Burdur Ziraat Odası Başkanı Demir Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Burdur Ziraat Odası Başkanı Demir Açıklaması

Burdur Ziraat Odası Başkanı Demir Açıklaması

Türkiye'nin taze fasulye ihtiyacının yüzde 30'unun karşılandığı Burdur'da temmuz ayı başında hasada başlayan üreticiler, maliyetin altında satış yapmaktan dert yandı.

27.08.2016 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin taze fasulye ihtiyacının yüzde 30'unun karşılandığı Burdur'da temmuz ayı başında hasada başlayan üreticiler, maliyetin altında satış yapmaktan dert yandı.

Burdur merkeze bağlı İnsuyu Bölgesi'nde 20 yıl önce yaklaşık bin dekar arazide başlayan fasulye üretimi, bugün 14 bin dekar alana ulaştı.

Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Burdur'da üretilen fasulyenin büyük bölümünün İstanbul'a gönderildiğini söyledi. İstanbul'da fasulyenin kilosunun 5 liraya satıldığını belirten Demir, fasulyenin Burdur'lu üreticiden 1 lira 20 kuruşa alındığına dikkati çekti.

Demir, bu durumda parayı aracıların kazandığını ifade ederek, "Aracı kesime mutlaka bir önlem alınmalı. Parayı asıl kazanan aracı. Üretici fiyatlardan memnun değil. Fiyatların tezgahlarda yüksek olması nedeniyle tüketici de memnun değil. Bu durumdan en çok memnun olan aracı." dedi.

Burdur'un Halıcılar, Çatağıl, Çine, Taşkapı, Kayaaltı, Kurna, Lengüme köylerinde 14 bin dekar alanda sezonda 25 bin ton fasulye üretildiğini anlatan Demir, geçen yıla göre dekardan alınan verimde düşüş olduğunu dile getirdi.

"Fasulyeyi yetiştirmekten değil satmaktan korkuyoruz"

Fasulye üreticisi Erdal Potak da yetiştirdikleri fasulyenin değerini alamadıklarını söyledi. Fasulyenin maliyetinin 1,5 lira olduğunu anlatan Potak, şunları kaydetti:

"Bir işçi günlük ortalama 80 kilogram fasulye topluyor. Toplama maliyeti de bize kilogramda 80 kuruş oluyor. İlacı var, gübresi var. Son günlerde alıcıya satış fiyatımız 1 lira 20 kuruşa kadar düştü. Bu işten zarar ediyoruz. Burada üretici değil aracı kazanıyor. Bizden 1 lira 20 kuruşa aldıkları fasulyeyi İstanbul'da 5 liraya satıyorlar. Biz fasulyeyi yetiştirmekten değil satmaktan korkuyoruz."

Üretici Hasan Akpınar ise bu sene işçi maliyeti, gübre ve mazot fiyatının yüksek, fasulye fiyatının ise düşük olduğunu ifade ederek, çiftçinin mağdur olduğunu, asıl parayı aracının kazandığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burdur Ziraat Odası Başkanı Demir Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement