Bursa'da elektrikli ve hibrit araç teknolojilerinde önemli işbirliği - Son Dakika
Ekonomi

Bursa'da elektrikli ve hibrit araç teknolojilerinde önemli işbirliği

Bursa\'da elektrikli ve hibrit araç teknolojilerinde önemli işbirliği

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren BUTGEM ve Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) arasında imzalanan protokol ile elektrikli ve hibrit araçlar için işbirliği sağlanacak.

17.09.2020 10:51  Güncelleme: 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren BUTGEM ve Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) arasında imzalanan protokol ile elektrikli ve hibrit araçlar için işbirliği sağlanacak.

BUÜ, BUTGEM ve TEHAD arasında otomotiv tedarik zinciri için yerlileştirme, teknoloji, kapasite ve insan kaynağı geliştirme amaçlarıyla işbirliği protokolü imzalandı. Rektörlük Binası'nda düzenlenen protokol imza törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, BTSO ve BUTGEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, TEHAD Başkanı Berkan Bayram, BUÜ TBMYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, akademisyenler, eğitimciler ve öğrenciler katıldı.

İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, "Türkiye için çok önemli olan bir protokole imza attık. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin Otomobili TOGG'un üretiminde görev alacak teknik elemanlarını yetiştirmek üzere teşebbüse geçen ve Teknik Bilimler MYO bünyesinde iki yıllık bir program açan Türkiye'nin ilk üniversitesi olduk. Türkiye'nin birçok üniversitesinin Mühendislik Fakültelerinin taban puanından daha yüksek bir puanla öğrenci yerleştirilen iki yıllık Hibrit ve Elektrikli Araçlar bölümünü faaliyete geçirerek 1 Ekim itibariyle bu bölümde derslerimize başlayacağız. Aynı zamanda Gemlik Asım Kocabıyık MYO'da aynı bölümün açılması için YÖK'ten gerekli onayı aldık. İnşallah önümüzdeki yıl buraya da öğrenci alacağız. Nasıl ki Türkiye'nin Otomobili için Bursa merkez seçildiyse Otomotiv Mühendisliği bölümümüz, Teknik Bilimler MYO ve Gemlik Asım Kocabıyık MYO'daki bölümlerimiz ile aynı zamanda bu işin eğitim üssü olacağımıza inanıyorum" dedi. Üniversite bünyesinde oluşturdukları Otomotiv Girişim Grubu hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kılavuz; "Ayda bir kez toplanan Otomotiv Girişim Grubu olarak isimlendirdiğimiz bir toplulukla, bunların içerisinde elektrikli taşıt pilleri konusunda çalışma yapmış kişilerin olduğu yirminin üzerinde hocamızla bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Bursa'ya bu marka yakışıyor. Bu markaya katkı sağlamak için de Bursa Uludağ Üniversitesi elinden gelen gayreti fazlasıyla gösteriyor. Bugün imzaladığımız protokol ile BUTGEM ve TEHAD ile ara eleman ihtiyacını karşılamada akademinin yanında yaygın eğitim alanında da usta ve çırak eğitimi noktasında ortaya koyduğumuz iradeyi imzaya da dökmüş olduk. Bursa'mız ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.

BTSO ve BUTGEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Bursa'nın Türkiye'nin vizyonuna yön veren şehirlerden biri olduğunu vurguladı. 1961 yılında Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesinin Bursa'da kurulduğunu, ülkedeki ilk otomotiv yatırımlarının da Bursa'da hayata geçtiğini anımsatan Cüneyt Şener, yerli otomobil projesi ile de otomotiv sektöründeki dönüşümün temellerinin Bursa'da atılacağını kaydetti.

Yerli otomobili başarıya taşıyacak en önemli unsurun insan kaynağı olduğuna dikkati çeken Şener, şunları söyledi: "Yeni teknoloji ve yeni üretim biçimlerine uyum sağlayacak insan kaynağını yetiştirmek bizim sorumluluğumuzda. Bursa Uludağ Üniversitesi bu konuda oldukça yetkin bir üniversite. İlk günden bu yana bu konuda önemli bir çaba gösterdi ve gerekli altyapıyı oluşturdu. BTSO olarak bizler de BUTGEM aracılığıyla yaygın eğitim konseptinde nitelikli eleman ihtiyacının uzun vadeli şekilde sağlanması adına bu protokol ile önemli bir çalışma başlatıyoruz. TEHAD'ın da katkısıyla elektrikli araç üretimi için ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi hedefliyoruz. Şehrimizin ve ülkemizin yüksek teknoloji ve yüksek katma değerli üretim hedeflerine ulaşması noktasında çok önemli bir rol oynayacak protokolümüzün hayırlı olmasını diliyorum."

TEHAD Başkanı Berkan Bayram da konuşmasında; "Dernek olarak Elektrikli ve Hibrit Araçlar konusunda 10 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojisi ilerledikçe bu başlık altında yeni terimler öğrenmeye başladık. Gelecekte yetişecek personelimizin ve eğitimcilerin rolü bu yeni terimler üzerinden ilerleyecek. Mobilite kavramı, batarya teknolojileri, şarj istasyonları, akü batarya elementleri yakın zamanda sıklıkla konuşacağımız konular. TEHAD olarak geçmişten gelen birikimimizle elimizden gelen katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Türkçe eğitim kaynağının hazırlanması, atölyelerdeki materyallerin tedarikinde ve eğitim faaliyetlerinde destek vermeye çalışacağız. Protokolün imzalanmasında katkı koyan herkese teşekkür ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Heyet protokolün imzalanmasından sonra Özel Bursa Teknoloji Fen Koleji ve Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin birlikte tasarladığı "Verd-e" isimli elektrikli aracı inceledi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bursa'da elektrikli ve hibrit araç teknolojilerinde önemli işbirliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.

  • Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı
    14:34 Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı

    Ağrı'da küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu kentte, baharın gelmesiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı. Bol yağışlı geçen havaların ısınmasıyla meralar yeşillendi. Besiciler, sabahın erken saatlerinde hayvanlarını meraya çıkarıp akşam köylerine geri götürüyor. Baharın gelmesiyle çobanlık mesailerine başlayan besiciler, sezonun bereketli geçmesini temenni ediyor.

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Niğde'de ilaçlanan patatesler neden kırmızıya dönüştü?
    14:24 Niğde'de ilaçlanan patatesler neden kırmızıya dönüştü?

    Türkiye'nin patates üretiminde lider konumunda olan Niğde'de, üzerine ilaç sıkılan patateslerin neden kırmızıya döndüğü merak konusu oldu. Sağlık açısından herhangi bir zararının olup olmadığı ise bilinmiyor.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    14:10 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı Mahallesi'nde çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da çiftçilere destek verdiklerini belirtti.

  • Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı
    14:07 Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı

    Karabük'teki MARZİNC fabrikasında çalışan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçiler, 2023-2025 dönemi toplu sözleşmendeki haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işçilere destek vererek, toplu iş sözleşmesindeki eksikliklerin giderilmesini istedi.

  • Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi
    14:05 Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin belirlendiğini açıkladı. Bolat, tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörlerde önemli fırsatlar bulunduğunu ve geçen yıl 350 milyon dolar olan ticaret hacminin hedefe ulaşabileceğini belirtti.

  • Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu
    14:00 Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yılmaz, Afrika kıtasıyla olan ticaretin de önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, Türk müteahhitlerinin Tanzanya'da üstlendiği projelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türk iş insanlarını Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik etti.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement