BUERGER TEDAVİSİ - Son Dakika
Advertorial Sondakika

BUERGER TEDAVİSİ

Buerger hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, bu hastalığın tedavisinde uygulanan yöntemleri anlattı.

02.11.2017 11:39  Güncelleme: 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

Özellikle 20-40 yaşlarında erkeklerde ayak parmaklarını tutarak başlayan hastalık maalesef ilerleyen dönemlerde ayak parmaklarında yaralar açılması ve beslenme bozukluğu sonrası kesilmesine kadar götürebilir. Bazen el parmakları da hastalığa iştirak eder. Zamanında tanı konulamazsa parmaklardan ayaklara kadar ilerler. Hastalığın başında sadece bir veya birden fazla ayak parmaklarında yürümekle ağrı olması nedeniyle önemsenmez. İstirahatte de ağrı ve üşüme başlayınca veya parmaklarda morarma olunca korkarak doktora müracaat edilir. Yapılan fizik muayene ve bilgisayarlı tomografik anjiografi sonrası kolayca tanı konur. Asıl sorun tedavinin doğru ve zamanında başlanmasıdır. Çoğunlukla ilaç tedavisine yanıt vermez. Hastalığı kabullenmek ve tedaviye tam uyum sağlamak önemlidir.

Öncelikli sigaranın kesilmesi hastalığın ilerlemesini azaltabilir. Oluşan yarayı iyileştirmek, küçük çaplı atardamarların genişlemesini sağlamak için karından yapılan basit ameliyatlar ve düz kas gevşetici ilaçlar gibi çok basit tedavilerle parmak ve ayak kurtarılabilir.

Yapılan cerrahi tedaviye sempatektomi ameliyatları denir. Ayağın ince çaplı arterlerini daraltan sempatik sinir dediğimiz zinciri çıkarma işlemidir. Ayak parmakları için karından, el parmakları için koltukaltından küçük bir kesi yapılarak sempatik zincir bulunur ve sadece ilgili kısım çıkarılır. Bu nedenle tecrübeli cerrahlar tarafından yapılan bu ameliyatlarda hiçbir komplikasyon gelişmez. Maalesef bazı hastalar internet üzerinde yaptığı aramalarda komplikasyon olarak erkeklerde kısırlık yaptığını okuyarak korkmaktadırlar. Oysa ki bu komplikasyon çıkarılan sempatik zincirin çok altında oluşabilir. Kısaca o bölgeye ulaşmak zordur ve imkânsızdır. Çok uzun yıllardır yapılan bu tedavi buerger hastalığının halen iyi tedavi yöntemi olduğu bilimsel yayınlarda ispatlanmıştır.

Son Dakika Advertorial Sondakika BUERGER TEDAVİSİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement