Burhan Karaçam: "Dün İtibarıyla 200 Milyonun Üzerinde Borç Ödedik" - Son Dakika
Spor

Burhan Karaçam: "Dün İtibarıyla 200 Milyonun Üzerinde Borç Ödedik"

"Eski borçlar kurların artmasıyla 31 Mayıs'ta 621 milyon Euro oldu""Ali Koç kişisel olarak 50 milyon Dolar hibede bulundu""Sporcularımıza ve personelimize hiçbir borcumuz yok"Mustafa AKIN - Olgucan KALKAN / İstanbul,Burhan Karaçam, "Başkanımız Ali Koç'un desteği ile dün itibarıyla 200...

28.07.2018 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Eski borçlar kurların artmasıyla 3 1 Mayıs'ta 621 milyon Euro oldu"

"Ali Koç kişisel olarak 50 milyon Dolar hibede bulundu"

"Sporcularımıza ve personelimize hiçbir borcumuz yok"

Mustafa AKIN - Olgucan KALKAN/ İstanbul,

Burhan Karaçam, "Başkanımız Ali Koç'un desteği ile dün itibarıyla 200 milyonun üzerinde borç ödedik" dedi.

Fenerbahçe Kulübü Başkan Yardımcısı Burhan Karaçam, Faruk Ilgaz Tesisleri'ndeki Yüksek Divan Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Karaçam yapacağı sunum ile alakalı toz pembe şeylerden bahsedemeyeceğini ifade ederek, kulübün içinde bulunduğu durumdan kısa bir süre içinde olmasa da belli bir süre sonra altından kalkacaklarını söyledi. Karaçam, aktaracaklarının çok iç açıcı olmayacağını ancak üyelerin umutsuzluğa kapılmamaları gerektiğini dile getirerek, "1 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla Fenerbahçe Spor Kulübü'nün tüm öğeleri denetleniyor. Bir sonraki Divan Kurulu Toplantısı'na kadar denetim bitmiş olur ve sizlerle paylaşırız. Dernekte 2015-2018 arası gelir ve gider denk görünüyor. Bütçe denk ama fiili durum denk değil. Burada iştirakler, vakıf ve futbol A.Ş. yok. 2016'da 271 milyon olan gider kalemi, bir sonrası sene 346 milyon TL'ye çıkmış. 2015'ten itibaren baktığınızda giderler sürekli yükselirken, gelir sürekli aşağıya gidiyor. Bu sadece dernekle ilgili. Kesin rakamlar henüz elimizde değil ama aynı durum diğer birimlerimizde de devam etmekte. Bu ayrılmakta olan gelir-gider dengesini, birbirlerine kavuşacak duruma getirmek istiyoruz. Olağandışı gelir 2015'te 1 milyon TL olarak bütçede yer almış ama gerçekleşmemiş. Bir sonraki sene 2016'da 5 milyon, 2017'de 50 milyon, 2018'de ise 35 milyon olarak bütçelenmiş, ancak fiili durumda gerçekleşmemiş. Temettü'de 2015'te 1,5 milyon TL, 2016'da 5 milyon TL, 2017'de 8,3 milyon TL, 2018'de ise 90 milyon TL olarak bütçelenmiş. Dış kaynak diye bir madde var. Ama bu bir gelir midir, borç mudur, nasıl bir kaynaktır? Bunlar tamamen genel kurul raporlarından alınmıştır. 2016'da 23 milyon TL bütçelenmiş, 0 gelir. 58.1 milyon TL olarak bütçelenmiş, 0 gelir. 2018'de ise 97.7 milyon TL olarak bütçelenmiş.

2015'te 55.7 milyon gider fazlası, 2016'da 99.1 milyon TL, 2017'de de 249.3 milyon TL gider fazlası gösterilmiş, 2018'de bu yapıyla girilmiş olsaydı, 300 milyon TL civarı bir gider fazlası oluşacaktı. Gider fazlası diye teknik bir terim yok. Bu zarardır ve bunun taşınma maliyeti vardır. Bu da kredidir ve kulübü çok büyük yükün altına sokan uygulamalardır.

Denetimi devam eden verilere göre 31 Mayıs 2018 tarihi itibariyle 3.2 milyar TL toplam borcun bir bölümü olan 1.4 milyar TL'ye ulaşan birikmiş zararların finansmanında kullanılmaktadır. Toplam cironun 800 milyon TL olduğu dikkate alındığında toplam borç, cironun 4 katı, toplam zarar cironun 2 katı.

Göreve geldiğimiz andan itibaren rekor şekilde forma ve kombine satışı gerçekleşti. Ancak yapılan temlikler nedeniyle biz buradan gelen paranın 1 kuruşuna bile dokunamadık.

"ESKİ BORÇLAR KURLARIN ARTMASIYLA 31 MAYIS'TA 621 MİLYON EURO OLDU"

Fenerbahçe Kulübü'nün 3.2 milyar TL borcu bulunduğunu da hatırlatan Karaçam, "1 milyar 770 milyon TL'lik kısmı bankalara. Bu borcun da yüzde 80'i döviz üzerinden. Bizim bütçemiz TL. Bu durum bizi çok büyük bir risk içine atıyor. Bu zararların birçoğu, kur farkı nedeniyle oluştu. TL krediler de çok yüksek faizli. Önceki yönetimin dediği gibi 400 milyon Euro değil, 621 milyon Euro toplam borç var. 2017 yılının faaliyet raporunda ilk kez konsolide tablolar yer aldı. Ama bir denetimle değil. Konsolide edilmiş rakamlar. 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle toplam konsolide borçlar 2 milyar 560 milyon TL olarak gösteriliyor. O günkü döviz kurunda bu borç 567 milyon Euro yapıyor. Bunlar bizim uydurduğumuz rakamlar değil. Daha önce 400 milyon Euro ifade edildi ama biz bilmiyoruz neyin ifade edildiğini. Eski borçlar kurların artmasıyla 31 Mayıs'ta 621 milyon Euro oldu. Bize sürpriz olan kısa vadeli toplam borçlar. Toplam borçlar 3.2 milyar TL, kısa vadeli borçlar 2.2 milyar TL. Sadece haziran ayında vadesi gelmiş ve daha önceki aylardan geçmiş, haziran ayında ödenmesi gereken borç toplamı 270 milyon TL. Haziran- Eylül arasında ödenmesi gereken toplam borç 820 milyon TL" diye konuştu.

"SPORCULARIMIZA VE PERSONELİMİZE HİÇBİR BORCUMUZ YOK"

Başkan Ali Koç'un kişisel olarak 50 milyon Dolar hibede bulunduğunu ifade eden Burhan Karaçam, "Bu 50 milyon Dolar'ın o günkü kurdan değeri 237 milyon TL. Borçlarımızı yeniden yapılandırıyoruz. Biraz esnek bir durum var kulüp içinde her kuruşumuz çok önemli. Bunun için de disiplin çok önemli öyle ya da böyle bunu sağlayacağız. Yeni sponsorluklar elde etmek için çalışıyoruz. Yeni bağışlar ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor.  Borçların yüzde 80'i döviz üzerinden alınmış bu da dövizin yükselmesiyle artış gösteriyor. 2017 yılının faaliyet raporunda ilk defa tablolar sunulmuş ama sadece konsalizasyon yapılmış. Başkanımız Ali Koç'un desteği ile 1.5 aydan kısa bir sürede dün itibarıyla 200 milyonun üzerinde borç ödedik. Şu an sporcularımıza ve çalışan personelimize hiçbir borcumuz yok. Bankalara ve finans kuruluşlarına ödeme talimatları da gitti. Büyük bir borç ödedik ama buna devam etmemiz gerekiyor. Bu borçların ne başkanımızın tek başına, ne de bizim üstesinden gelmemiz mümkün değil. Çok zor bir yoldayız ve camiamızın desteğini bekliyoruz. Bunun üstesinden ancak bu şekilde geliriz.

Tribün gelirleri, loca gelirleri, yayın gelirleri, Spor Toto gelirleri, Fenerium gelirleri ve muhtelif reklam gelirlerinde 1,36 milyar TL temlik bulunuyor. 2018-2019 sezonunda elde edilmesi planlanan 400 milyon TL'lik geliri, bu temlikler nedeniyle kullanamayacağız. Finansal kurumlara 1.77 milyar TL borç var ve bunların yıllık 450 milyon TL faizi var. 31 Mayıs itibarıyla toplam borç 3.2 milyar TL. 2018-2019 sezonunda öngörülen toplam faaliyet giderleri 900 milyon TL. Birikmiş olan sorun 3.2 milyar TL. Bunu taşımakla yükümlüyüz ama bizim de aynı zamanda yaşamamız gerekiyor. Bu sene en azından 900 milyon TL kaynak bulmamız gerekiyor. Bu durumda da toplam yükümlülük 4.1 milyar TL. Ama siz camia olarak bizlere güvenin, biz de taraftara ve sizlere güvenelim. Bunların altından kalkacağız, merak etmeyin" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Burhan Karaçam'ın açıklamaları

Kaynak: DHA

Son Dakika Spor Burhan Karaçam: 'Dün İtibarıyla 200 Milyonun Üzerinde Borç Ödedik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş, 32 maçta 42 gol atarak en düşük gol sayısında kaldı
    10:46 Beşiktaş, 32 maçta 42 gol atarak en düşük gol sayısında kaldı

    Beşiktaş, bu sezon Süper Lig'de oynadığı 32 maçta rakip fileleri 42 kez havalandırdı. Siyah-beyazlılar, 32. haftalar dikkate alındığında 2006-2007 sezonundan sonra en düşük gol sayısında kaldı. Ayrıca yine bu sezon takımın başında yer alan 5 teknik direktör arasında en kötü gol ortalamasına sahip isim ise Fernando Santos oldu. Beşiktaş'ın golcü oyuncuları da uzun süredir suskun durumda.

  • Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Yüzücülerinin Yeni Hedefi Bölge ve Türkiye Şampiyonaları
    10:42 Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Yüzücülerinin Yeni Hedefi Bölge ve Türkiye Şampiyonaları

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen yüzme yarışlarında başarılı olan Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü yüzücülerinin yeni hedefi bölge ve Türkiye Şampiyonaları oldu. Kulüp, birçok barajı ve elemeyi geçerek 2024 Aralık ayında yapılacak Türkiye Şampiyonası'na katılmayı garantiledi. Ayrıca, bazı sporcular bölge müsabakalarına ve milli takım seçme yarışlarına katılmaya hak kazandı.

  • Oyuncular birbirine girdi! 6-0'lık maçta penaltı kavgası
    10:42 Oyuncular birbirine girdi! 6-0'lık maçta penaltı kavgası

    İngiltere Premier Lig'de Chelsea, evinde Everton'ı 6-0 yendi. Ancak maça damga vuran olay, kazanılan penaltı atışındaki anlaşmazlık oldu. Chelsealı oyuncular, penaltı atışını kimin yapacağı konusunda tartışma yaşadı. Skor 4-0 iken, Madueke ve Jackson arasında topu almak için tartışma çıktı. Sonrasında, hat-trick yapan Cole Palmer, iki takım arkadaşına da izin vermeyerek penaltıyı attı ve skoru 5-0'a getirdi. Palmer, bu golle maçtaki 4. golünü atmış oldu.

  • Düzce'de Anne-Kız Yüzme Öğreniyorum Projesi Başlıyor
    10:33 Düzce'de Anne-Kız Yüzme Öğreniyorum Projesi Başlıyor

    Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Anne-Kız Yüzme Öğreniyorum Projesi, Islahiye Köyü'ndeki Kapalı Yüzme Havuzu'nda başlıyor. Proje, Pazartesi ve Çarşamba günleri saat 16.30'da gerçekleştirilecek ve kayıtlar online olarak alınmaktadır.

  • Afyonkarahisar'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Yüzme Şenliği
    10:30 Afyonkarahisar'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Yüzme Şenliği

    Afyonkarahisar'da düzenlenecek olan yüzme şenliğinde 40 kadın ve 35 erkek sporcu, farklı stillerde 322 müsabaka yapacak. Şenlik, 15-16 Nisan tarihleri arasında Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu'nda gerçekleştirilecek.

  • Afyonkarahisarlı Atletizm Sporcusu Hamide Nur Tekdemir Olimpik Deneme Atletizm Yarışmasında Altın Madalya Kazandı
    10:29 Afyonkarahisarlı Atletizm Sporcusu Hamide Nur Tekdemir Olimpik Deneme Atletizm Yarışmasında Altın Madalya Kazandı

    6-7 Nisan 2024 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen Olimpik Deneme Atletizm yarışmasına Afyonkarahisar'dan 3 sporcu katıldı. Atletizm sporcusu Hamide Nur Tekdemir, U18 kızlar kategorisinde 800m ve 1500m branşlarında altın madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Tekdemir, 800m branşında elde ettiği 2:24'lük dereceleriyle rakiplerini geride bırakırken, 1500m branşında da 4:56'lık derecesiyle zafere ulaştı. Genç sporcunun bu başarısı, Okul Sporları Atletizm Bölge Yarışmaları için büyük moral oldu. Atletizm Spor Kulübü antrenörü Metin Şimşek Tekdemir'i tebrik ederek, bundan sonraki yarışmalarda da başarılarının devamını diledi. Tekdemir, 24-25 Nisan 2024 tarihlerinde İzmir'de yapılacak Atletizm müsabakalarında da Afyonkarahisar'ı temsil edecek.

  • Aliağa Petkimspor, Darüşşafaka'yı mağlup ederek play-off için önemli bir adım attı
    10:28 Aliağa Petkimspor, Darüşşafaka'yı mağlup ederek play-off için önemli bir adım attı

    Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 27. haftasında Aliağa Petkimspor, Darüşşafaka'yı 93-72 mağlup ederek beşinci sıraya yükseldi ve play-off için önemli bir avantaj elde etti. Aliağa Petkimspor Başantrenörü Burak Gören, takımının mücadeleci ve vazgeçmeyen tavrını sahaya yansıttığını belirterek, kalan maçlarda maksimum galibiyeti almaya çalışacaklarını söyledi.

  • Kaçkar Dağları'nda Helikopterle Kayak Etkinliği
    09:57 Kaçkar Dağları'nda Helikopterle Kayak Etkinliği

    Dünyada sayılı merkezlerde, Türkiye'de ise Rize'de Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen helikopterle kayak etkinliğine bu yıl 300'e yakın sporcu katıldı. Avrupa'ya yakınlığı ve kar kalitesi ile yerli ve yabancı kayakçıların gözdesi haline gelen Kaçkar Dağları, helikopterli kayak olarak bilinen 'heliski' tutkunlarını ağırladı. Helikopterle dağın zirvesine bırakılan kayakçıların sarp yamaçlar ve yüksek eğimli yerlerde kaydıkları spor dalı olan heliski, Türkiye'de 2005'ten itibaren Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin ve İkizdere ile Artvin'in Yusufeli ilçesinde yapılıyor.

  • Samsunspor, lider Galatasaray dışında tüm takımlardan puan aldı
    09:52 Samsunspor, lider Galatasaray dışında tüm takımlardan puan aldı

    Samsunspor, Süper Lig'de bu sezon en az iki kez karşılaştığı 13 takım arasından sadece lider Galatasaray'dan puan alamadı. Karadeniz temsilcisi, diğer rakiplerinden en az 1 puan alarak formda bir görüntü sergiledi. Kalan 6 haftada ise Samsunspor, Adana Demirspor, Kasımpaşa, Trabzonspor, Konyaspor, Alanyaspor ve Fatih Karagümrük ile karşılaşacak. Eğer bu takımlardan en az 1 puan alabilirse, sezonu 18 takımdan puan alarak tamamlamış olacak.


Advertisement