Buğday ve Arpa Fiyatında Çiftçiye Müjde - Son Dakika
Ekonomi

Buğday ve Arpa Fiyatında Çiftçiye Müjde

Buğday ve Arpa Fiyatında Çiftçiye Müjde

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday ve arpada geçen yıla göre en az yüzde 25-30 daha yüksek alım fiyatı açıklayacak.

14.03.2019 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, " Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday ve arpada geçen yıla göre en az yüzde 25-30 daha yüksek alım fiyatı açıklayacak." dedi.

Torbalı ilçesinde bir otelde çiftçilerle bir araya gelen Pakdemirli, AK Parti'nin, Türkiye ve İzmir'e birçok hizmeti bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Haziran'da yapılan seçimle 5 yıl süreyle göreve geldiğini hatırlatan Pakdemirli, "Şimdi hep şunu bekliyorlar, şunu istiyorlar, oy oranlarında bir miktar düşüş olsun ki, tekrar seçimle ilgili gündem ortaya konulsun, muhalefet bunu istiyor. Bu bir haktır ama Türkiye'de çok fazla seçime gidilmiştir. Son 16 yılda sizler destek oldunuz, bu iktidar ne istediyse yaptınız." diye konuştu.

Sorunların hepsini bildiklerini dile getiren Pakdemirli, Türkiye'nin son dönemde, bu kadar desteğe rağmen çok ciddi "istikrarsızlaştırma hareketi" yaşadığına işaret etti.

Bakan olduğu dönemde, ortada hiçbir sebep yokken dövizin 4 liradan 7,5 liraya kadar tırmandırıldığını vurgulayan Pakdemirli, "Bunu tırmandıran iç piyasalar değil, yurt dışından başlamış bir operasyon. Allah'a şükür kontrolü ele aldık, ama diğer taraftan girdi maliyetlerimiz de arttı." değerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, normal seviyelere çekmelerine rağmen gübrenin geçen seneye göre yüzde 50-55, yemin ise yüzde 40 arttığına dikkati çekerek, "Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday ve arpada geçen yıla göre en az yüzde 25-30 daha yüksek fiyatla alım fiyatı açıklayacak." dedi.

Geçen yıla ait kalan destek ödemelerinin çoğunu mart sonunda tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Pakdemirli, "Mümkün mertebe daha fazlasını vermek istiyoruz. Ocak ayında 2 katrilyon, şubat ayında 3 katrilyonun yanı sıra, mart ayında da 3,7 katrilyon lira toplam destek ödemesi yapacağız. Bugün Türkiye'nin destekleri biz geldiğimizde 1,9 milyar lira iken şu anda 16,1 milyar liraya geldi." bilgisini paylaştı.

"Patates üretiminde karantina alanları genişlemedi"

Pakdemirli, tarımın siyasete konu edildiğini ve siyasetçilerin sektör üzerinden rant elde etmeye çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Genel Başkan hanımefendi çıkıyor, 'patates üretimini Türkiye'de yasakladınız' diyor. Türkiye'de ortalama 4,5 milyon ton patates üretiliyor. Ekim alanları biraz daralmış ama verimlilik artmış. Bana dahi gelmeyecek bir karar var, karantina alanları. 'Hastalık alanlara 20 yıl patates dikemezsin' diyoruz. Bu karar bana dahi gelmeyecek kadar önemsiz. Bununla ilgili genişleme yok. Son 4 yıl öncesinde neyse aşağı yukarı aynı. Bu karantina alanlarını bahane ederek 'Türkiye'de patates ekimini yasakladınız' diyorlar. Böyle bir cahillik yapılabilir mi, anlamıyorum."

Türkiye'nin yağışlı bir sezon geçirdiğini hatırlatan Pakdemirli, bundan dolayı patates ekiminin biraz geciktiğini de vurguladı. Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Erken hasat patates biraz gecikecek gibi görünüyor. O yüzden 15-20 günlük ihtiyacı karşılayacak seviyede 20 Nisan'da bitecek bir kota getirdik. Diyorlar ki 'bakan bir dondurulmuş patates firmasının danışmanıydı, onun firması bu patatesleri getirecek.' Üç tane kuyruklu yalan, birbirinin peşine takılıyor. Hepsi bunun bedelini yargıda ödeyecek. Her kim ne yazdıysa, bir tane de zavallı bir köşe yazarı var, o da yazmış, bunların hepsi bedelini yargıda ödeyecek. Dondurulmuş patates firmasının sofralık patatesle ne işi var?"

"iktidarla yerel yönetimin birlikte yürümesi şart"

Muhalefetin hiçbir projesi olmadığını ve vatandaşın gönlüne giremediğini belirten Pakdemirli, bundan dolayı kendilerine çamur attıklarını ifade etti.

Torbalı'da 750 kişinin istihdam edileceği tarıma dayalı ihtisas büyükbaş besi organize sanayi bölgesi kuracaklarını, bin 300 dekar alanı sulayacak Çakırbeyli Göleti'ni yatırım programına alacaklarını aktaran Pakdemirli, burada aynı zamanda 1 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını söyledi.

Torbalı'da hizmetin devam etmesi gerektiğini belirten Pakdemirli, "Bu hizmetlerin devamının sağlanması için iktidarla yerel yönetimin birlikte yürümesi şart. Bu sebeple AK Parti'ye vizenin devamı için oyunuzu istiyoruz. Hem de AK Parti belediyeciliğinin devamı anlamında oyunuza talibiz. Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Torbalı'nın evladı." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Buğday ve Arpa Fiyatında Çiftçiye Müjde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak
    17:46 Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınladı. Buna göre; yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam
    17:41 Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin bir tebliğ yayınladı. Tebliğe göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV yüzde 8'den yüzde 10'a, alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20'ye çıkıyor.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

  • Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti
    17:19 Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti

    Gümüşhacıköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Koca, Demir'e yeni görevinde başarılar dileyerek, ilçenin gelişmesi ve kalkınması için iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Demir ise ticaret odası ile iş birliğine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Hamamözü ilçesini kalkındırmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Koca ve Demir, Hamamözü'nde bulunan bazı işletmelere ziyarette bulunarak, esnafla sohbet etti.

  • Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli
    17:09 Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye'de insan kaynakları alanında toplumsal geçmişi, kültürel zenginliği ve insana bakış açısını yansıtacak insan kaynakları algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'de insan kaynakları personeli sayısının düşük olduğunu ve bu oranı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, işsizlik oranının düşmesinde erken dönem kariyer fırsatlarının etkili olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise işletmelerdeki eski prosedürlere tepki gösteren genç çalışanların önemine dikkat çekti.

  • Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor
    16:55 Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor

    Avukat Ali Kızılay, bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesinti ve işletme işlemi yapabildiğini söyleyerek, müşterilerin geriye dönük 10 yıllık kesintiyi talep edebileceğini belirtti. Kızılay, bu durumun haksız şart oluşturduğunu ve tüketici hakem heyetlerine başvuru yaparak ücretleri talep etme imkanı olduğunu ifade etti.

  • Isparta'da Kaçak Avcılıkta Kullanılan 600 Metre Fanyalı Ağ Ele Geçirildi
    16:54 Isparta'da Kaçak Avcılıkta Kullanılan 600 Metre Fanyalı Ağ Ele Geçirildi

    Isparta'nın Eğirdir ilçesinde yapılan su ürünleri denetiminde, kaçak avcılıkta kullanılan 600 metre fanyalı ağ ele geçirildi. Eğirdir Gölü'nde gerçekleştirilen denetimde, ağ içerisinden çıkan canlı su ürünleri göle bırakıldı. Ekipler, kaçak avcılıkla mücadeleye devam edecek.


Advertisement