Bulgaristan'da Liderler İstikrarsızlığın Önlenmesini Görüştü - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Liderler İstikrarsızlığın Önlenmesini Görüştü

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev: "Bankacılık sistemine olan toplumsal güven, ülkenin finansal istikrarı ve ekonominin faaliyetleri için kilit önem taşır"

14.07.2014 21:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, bankacılık sistemine olan toplumsal güvenin ülkenin finansal istikrarı ve ekonomik faaliyetleri için kilit önem taşıdığını belirtti.

Plevneliev, ülkenin 4'üncü en büyük bankası olan Korporatif Ticaret Bankasında (KTB) yaşanan sorunların yanı sıra ülkede siyasi kriz sinyalleri veren, başlıca siyasi güçler arasındaki görüş ayrılıklarının ele alındığı bir toplantı düzenledi.

Parlamentodaki parti liderlerinin yanı sıra Adalet Bakanı Zinaida Zlatanova, Cumhuriyet Başsavcısı İvan İskrov, Maliye Bakanı Petar Çobanov, Parlamento Başkanı Mihail Mikov ve Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzatzarov'un katıldığı yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından Plevneliev, basına açıklama yaptı.

"Bankacılık sistemine olan toplumsal güven, ülkenin finansal istikrarı ve ekonominin faaliyetleri için kilit önem taşır" diyen Cumhurbaşkanı Plevneliev, Bulgaristan Merkez Bankasının geçici olarak özel gözetim altına aldığı KTB'nin geleceği konusunda görüş birliği sağlanamadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, şöyle konuştu:

"Bulgaristan'da 100 bin avroya kadar olan kişisel mevduat hesapları, yasal anlamda garanti altında bulunmaktadır. KTB'nin tüm müşterileri, hükümetin bunu sağlayacak gerekli kaynaklara sahip olduğunu bilmeli. Öte yandan bankada işlenen suçlarla ilgili yasalar tüm ciddiyeti ile uygulanacak."

Plevneliev ayrıca siyasi liderlerin ortak rızası ile Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'nin ortak gözetim mekanizmasına katılması için görüş birliğinin sağlandığını duyurarak "Bu karar Bulgaristan'ın Avrupa Bankacılık Birliği'ne katılmasına ilişkin atılacak ilk adım olacak" diye konuştu.

Geçen ay ülkenin finans sektöründe huzursuzluk yaratan çeşitli duyumların yayılması halk arasında endişelerin artmasına neden olmuş ve Korporatif Ticaret Bankasının nakit mevcudunda açığın oluştuğu şüphesiyle mevduat sahipleri paralarını çekmek için banka şubelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu.

Ülkede finansal ve siyasi gerginliğe neden olan bankadaki durumu göz önünde bulunduran Merkez Bankası, geçici olarak KTB'yi denetim ve gözetim altına almıştı.

Denetim kapsamında yurt dışında olan bankanın sahibi Tzvetan Vasilev'in çalışmaları araştırılırken, bankanın üst düzeyli 4 yöneticisi gözaltına alınmıştı. Adli kaynaklara göre bankanın mevcudunda yaklaşık 100 milyon avroluk bütçe açığı ile ilgili soruşturma işlemleri sürüyor.

Yaklaşık bir aydır mali denetim altında tutulan  ve 21 Temmuz'da yeniden hizmete açılması beklenen bankanın toparlanması ile ilgili, yeni özel bir yasanın kabul edilmesi ile mevcut yasaların öngördüğü uygulamaların yerine getirilmesi arasında net bir siyasi karar alınamadığı öğrenildi. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Liderler İstikrarsızlığın Önlenmesini Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement