Burns'ün Mısır Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Burns'ün Mısır Ziyareti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Harf: "ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns, dün gece, BAE ve Katar Dışişleri Bakanları ve AB'nin özel temsilcisi Bernardino Leon ile İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ı tutuklu bulunduğu cezaevinde ziyaret etti" "Burns'ün Mursi ile görüşmesi yönünde şu anda bir plan yok"

06.08.2013 00:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar Dışişleri Bakanları ve AB'nin özel temsilcisi Bernardino Leon ile İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ı tutuklu bulunduğu cezaevinde ziyaret ettiğini doğruladı.

Harf, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, söz konusu görüşmeye dair haberleri doğrulayıp doğrulamayacağına ilişkin sorusu üzerine, "Evet, doğrulayabilirim. Dün gece Bakan Yardımcısı Burns,  Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar Dışişleri Bakanları ve AB'nin özel temsilcisi Bernardino Leon ile İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ı tutuklu bulunduğu cezaevinde ziyaret etti" dedi.

Ziyaretin, daha fazla şiddetin önlenmesi, gerilimin yatıştırılması ve demokratik yoldan seçilmiş bir sivil hükümete geçişe yardım edebilmek için Mısırlılar arasında kapsayıcı bir diyaloğun kolaylaştırılması amacıyla sürdürülen diplomatik çabalar bağlamında düzenlendiğini ifade eden Harf, söz konusu ziyaretin Mısırlı otoritelerin iş birliğiyle gerçekleştiğini de belirtti.

"Taraflarla görüşmekte oldukları spesifik bir plan var mı?" sorusu üzerine Harf, "Az önce söylediklerime ilaveten, bu bir diplomatik fikir teatisiydi. Bakan Yardımcısı, defalarca dile getirdiğimiz noktaların aynısını ifade ediyor, hepimizin Mısırlıları Müslüman Kardeşler'i de içine alan kapsayıcı bir sürecin parçası olmaya teşvik ettiğimiz noktasında... Bu noktalar eminim, Burns'ün diğer görüşmelerinde de ortaya konacak" diye konuştu.

Harf, bir soruya karşılık, şu anda Burns'ün Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşmesi yönünde bir planın olmadığını bildirdi.

Burns'ün, Kahire'de bulunduğu süre zarfında, Mısırlılarla gerginliklerin yatıştırılması ve kapsaycı bir sürece doğru yol alınması bağlamında nasıl yardım edebilecekleri hakkında konuştuğunu vurgulayan Harf, gazetecilerin neden Mursi ile görüşmediğine dair ısrarlı soruları üzerine, şu anda takviminde bir görüşmenin öngörülmediği Bakan Yardımcısı'nın hala Mısır'da olduğunu dile getirdi. Harf, gazetecilerin ABD'nin "taraf tutmadığını ama aynı zamanda Mursi ile görüşmediğini ve bunun bir çelişki yaratıp yaratmadığına" dair sorularına karşılık, ABD'nin "tarafsız bir arabulucu" olarak hareket ettiğine inandıklarını söyledi.

Harf, Mursi'ye yönelik benzer sorular üzerine de Burns'ün Müslüman Kardeşler temsilcileriyle görüştüğünü ve tüm taraflarla temasta olmaya devam edeceklerini aktardı. Harf, Burns'ün takvimi belirlenirken nasıl bir karar aşamasından geçildiği konusunda ise herhangi bir bilgi veremeyeceğini vurguladı. Harf, ABD olarak Mursi ile görüşmek isteyip istemediklerine dair de herhangi bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

Mursi'nin Mısır'daki kapsayıcı süreçte nasıl bir rol alabileceğine dair bir soru üzerine de buna Mısırlıların karar vereceğini, kendilerinin herhangi bir taraf seçmediğini belirten Harf, ABD Kongresi'nden gelen, ABD'nin Mısır üzerinde yeterli bir baskı gücü olmadığına dair eleştirilerin hatırlatılması üzerine, bu yaklaşımı kabul etmediklerini, Mısır ile ABD arasında uzun yıllara dayanan ilişkiler bulunduğunu sözlerine ekledi. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burns'ün Mısır Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement