Burdur Gölü İçin Su Orucu - Son Dakika
Güncel

Burdur Gölü İçin Su Orucu

Burdur Gölü İçin Su Orucu

Burdur Gölü’nün kurumasına dikkat çekmek amacıyla Burdur Gölüne Hayat Verelim Derneği ve Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından dünya genelinde başlatılan Su Orucu Etkinliği yarın başlıyor.

26.09.2014 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur Gölü'nün kurumasına dikkat çekmek amacıyla Burdur Gölüne Hayat Verelim Derneği ve Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından dünya genelinde başlatılan Su Orucu Etkinliği yarın başlıyor.

Dünyadan birçok gönüllünün bir gün su tüketmeyeceği etkinlik yarın Burdur'a bağlı Karakent köyünde bulunan Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde başlayacak. Burdur Cumhuriyet meydanında su orucuna katılmak isteyen vatandaşlar için otobüs kaldırılacak.

Su orucu ile ilgili açıklama yapan Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, şöyle konuştu: "Ay ışığının göl üzerindeki pırıltısı anlamına gelen Lisinia adını verdiğimiz projemizle Lisinia'nın pırıltısını son 10 yılda vermek için uğraştık. Bizim için Lisinia suydu, Burdur Gölü'ydü, kansersiz yaşamdı, insanların özgürlüğüydü, yaban hayvanlarının doğası ve sağlığıydı. Geçen 10 yılda baskılara ve tüm zorluklara rağmen projemizi hayata geçirmek için uğraştık. İsteklerimiz masum isteklerdi, insanlar ve doğanın sağlığıydı. Hala niçin bu kadar zorluklarla karşılaştığımızı anlamış değiliz. Maddi destek ve hibe kabul etmeden son 10 yılı tamamlamış olduk. Bunun yanında Lisinia Doğa artık Su Orucu ile çalışmalarını bitirecektir. Su Orucu etkinliğinin arkasından Lisinia Polidoryum olarak Küresel Çevre Derneği ve Burdur Gölüne Hayat Verelim Derneği ile çalışmalarına devam edecektir."

Ümitlerin tükendiği anda, dört ay önce özellikle Burdur Gölü'yle ilgili bir şey yapamazken Yönetmen Şafak Türkel ile tanıştıklarını anlatan Sarıca, şunları söyledi: "Şafak Türkel Göle Yas dedi, Göle Hayat Verelim Derneği dedi. Daha sonra birlikte zorlu bir yola çıktık. Bu zorlu yolda çok büyük engelleri aştığımıza inanıyorum. Su Orucu yapmaya karar verdik. Biz ya bunu yapacaktık ya da göl için birlikte yanacaktık. Geldiğimiz noktada pek çok şeyi gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Su orucu etkinliğinde Burdur Gölü'ne, doğasına ve sulak alanlara dikkat çektiğimize inanıyorum. Diğer taraftan artık tüm dünyada ve ülkemizde bu konuyla ilgili girişimlerimiz devam etmekte ve devam edecektir."

EVRENSELE DOĞRU FARKINDALIK OLUŞTURMA

Burdur Gölü'nün kurtarılması ile tehlike altında olan tüm sulak alanların kurtarılacağını dile getiren Burdur Gölüne Hayat Verelim Derneği Başkanı ve Göle Yas Belgesel Filmi Yönetmeni Şafak Türkel şunları kaydetti:

"15 ay önce 'Belgesel film kurumakta olan bir gölü kurtarabilir mi?' sorusuyla Burdur'a geldim. Kurumakta olan Burdur Gölü'nün hikayesini değil, kurtarılan Burdur Gölü'nü anlatmak niyetiyle yola çıktık. Süreç içinde Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği'ni kurduk. Öztürk Sarıca ile tanışma fırsatı bulduk. Onun öyküsünü anlatma fırsatı bulduk. Göle Hayat Derneği ile Lisinia Projesi aynı yere geldikten sonra bütün bu sürece olan inancımız ve sanatçı dostlarımızın desteği ile Burdur halkından başlayarak evrensele doğru büyük bir farkındalığı oluşturma fırsatı yakaladık. 23 Eylül'de Orman ve Su İşleri Müsteşarı çok önemli bir açıklama yaptı. Bu açıklama şunu diyordu, Burdur Gölü'nden başlamak üzere Türkiye'de tehlike altındaki sulak alanların kurtarılması ile ilgili bir inisiyatif aldık ve eylem planı hazırladık. Bir ay içinde Burdur'da yapacağımız bir toplantı ile detayları paylaşacağız. Türkiye'deki bütün sulak alanlar bizim için çok önemli ama en aciliyeti olan Burdur Gölü'dür dedi ve projenin detaylarını anlattı. Göl için artık bir milyon kişiden fazlayız. Sadece Burdur değil, ülke sınırlarını aştık. Kurumakta olan bir göl kurtarılırsa, kuruyan tüm göllerin kurtarılması mümkündür."

Burdur Gölü'nün kurtulması için en çok desteği sağlayanlardan birinin Derviş Ziya Azazi olduğunu anlatan Türkel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burdur Gölü için Su orucu tutacağını ve yanarak dans edeceğini dile getirdi. Bizim küçücük kişisel çabalarımızın kelebek etkisi gösterip göle yeniden hayat vereceğine inandık. Bir yıl önce başlattığımız sanatsal, vicdani, duygusal çabamızın toplumsal farkındalığı nasıl başlattığını ve her kesimden insanın hassasiyet göstermesini nasıl sağladığını görmek bizi heyecanlandırıyor."

ÜNLÜLER KATILACAK

27 Eylül'de gerçekleşecek Su orucuna ünlülerin ve siyasetçilerin de destek verdiğini belirten Türkel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gerekli önlemlerin hemen alınmaması halinde Burdur Gölünün 20 yıl için de tamamen yok olacağına dikkat çekmek için, şimdi kültür-edebiyat ve sanat dünyası başta olmak üzere herkesi 27 Eylül'de Göle Yas buluşması ve bir günlük Su orucu tutmaya davet ediyoruz. Bu projeye CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, İP lideri Doğu Perinçek, Turgay Erdener, Rokus de Groot, Özgür Can Alkan, Erkan Uğur, Sümer Ezgü, Derya Türkan, İbrahim Yazıcı, Berna Laçin, Deniz Kılınç ve Gonca Özmen gibi çok sayıda siyasetçi, sanatçı, edebiyatçı ve çok sayıda üniversite öğrencisiyle birlikte sokak sanatçılarından çiftçilere kadar yöre halkı da su orucuna katılacak." - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Burdur Gölü İçin Su Orucu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement