Bu yıl 4.sü düzenlenen Su Ürünleri Çalıştayı Belek'te yapıldı - Son Dakika
Güncel

Bu yıl 4.sü düzenlenen Su Ürünleri Çalıştayı Belek'te yapıldı

Geçtiğimiz yıl düzenlenen çalıştay da sorun olarak ortaya koyulan 23 konunun Bakanlık olarak çözüme kavuşturulduğunu belirten Koçak, diğer kurumlarla alakalı olan sorunlara da çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi.

01.03.2016 09:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalıştaya, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr.Durali Koçak, Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekinci, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Taçnur Baygar, Seydikemer Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Engin Maraşlı, SSu Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personeli ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Sektör olarak bir araya gelerek gerekli değerlendirmelerin yapılması sektörün gelişmesine ciddi katkıların olduğunu söyleyen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, her paydaşın sorumluluk alarak sorunları çözmeye çalıştığını, Bakanlık olarak da kendilerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Koçak, Yetiştiricilik ve avcılık üretimi 10 yıl içinde eşitlenecek

Koçak şöyle devam etti; "Dünyada 163 milyon ton su ürünleri üretimi mevcut. Bunun 93 milyon tonu avcılıktan, 70 milyon tonu ise yetiştiricilikten sağlanmaktadır. 10 yıla kadar bu rakamın eşitleneceğini öngörmekteyiz". Su ürünleri yetiştiriciliği payının giderek arttığını belirten Koçak, sektörün son üç yılda en hızlı büyüyen sektör olduğunu ve geçmiş yıllarda zor şartlarda üretim yapıldığını, gelişen teknoloji ve desteklerle üretimin ciddi şekilde arttığını söyledi.

Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken;

Bilindiği üzere Seydikemer İlçesin de balıkçılık bir sektör olma niteliğinde olup ilçemizde 55 çiftlik işletmesi faaliyet göstermektedir. Seydikemer balıkçılığı Muğla üretiminin %80' ini, Türkiye üretimi' nin % 20 sini karşılamaktadır.
Köken yaptığı açıklamada;"Balık çiftliklerinin güneş ve su enerjisinden faydalanarak elektrik üretimine başlayacaklarını bu konuda devletimizin desteklerinin artması gerektiğini, ayrıca balık atıklarının ilçemiz çiftçileri için bir sorun olduğunu bu atıklardan organik gübre üretiminin çok rahat ve az bir sermaye ile yapılacağını düşündüğünü söyledi. Bunun yanında balık çiftliklerin turizme kazandırılması gerektiğini belirtti.

Coşkun, Levrek ve Çupra üretiminde dünya birincisiyiz

Türkiye'nin levrek ve çupra üretiminde dünya birincisi olduğunu kaydeden Coşkun su ürünleri yetiştiriciliği potansiyeli açısından zengin olduğunu ve sektörün bu kaynakları en iyi şekilde kullandığını belirtti.

Üreticilerin gayreti ve Bakanlığın desteği ile bin 935'i iç sularda, 418 adedi denizlerde olmak üzere toplam 462 bin ton kapasiteli 2 bin 400'e yakın balık çiftliği bulunduğuna işaret eden Coşkun, 2023 hedeflerinin 500 bin ton üretim olduğunu ve bu rakama neredeyse ulaşıldığını ifade etti.

Kişi başı balık üretimini arttırmanın önemine vurgu yapan Coşkun, insanları balık ürünlerini tüketmeye yönelmek amacıyla tanıtım ve reklam çalışması yapılması gerektiğini söyledi. Coşkun, üretim potansiyellerini arttırarak sektörel gelişimlerini daha ileriye taşıyacaklarını belirtti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bu yıl 4.sü düzenlenen Su Ürünleri Çalıştayı Belek'te yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement