Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü "Türkan bebek" ölümünün 35. yılında anıldı - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü "Türkan bebek" ölümünün 35. yılında anıldı

Bulgaristan'da, 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 18 aylık Türkan bebek için anma töreni düzenlendi.

22.12.2019 11:54  Güncelleme: 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'da, 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 18 aylık Türkan bebek için anma töreni düzenlendi.

Bulgaristan'da komünizm döneminde Türklere karşı girişilen isim değiştirme kampanyasında, isimlerinin zorla değiştirilmesine karşı çıkanların üzerine açılan ateş sonucu ölen 18 aylık Türkan bebek, Kırcaali bölgesindeki Mogliyane köyündeki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak ve Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Onursal Başkanı Bayram Çolakoğlu ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'dan gelen AK Partili belediye meclis üyeleri, Balkan Türkleri dernekleri ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinden oluşan kalabalık bir heyetin katıldığı tören, Türkan bebek ve diğer şehitlerin kabirlerine yapılan ziyaretle başladı.

Kırcaali Bölge Müftülüğüne bağlı imam Mehmet İsmail, Türkan bebeğin mezarı başında Kuran-ı Kerim tilaveti yaptı.

Olayların 35. yıl dönümünde Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali'nin Mogilyane köyü ve Mestanlı kasabasında rejim tarafından katledilenler için dualar okundu. Anma töreninde geçmişin acılarının unutulmadığı vurgulandı.

Yüzlerce kişinin katıldığı törenin devamında Mogilyane köyündeki Türkan Çeşme Anıtı önünde de bir etkinlik düzenlendi.

Yaşanan drama şahitlik eden, eski Kırkağaç Belediyesi Meclis Üyesi Feridun Halil, burada yaptığı konuşmada, 1984'te kadın, erkek, yaşlı, genç ve çocuklardan oluşan Türklerin asimilasyonu protesto etmek için bir araya geldiğini söyledi.

Türklerin, komünist rejimin askerleri tarafından 2 taraftan da abluka altına alındığını anlatan Halil, "Anıtın olduğu yerde askerler insanlarımızı durduruyor. O sırada ufak tefek çatışmalar yaşanıyor. İlk olarak Musa Yakub şehit ediliyor. Onlarca kişi yaralanıyor. 18 aylık Türkan Feyzullah ve Ayşe Hasan askerler tarafından vurularak şehit ediliyor." diye konuştu.

Asimilasyona karşı direnişin simgesi olan Türkan bebeğin ölümüyle ilgili bugüne kadar suçluların ortaya çıkarılmadığını belirten Halil, "Bizim inancımıza, kimliğimize ve kültürümüze yönelik bu acı olayları unutmamamız gerekiyor." dedi.

Türk heyeti, daha sonra şehitliği ve anıtı ziyaret ederek, bölgedeki Türklerle bir araya geldi.

Türkan bebek kimdir?

Türkan bebek, 26 Aralık 1984'te Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Killi bölgesinde isim değiştirme uygulamasını protesto etmek için toplanan Türk ahalinin içinde annesinin kucağında bulunuyordu.

Bulgar kolluk kuvvetlerinin kalabalığın üzerine rastgele açtığı ateş sonucunda henüz 18 aylıkken şehit olan Türkan bebek, Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü haline geldi.

Türkan bebek, her yıl 26 Aralık'ta Bulgaristan'daki kabri başında anılıyor. Şehit bebeğin anısına Türkiye'nin çeşitli illerinde de anıtlar bulunuyor.

Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü "Türkan bebek" ölümünün 35. yılında anıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü 'Türkan bebek' ölümünün 35. yılında anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement