"Kobani Düşerse Türkiye Sınırına Yakın Yeni Bir Afganistan Oluşur" - Son Dakika
Politika

"Kobani Düşerse Türkiye Sınırına Yakın Yeni Bir Afganistan Oluşur"

HAK-PAR Genel Başkanı, Kobani'nin düşmesinin kimseyi sevindirmemesi gerektiğini, böyle bir durumda Türkiye sınırının bitişiğinde yeni bir Afganistan oluşacağını söyledi.

08.10.2014 17:52  Güncelleme: 18:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, Kobani'nin düşmesinin kimseyi sevindirmemesi gerektiğini belirterek, böyle bir durumda Türkiye sınırının bitişiğinde yeni bir Afganistan oluşacağını ifade etti. Burkay, Kobani'deki durum nedeniyle halkın duyduğu acı ne denli büyük olursa olsun yapılacak gösterilerin barışçıl biçimde olması gerektiğine de dikkat çekti.

HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, IŞİD'in Kobane'deki saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. IŞİD'in Kobani kuşatmasının çok kritik bir aşamaya ulaştığına dikkat çeken Burkay, Kobani savaşçılarının acil desteğe ihtiyaçlarının olduğunu bunun ise ancak Türkiye üzerinden yapılabileceğini vurguladı. Kobani'nin düşmesi durumunda kimsenin sevinmemesi gerektiğini ifade eden Burkay, "Çünkü Türkiye sınırının bitişiğinde yeni bir Afganistan oluşacak. Daha doğrusu, zaten oluşan bataklık daha da genişleyecek" dedi.

"YASAKLARIN NEREYE VARACAĞI KESTİRİLEMEZ"

Kürt bölgesinin şu anda cehennem güçlerinin öncelikli hedefi olduğunu da kaydeden Burkay, "Dün Şengal'di, bugün Kobane. Kobane düşerse yarın başka Kürt bölgelerine, örneğin Cezire ve Kürt Dağı bölgelerine sıra gelecek. Ama bu yangının etkileri daha şimdiden Türkiye'yi ve Kuzey Kürdistan'ı da yakmaya başladı. Kürt halkı, bu vahşi saldırıyı seyretmekle yetinemezdi. Bu Kürt toplumunda büyük bir öfke seline yol açtı ve işler çığırından çıkmaya başladı. Metropol kentleri saran gösteriler, şiddet eylemleri daha şimdiden büyük tahribata ve kan dökülmesine yol açtı. Birçok ilde ilan edilen sokağa çıkma yasağının yarın nereye varacağı kestirilemez" diye konuştu.

"BM GÜVENLİK KONSEYİ HAREKETE GEÇMELİ"

Kobane direnişine desteğin ille de oraya Türk askeri göndermek anlamına gelmediğini kaydeden Burkay, Suruç üzerinden bir koridor açarak içeriden ve dışarıdan gelecek lojistik desteğe olanak sağlanabileceğini dile getirdi. Burkay şöyle devam etti:

"Türk hükümeti, IŞİD kuşatması altında ve böylesi bir ölüm kalım anında PYD'nin Esad rejimiyle bağlarını koparıp, özerklik talebinden vazgeçip Türkiye'nin kontrolüne girmesini istiyor. Bu çok acımasız ve fırsatçı bir tutumdur. Suriye sorunu sırf Esad rejiminin yıkımıyla çözülecek bir sorun değil. Yıkım sonrası yerine gelecekler Esad'ı aratabilir. Bu nedenle yapılması gereken, öncelikle büyük güçlerin Suriye'ye bir çözüm bulmakta uzlaşması, BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesi ve Suriye'de, Esad'ı, muhalefeti ve ilgili tüm tarafları kapsayan bir uzlaşmanın sağlanmasıdır. Bu da temel insan haklarını ve ülkedeki tüm etnik grupların haklarını güvenceye alan demokratik bir anayasa yapıp ardından genel seçimlerle merkezi ve yerel özerk veya federal yönetimlerin oluşturulmasını gerektirir."

"ŞİDDETİN KİMSEYE YARARI YOK"

Kobani'deki durum nedeniyle halkın duyduğu acı ne denli büyük olursa olsun yapılacak gösterilerin barışçıl biçimde olması gerektiğini de vurgulayan Burkay, "Taş ve molotof kokteyli atmak veya kamu mallarına ve esnafa zarar veren her türden eylem, Kürt halkının haklı mücadelesine hiçbir yarar sağlamaz, sadece zarar verir. Bunun yanı sıra, böylesine gergin durumlarda provokatör unsurlar da barışçı kitle eylemini çığırından çıkarmak, şiddete yöneltmek için fırsat kollarlar. Şu veya bu odağın planlarına hizmet eden bu tür provokatörler kitlelerin öfkesini aynı zamanda başka gruplara, İslami çevrelere, diğer partilerin merkezlerine yöneltmek ve Kürtler arasında, geçmişte olduğu gibi bir iç çatışma yaratmak için de ellerinden geleni yaparlar. Buna karşı uyanık olmak, gerekir. Kürdistan'da olsun, metropol kentlerde olsun, siyasi partiler, liderler, sivil toplum örgütleri ve tüm sorumlu aktörler, bu tür eylemlerin çığırından çıkıp şiddette ve vandalizme yönelmesini önlemek için çaba göstermeli, uyarıcı olmalıdırlar" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Kobani Düşerse Türkiye Sınırına Yakın Yeni Bir Afganistan Oluşur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement