"Bulgaristan NATO'ya Daha Çok İhtiyaç Duyuyor" - Son Dakika
Güncel

"Bulgaristan NATO'ya Daha Çok İhtiyaç Duyuyor"

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, "Karadeniz bölgesi, Balkanlar ve Bulgaristan NATO'ya daha çok ihtiyaç duyuyor." dedi.

03.04.2014 16:42  Güncelleme: 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkesinin NATO üyeliğinin 10. yıl dönümünde, "Karadeniz bölgesi, Balkanlar ve Bulgaristan NATO'ya daha çok ihtiyaç duyuyor" dedi.

Yıl dönümü dolayısıyla başkent Sofya'nın Merkez Orduevi'nde "NATO'nun Geleceği" konulu konferansta konuşan Plevneliev, Ukraya'daki gelişmelerle ilgili NATO'dan daha kararlı bir tavır beklendiğini belirtti.

Plevneliev, "Maalesef, 2008 yılında Gürcistan'da ve şimdilerde Ukrayna'da görüldüğü gibi Rusya, kendi jeopolitik çıkarlarına ulaşmak üzere saldırgan askeri güç kullanmaya hazır. Belli ki Kırım'ı ilhak etmesini önceden özenle planlanmış ve tüm saldırı olanakları kullanılarak gerçekleşmiştir. Bu yüzden Ukrayna krizi geçmiş nesillerin yıllar boyunca inşa etmeye çalıştığı uluslararası düzen konusunda Avrupa için önemli bir sınavdır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Plevneliev, "Bir yandan boyun eğerek krizin ve Ukrayna'daki fırtınanın bizi teğet geçmesini beklerken, diğer yandan Birleşmiş Milletler'in daimi üyesi olan bir ülke (Rusya) uluslararası kuralları ve hukukun üstünlüğünü ihlal etmeye devam ediyor. Bu tavrımızı bir gün çocuklarımıza nasıl anlatacağız?" ifadesini kullandı.

Rosen Plevneliev, Rusya ile ilişkilerinde süren kriz ortamında Romanya, Polonya ve Baltık ülkelerin Bulgaristan'a göre daha geniş bir NATO temsili sağladıklarını söyledi. Plevneliev, ayrıca NATO'nun Bulgaristan'da daha geniş temsili olması gerektiğini savundu ve bölgenin bu dönemde NATO'ya daha fazla ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Plevneliev, ülkesinin enerji alanında tamamen ve halen Rusya'ya bağımlı olmasını da eleştirerek, "Tek borudan, tek bir kaynaktan doğal gaz temin etmeye çalışmaya devam edersek bir sonraki neslimizin durumu ne olacak? Zararlı sözleşmeler imzalamaya devam edersek kaybolabilecek bir neslimize kötü miras bırakmış oluruz" dedi. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Bulgaristan NATO'ya Daha Çok İhtiyaç Duyuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement