Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Başkent Sofya'da seçim öncesi siyasi kampanya yasağının uygulandığı "düşünme gününde" yaşamın akışı Gelecek Cumhurbaşkanı olarak gösterilen Bulgaristan Sosyalist Partisi'ni adayı emekli general Rumen Radev'in Sofya merkezinde eşi Desislava Gençeva ile gezinmesi Sofya'da...

05.11.2016 17:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Başkent Sofya'da seçim öncesi siyasi kampanya yasağının uygulandığı "düşünme gününde" yaşamın akışı

Gelecek Cumhurbaşkanı olarak gösterilen Bulgaristan Sosyalist Partisi'ni adayı emekli general Rumen Radev'in Sofya merkezinde eşi Desislava Gençeva ile gezinmesi

Sofya'da adayların reklam posterleri SOFYA (AA) – Bulgaristan'da görev süresi sona eren Rosen Plevneliev'in yerine geçecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek için yarın sandık başına gidilecek.

Ülkede bir ay süren seçim kampanyasının ardından "düşünme günü" olarak ilan edilen seçim arifesinde tüm siyasi etkinlikler seçim yasakları çerçevesinde sonlandırıldı.

5 yıllığına seçilecek yeni cumhurbaşkanı ve yardımcısı için 11 parti, 5 koalisyon ve 14 inisiyatif grubu toplam 21 aday gösterdi.

6 milyon 834 bin 278 kayıtlı seçmenin bulunduğu Bulgaristan'daki seçimler için 71 ülkede 325 seçim merkezinde sandık kurulacak.

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, diplomatik temsilciliklerde ve 35 seçim merkezinde kurulacak sandıklarda oy verebilecek.

Merkez Seçim Komisyonundan (ZİK) yapılan açıklamada Türkiye'de ikamet eden toplam 8 bin 842 seçmenin oy kullanmak üzere yazılı talepte bulunduğu ifade edildi.

- Seçimde Türk kökenlilerin oyları

Nüfusu 7 milyonun altında olan Bulgaristan'da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Türk kökenli seçmenin oylarının bu seçimde farklı adaylar arasında paylaşılması bekleniyor.

Yeni kurulan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisi, seçimde aday göstermezken, taraftarlarına GERB'in adayı Tzetzka Tzaçeva'ya destek vermeleri çağrısında bulundu. GERB lideri ve Başbakan Boyko Borisov ise DOST'un desteğine tepki gösterip, bunun "kötülük değerinde, istenmeyen bir iyilik olduğunu" söylemişti.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi ise eski başbakanlarından Plamen Oreşarski'ye destek vereceğini açıklamıştı.

Öte yandan seçimle eşzamanlı referandum da yapılacak.

Referandumda milletvekillerin parti listelerine göre değil bireysel olarak seçilebilmesi, oy kullanımının zorunlu olup olmaması ve siyasi partilere devlet yardımının azaltılması oylanacak.

Bulgaristan\'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement