Parkı bünyesinde bulunan Anne Baba Çocuk Merkezi'nde okul öncesi öğrenimi gören çocuklar mezuniyet heyecanı yaşadı. Merkezde düzenlenen sembolik mezuniyet töreninde miniklere sertifika verildi.


Advertisement