Burada.bugün - Son Dakika
Kültür Sanat

Burada.bugün

Burada.bugün

Igor Bauersima'nın yazdığı, Murat Baykan'ın çevirdiği ve Mert Öner'in yönettiği "Burada Bugün" adlı oyun Türkiye'de ilk defa Mekan Artı'da sahneleniyor.

26.10.2016 19:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Igor Bauersima'nın yazdığı, Murat Baykan'ın çevirdiği ve Mert Öner'in yönettiği "Burada Bugün" adlı oyun Türkiye'de ilk defa Mekan Artı'da sahneleniyor.

Çağdaş Alman tiyatrosunun önemli isimlerinden Çek asıllı yazar, yönetmen Igor Bauersima'nın yazdığı oyun "Norway.Today", "Burada Bugün" adıyla şubat ayında Türkiye'de ilk defa Mekan Artı'da sahnelendi. Oyunculuğuyla da tanınan Mert Öner'in yönettiği oyunun kadrosunda genç oyuncular Sercan Badur ve Büşra Develi yer alıyor.

Bauersima, "Burada Bugün"ü 2001 yılında gerçek bir olaydan esinlenerek Basel Schauspielhaus tiyatrosu için yazdı. 2001 yılında en iyi metin ödülü ve izleyici özel ödülleri gibi ödüller alan oyun daha sonra 25 dile çevrildi ve 2003-2004 sezonunda dünya çapında 200'den fazla tiyatro tarafından sahnelenerek Bauersima'ya, oyunları en çok sahnelenen Alman yazar ünvanını kazandırdı.

Oyun, intihar etmeye karar veren ve bunu yaparken kendine eşlik edecek birini bulmak için internet üzerinden ilan veren Julie ve bu ilana cevap veren August'un intihara giden yolculuğunu anlatıyor. Bauersima, iletişim çağının yol açtığı iletişimsizliği, sanal dünyanın gerçekliğini sorgulayan iki genç üzerinden felsefenin temel sorularını tartışıyor; genç jenerasyonun ağzından varoluş sorusuna bir cevap arıyor.

August: Neyin var?

Julie: Mutluyum.

August: Ben de.

Julie: Yarın, ölüyoruz.

August: Aynen.

Julie: Feci mutluyum.

Oyunun yazarı Igor Bauersima, metinleri kadar tiyatro ve sinemanın tekniğini harmanladığı sahne tasarımlarıyla da biliniyor. Murat Baykan'ın çevirisiyle Türkçeleştirilen oyun, Mekan Artı'nın bir sinema salonundan dönüştürülen yeni sahnesinde Mert Öner'in yönetimiyle oyunun ve gerçekliğin, sinemanın ve tiyatronun iç içe geçtiği bir anlatımla sahnelenecek. Oyunda intihar etmeyi planlayan iki genci Sercan Badur ve Büşra Develi canlandırıyor. Oyun Şubat ayının son haftasından itibaren Mekan Artı'da izlenebilecek.

Metin: Igor Bauersima

Çeviri: Murat Baykan

Yönetim: Mert Öner

Proje Koordinasyon: Didem Kaplan

Dramaturg: Ufuk Tan Altunkaya

Özgün Müzik Tasarım: Evren Karakul

Proje Asistanı: Ariya Toprak

Oyuncular: Büşra Develi, Sercan Badur

Kaynak: Etkinlik.io

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi
    21:33 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına '11 İlin Türküsü' konseri gerçekleştirildi. Nazende Çoksesli Korosu tarafından hazırlanan etkinlikte, depremin ardından yaşananlar anlatıldı ve afetten etkilenen illere özgü şarkılar seslendirildi.

  • Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı
    21:13 Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı

    Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üyesi ülkelerin büyükelçilikleri tarafından düzenlenen Avrupa Film Günleri'nin galası Ankara'da yapıldı. Galada, Ukraynalı Maryna Vroda'nın yönettiği 'Bozkır' filmi gösterildi. Büyükelçi Bodnar ve Büyükelçi Meyer-Landrut konuşma yaparak Ukrayna'ya desteklerini dile getirdi. Avrupa Film Günleri, Ankara, İstanbul ve birçok şehirde gösterime girecek.


Advertisement