Bu yaz yaşanabilecek orman yangınları için önlemler alındı! Geçen sene 3 olan uçak sayısı bu yıl 20'ye, 39 olan helikopter sayısı 55'e yükseltildi - Son Dakika
Güncel

Bu yaz yaşanabilecek orman yangınları için önlemler alındı! Geçen sene 3 olan uçak sayısı bu yıl 20'ye, 39 olan helikopter sayısı 55'e yükseltildi

Geçtiğimiz yaz yaşanan birçok orman yangınıyla mücadele eden Türkiye için, yeterli uçak ve helikopterin bulunmadığı iddia edilmişti. Yazın gelmesiyle Orman Genel Müdürlüğü, yangınlara karşı hazırlıklarını tamamladı. Geçen sene 3 olan uçak sayısı bu yıl 20'ye, 39 olan helikopter sayısı 55'e, 4 insansız hava aracı ise 8'e yükseltildi.

28.05.2022 13:40  Güncelleme: 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de geçen yıl meydana gelen orman yangınlarının ardından hummalı çalışma başlatıldı. Bu kapsamda OGM tarafından çalıştaylar düzenlendi, koordinasyon toplantıları yapıldı, eylem ve ulusal planlar hazırlandı, eğitim çalışmaları sürdürüldü, işbirlikleri yapıldı, önleme ve altyapı tesisleri oluşturuldu. En son ise AFAD ile koordineli olarak merkez Antalya olmak üzere Adana, Mersin ve Muğla'da aynı anda tatbikat düzenledi.

21 BİN PERSONEL KARADAN MÜDAHALEYE HAZIR

2022 yılı yaz dönemi için orman yangınlarına karşı hazırlıklarını tamamlayan OGM, bu yıl kara gücünü artırdı. 2022 yılı kara gücü; 21 bin personel, 1350 arazöz, 692 iş makinesi ve 2 bin 270 ilk müdahale aracından oluşturuldu. Bunlara ek olarak Karayolları Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 185 dozer, 12 su tankeri, 25 greyder, 1913 ekskavatör, 299 treyler rezerv gücün de ihtiyaç durumunda devreye gireceği belirtildi.

Orman yangınlarında hava gücü 2 kat arttı

HAVA GÜCÜ SAYISI 118'E ÇIKTI

OGM, 2022 yılında hava gücünü de büyük oranda geliştirdi. Bu kapsamda 20 uçak, 55 su atar helikopter, 8 insansız hava aracı bu yıl orman yangınlarında görev alacak. Geçen yıl ise 39 helikopter, 3 uçak, 4 insansız hava aracı yangınlarda görev almıştı. Rezerv hava gücü olarak ise Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı devreye girecek. Bu kapsamda 25 helikopter, 2 uçak ve 1 insansız hava aracı olası durumlar için hazır bekletilecek, OGM'nin talebi üzerine yangınlarda aktif olarak kullanılacak. Bunun dışında ise 6 idari helikopter ve 1 idari uçak da yangınların takibi için havada olacak. Buna göre bu yıl aktif kullanılacak hava gücü sayısı 118'e çıkmış olacak. Ayrıca yangına ilk müdahale süresi 2019-2020 yıllarında 12 dakika, 2021 yılında 11 dakikayken, 2023 hedefi ise 10 dakika olarak belirlendi.

Orman yangınlarında hava gücü 2 kat arttı

SU TAŞIMA KAPASİTESİ 302 TONA ULAŞTI

Bu yıl insansız hava aracı sayısının artması da ormanların daha etkin gözetlenmesini sağlayacak. Buna göre; 2020 yılında 234, 2021 yılında ise 732 yangın insansız hava aracı ile tespit edilerek, en kısa sürede müdahale edildi. Hava gücünün artması ile taşınan su kapasitesi de artı. 2002 yılında 84 ton su taşınırken, bu sayı geçen yılki yangınlarda 154 tona ulaştı. Bu yıl ise hava gücü ile 302 ton su taşınarak, yangınlara müdahale edilecek. Yeni temin edilen bazı uçak ve helikopterler görev bölgelerinde konuşlanırken, tüm hava gücü 1 Temmuz'da yangınlara müdahale için görev yerlerinde hazır olacak.

Bu yaz yaşanabilecek orman yangınları için önlemler alındı! Geçen sene 3 olan uçak sayısı bu yıl 20\'ye, 39 olan helikopter sayısı 55\'e yükseltildi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bu yaz yaşanabilecek orman yangınları için önlemler alındı! Geçen sene 3 olan uçak sayısı bu yıl 20'ye, 39 olan helikopter sayısı 55'e yükseltildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement