Bulgaristan'ın Asimilasyon Kampanyasını Kınayan Bildiriyi Kabul Etmesi - Son Dakika
Yerel

Bulgaristan'ın Asimilasyon Kampanyasını Kınayan Bildiriyi Kabul Etmesi

Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Bulgaristan Parlamentosunun, ülkede 1989 yılında sona eren komünist rejiminin Müslüman ve Türklere karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildiriyi kabul etmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

12.01.2012 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Bulgaristan Parlamentosunun, ülkede 1989 yılında sona eren komünist rejiminin Müslüman ve Türklere karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildiriyi kabul etmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da komünistlerin yürüttüğü kampanya sırasında Müslüman ve Türkler'e neler yaşattıklarını çok iyi bildiklerini söyledi.

Yaklaşık 360 bini aşkın Türk kökenli vatandaşın göçe zorlandığını ifade eden Bölükbaşı, şöyle devam etti:

"Aklın yolu bir. Bulgaristan Parlamentosunun ülkede 1989 yılında sona eren komünist rejiminin Müslüman ve Türkler'e karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildiriyi kabul etmesi bizleri mutlu etti ama soydaşlarımıza neler yaşatıldıklarını çok iyi biliyoruz. Yaralar hala çok taze. Yaraların kabuk bağlaması gerekiyor. Bu karar sadece yaralarımıza bir nebze de olsa su serpmiştir ama yangın sönmüş değildir. Mağdur edilen insanların gönülleri alınmalı. Belene Kampı'nda yaşananlar unutulmadı, unutulması da mümkün değil.

Hatalardan ders almak erdemliktir. Yeni jenerasyon, hatalardan ders aldığını bu kararla ortaya koymuştur. Bu karar, göç etmiş, göç ettirilmiş insanların yüzlerinde sadece bir tebessüme neden olmuştur."

-Tarihi bir belge-

Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Özcan Pehlivanoğlu da 1989 yılında sona eren komünist rejiminin Müslüman ve Türkler'e karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildirinin kabul edilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu bildirdi.

Bulgaristan Parlamentosu'nun aldığı bu kararla Müslüman ve Türkler'e yapılan asimilasyonu tanıyarak bunu resmileştirdiğini ifade eden Pehlivanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bulgaristan Türkler'in mücadelesi devam ediyor. Belene Kampı'nda mağdur olan 500'ün üzerinde Bulgaristan Türkü şu an kadar tazminat alamadı, suçlular ortaya çıkartılmadı, cezalandırılmadı. DSB Milletvekili Lıçezar Toşev, en az 517 kişinin asimilasyon kampanyası sırasında öldürüldüğünü ifade etti. Dava, zaman aşımına sokulmaya çalışılıyor. Bugün davanın sağ kalan tek sanığı Jivkov döneminin son Başbakanı Georgi Atanasov. O ölürse cezalandırılacak kimse kalmayacak.

İlk defa Türklerin azınlıkta bulunduğu bir ülkede Türkler'e karşı işlenen asimilasyon kabul edildi. Bu karar, Kosova, Makedonya, Romanya, Yunanistan, Sancak, Doğu Türkistan, Çin'de yaşayan Türkler için çok önemli. Çünkü emsal bir karar. O nedenle tarihi bir belge."

- EDİRNE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bulgaristan'ın Asimilasyon Kampanyasını Kınayan Bildiriyi Kabul Etmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement