Burdur'da Tarihi Su Değirmeni Turizme Kazandırıldı - Son Dakika
Güncel

Burdur'da Tarihi Su Değirmeni Turizme Kazandırıldı

Burdur'un Yeşilbaşköy Beldesi'ndeki tarihi su değirmeni turizme kazandırıldı.

27.04.2013 13:30  Güncelleme: 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sürdürülebilirliği sağlamak için tanıtım faaliyetleri de yapan Batı Akdeniz Kalkınma Akansı (BAKA), Antalya, Burdur ve Isparta'yı içeren Batı Akdeniz'in turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve turizmin 12 aya yayılmasına amaçlarıyla projelere destek veriyor.

2011 Mali Destek Programı'ndan destek almaya hak kazanan Yeşilbaşköy Belediyesi'nin 'Değirmen Turizme Dönüyor' başlıklı projesiyle tarihi su değirmeni restore edilerek köy kahvaltı merkezine dönüştürüldü.

Yeşilbaşköy Belediye Başkanı Hüseyin Akıncı değirmenin Göller Bölgesi'nde çalışan tek su değirmeni olduğunu söyledi. Değirmenin, Antalya Röleve ve Anıtlar Kurulu tarafından Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edildiğini anlatan Başkan Akıncı, BAKA destekli 'Değirmen Turizme Dönüyor' başlıklı bir proje yaptık.

Yaklaşık 150 bin TL destek aldık. Şu anda tamamı organik ürünlerden oluşan 30 çeşit köy kahvaltısı sunuyoruz. Herkesi bekliyoruz. Turizme kazandırdığımız için çok mutluyuz dedi.

SUYLA ÇALIŞIYOR

Değirmenin yaklaşık 300 yıllık olduğunu vurgulayan Başkan Akıncı Değirmen o dönemde burada yaşayan Rumelililer tarafından yapılmış. Üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen dimdik ayakta. Tarihi bir yapıyı tekrar halkımızın hizmetine sunmaktan dolayı çok mutluyuz.

Hemşehrilerimiz mısırlarını ve buğdaylarını bu değirmende öğütüyorlar. Değirmenin çarkları yukarıdan gelen suyla dönüyor. Çarkların gücüyle dönen 1500 kilogram ağırlığındaki değirmen taşları, mısır ve buğday tanelerini öğütüp una dönüştürüyor dedi.

Başkan Akıncı değirmene gelen misafirlere Köy Yumurtası, Mısır Ekmeği, Bazlama, Gözleme, Tarhana Çorbası, Tereyağı, Bal, Köy Peyniri, Zeytin, Reçel ve birçok mevsimsel ürün sunulduğunu kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burdur'da Tarihi Su Değirmeni Turizme Kazandırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement