Bursa'da 123 Yıldır Süren Miraç Geleneği - Son Dakika
Güncel

Bursa'da 123 Yıldır Süren Miraç Geleneği

Miraç kandillerinde Hoca Muslihiddin Mahkeme Camii'nde, Türk musikisinin önemli eserlerinden olan "Kutbü'n-nayi Osman Dede"nin "Miraciyesi" okunuyor.

28.06.2011 19:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursalı Safiye Hatun'un 1888 yılında hazırladığı vakfiye gereği Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından sürdürülen gelenekte, Miraç kandillerinde Hoca Muslihiddin Mahkeme Camii'nde, Türk musikisinin önemli eserlerinden olan "Kutbü'n-nayi Osman Dede"nin "Miraciyesi" okunuyor.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, yaptığı açıklamada, Bursalı Safiye Hatun'un 1888 yılında hazırladığı vakfiye gereği, Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak "Miraciye Geleneği"ni sürdürdüklerini söyledi.

Bu geleneğin, her Miraç kandilinde 518 yıllık tarihi Hoca Muslihiddin Mahkeme Camii'nde yapıldığını ifade eden Sarı, "İstanbul'dan gelen Miraciyehanlar, kandil günü ikindi namazından sonra Miraciye okuyor. Miraciye okunurken de camide bulunan vatandaşlara süt ikramında bulunuluyor" dedi.

Sarı, Miraciye geleneğinin başlangıcının 1700'lü yıllara dayandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kutbü'n-nayi (Neyzenlerin Kutbu) unvanına layık görülen bestekar Osman Dede, 1700'lü yıllarda bir akşam Nasuhi dergahına misafir olduğunda, dönemin büyük velisi Mehmed Nasuhi Hazretleri, Mevlid Kandili için Mevlid-i Şerif olduğunu, Miraç Kandili için ise bir eser bulunmadığını söyleyip Osman Dede'den bir Miraciye yazıp bestelemesini istemiş. Rivayetlere göre Miraciye'nin sözleri o akşam Mehmed Nasuhi tarafından Osman Dede'ye rüyasında ilham olunmuş. Kutbü'n-nayi Osman Dede, sabah kaleme aldığı Miraciye'yi üç günde bestelemiş. Miraciye ertesi akşam dergahta okunmuş. O tarihten sonra her Miraç Kandilinde okunması gelenek haline gelmiş. Bursa'da ise 1888 yılında Bursalı Safiye Hatun'un hazırladığı vakfiye gereği bu geleneği sürdürüyoruz. "

Miraciye okunurken süt dağıtıldığını ifade eden Sarı, "Bunun nedeni de peygamber efendimiz hazreti Muhammed'e Miraç gecesi süt ikram edilmesidir. Miraciye sırasında bununla ilgili beyitler okunduğu sırada camide bulunan vatandaşlara da süt ikramında bulunuluyor" diye konuştu.

Gelenek çerçevesinde, Bursa'daki Hoca Muslihiddin Mahkeme Camii'nde ikindi namazının ardından İstanbul'dan gelen Miraciyehanlar tarafından "Miraciye" ve "ilahiler" okundu.

Vatandaşların ilgi gösterdiği gelenekte, Miraciye okunması sırasında cami içinde süt dağıtımı yapıldı.

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bursa'da 123 Yıldır Süren Miraç Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement