Bulgaristan doğal gazı Türkiye üzerinden alacak - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan doğal gazı Türkiye üzerinden alacak

Bulgaristan doğal gazı Türkiye üzerinden alacak

Bulgargaz ile BOTAŞ, Bulgar tarafının BOTAŞ şebekesine erişimini sağlayacak bir anlaşmaya imza attı.

03.01.2023 17:16  Güncelleme: 17:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgargaz ile BOTAŞ, Bulgar tarafının BOTAŞ şebekesine erişimini sağlayacak bir anlaşmaya imza attı. Bulgaristan'a geçen yıl Rusya'dan direkt gaz sevkiyatı kesilmişti.Rusya'dan direkt doğal gaz sevkiyatının kesilmesiyle enerjide zor durumda olan Bulgaristan Türkiye'den doğal gaz satın alacak. Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ve Bulgar kamu şirketi Bulgargaz arasında bugün Sofya'da doğal gaz anlaşmasına imza atıldı. İmza törenine iki ülkeden enerji bakanları Fatih Dönmez ve Rosen Hristov da katıldı. Anlaşma, Bulgargaz'ın BOTAŞ'ın doğal gaz şebekesi ile sıvı doğal gaz (LNG) terminaline erişimini sağlayacak.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, imzalanan mutabakat zaptının iki ülke arasında doğal gaz alanındaki iş birliğini ve bağları daha da geliştireceğine inandığını vurgulayarak "Mutabakat zaptı, Balkan coğrafyasının doğal gaz güvenliğinin artırılmasında da önemli bir adım olacaktır. Bu anlaşmanın süresi 13 yıl olacak ve yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar bir gaz transferi söz konusu olacak. Başta Bulgaristan olmak üzere Avrupa'nın da doğal gaz arz güvenliğine büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

"Türkiye'nin gaz merkezi olması için önemli bir adım"

Dönmez, sürecin işleyişi ile ilgili olarak da, "Başta Saros FSRU olmak üzere 5 LNG terminalimiz sürece katkı sağlayacak. Türkiye, 7 farklı hat ve LNG terminalleriyle 15 ülkeden gaz tedariki yapan bir ülkedir. Bu, aynı zamanda Türkiye'nin gaz merkezi olması için önemli adımlardan birisidir. Bu altyapı ile gaz merkezine bir tuğla daha koymuş olduk. Gerek tedarikçi ülkeler gerekse Avrupa ülkelerinin yapacağı yatırımlarla bu kapasiteyi çok kısa sürede artırma imkanı da söz konusudur" açıklamasını yaptı.

İmza töreninde konuşan Bulgaristan Enerji Bakanı Hristov da, anlaşmayı "tarihi bir belge" diye nitelendirerek "bu anlaşma sayesinde dünya çapında tüm üreticilerden doğal gaz satın alma ve Türk şebekelerinden aktarma imkanına sahip olacaklarını" belirtti.

Hristov, geçen yılın sonunda yaptığı bir açıklamada da, BOTAŞ ile imzalanacak anlaşma sonrasında Bulgaristan için LNG terminallerinde rezerve edilen kapasitenin yılda 1 milyar metreküpü bulabileceğini söylemişti.

Ukrayna savaşı öncesinde doğal gazda tamamen Rusya'ya bağımlı olan Bulgaristan, Rusya'dan direkt sevkiyatın 2022'de kesilmesi sonucu doğal gaz şebekesini Yunanistan'a, Trans Adriyatik Boru Hattına (TAP) bağlamıştı.

dpa,DW/BK,HT

Kaynak: Deutsche Welle

Son Dakika Güncel Bulgaristan doğal gazı Türkiye üzerinden alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement