Buluşlarıyla Ormanların Bakım ve Gençleştirme Çalışmalarını Hızlandırdılar - Son Dakika
Genel

Buluşlarıyla Ormanların Bakım ve Gençleştirme Çalışmalarını Hızlandırdılar

Buluşlarıyla ormanların bakım ve gençleştirme çalışmalarını hızlandırdılarKÜTAHYA - Kütahya'nın Domaniç ilçesinde, ormanlarının gençleştirme ve bakım çalışmaları, köylüler tarafından bulunan bir aparat ile hızlandı.

17.05.2017 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Buluşlarıyla ormanların bakım ve gençleştirme çalışmalarını hızlandırdılar

KÜTAHYA - Kütahya'nın Domaniç ilçesinde, ormanlarının gençleştirme ve bakım çalışmaları, köylüler tarafından bulunan bir aparat ile hızlandı.

Domaniç Orman İşletme Şefleri tarafından, 10 yıllık planları yapılan ormanların gençleştirme ve bakımları için numaralandırma ve damgalarının ardından, ihale ile kooperatiflere ya da şahıslara taksim ediliyor.

Taksim edilen numaralı ağaçlar vatandaşlar tarafından satışa hazır hale getiriliyor. Durabey mevkiinde gençleştirme ve bakımı yapılacak olan bölgedeki kesimi yapılacak olan numaralı ağaçlarını alan Durabey köylüleri kendi buluşları olan kesim motoruna taktıkları aparat ile işlerini zorlu alanlarda daha hızlı gerçekleştiriyor.

Domaniç Orman İşletme müdürlüğü, planlamasını yaptığı alanları hangi köy mıntıkasında ise önce ilana çıkıp varsa köy kooperatiflerine yoksa eşit şekilde şahıslara sözleşme şartnamelerine göre paylaştırıyor. Numaralandırılmış ağaçlar önce kesilip bölmelere ayrılıyor, bölmelere ayrılan tomruklar soyum işi için engebeli araziden traktörlerle soyumu yapılacak alana getiriliyor, burada kesim motoru aparatı ile soyumu yapıldıktan sonra Orman İşletme deposunda istiflenerek satışa hazır hale getiriliyor.

İhale şartnamesine göre işi alan 54 yaşındaki Cevdet Sevinç, buluşları ile işlerinin yüzde 80 hızlandırdığını belirtti.

Sevinç, "Daha önce soyma işlemini balta ile yapıyorduk. Kesim motoruna kendimiz taktığımız aparat ile işimizi hızlandırdık. Kesim yapılan alanları Orman şefleri ağaçları numaralandırıyor. O numaralara göre kooperatife devrediyor. Kooperatif numaralı ağaçları dağıtımı gerçekleştiriyor. Bu numaralara göre kesimleri yapıyoruz. Bunun haricinde kesim yapmıyoruz. Eskiden baltayla yapıyorduk zor oluyordu bu aparat işimizi daha da hızlandırmış oldu. Önce kesim yapılıyor sonrasında boylaması yapıldıktan sonra sürgüsünü yaparak sonra soyum işini gerçekleştiriyoruz. Soyumdan sonra Orman deposuna istifi yapıp satışa hazır hale getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Buluşlarıyla Ormanların Bakım ve Gençleştirme Çalışmalarını Hızlandırdılar
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Buluşlarıyla Ormanların Bakım ve Gençleştirme Çalışmalarını Hızlandırdılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement