Bursa'da enginarın tarlada kalmaması için çalışma başlatıldı - Son Dakika
Ekonomi

Bursa'da enginarın tarlada kalmaması için çalışma başlatıldı

Bursa'da enginarın tarlada kalmaması için çalışma başlatıldı Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, enginar üreticilerini ziyaret edip destek sözü verdi Bursa Hasanağa'da, enginar üreticisiyle bir araya gelen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, hasadı başlayan enginarların, korona virüs...

14.05.2020 14:57  Güncelleme: 05:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da enginarın tarlada kalmaması için çalışma başlatıldı

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, enginar üreticilerini ziyaret edip destek sözü verdi

BURSA - Bursa Hasanağa'da, enginar üreticisiyle bir araya gelen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, hasadı başlayan enginarların, korona virüs salgını nedeniyle elde kalmaması için çalışma başlattıklarını söyledi. Erdem, "Bu süreçte ürünlerin yurt içinde pazarlanması gerekiyor. Biz de bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Üreticilerimiz, akıttıkları alın terinin karşılığını mutlaka alacaklardır" dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Hasanağa Mahallesi'nde, ünü, Türkiye'ye yayılan enginarların üretildiği tarlalarda çiftçilerle buluştu. Karaciğer dostu enginarın hasadına başlayan üreticileri dinleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun bu yıl coğrafi işaret tescili verdiği Hasanağa enginarının marka haline gelmesi için ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. Çiftçinin, en büyük sıkıntıyı, ürünün satış noktasında yaşadığını belirten Başkan Erdem bu konuda bazı girişimlerde bulunmaya başladıklarının müjdesini verdi.

Nilüfer Belediyesi'nin yaptığı başvuru sonucunda, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun bu yıl Hasanağa enginarının, coğrafi işaret tescili verdiğini hatırlatan Başkan Erdem, "Bu bölgeye özgün bir ürün olduğunu tescillemiş olduk. Şimdi bundan sonra ürünün nasıl pazarlanacağı ve köylümüzün ürününü bundan sonra nasıl değerlendireceğimiz konusunda bir çalışma yapmamız lazım. Enginarlarımız büyüdü ve tam da hasat zamanı. Pandemi nedeniyle pazarlama konusunda ciddi sıkıntı var. Tüccarlar gelemiyor, buradan ürünler gönderilemiyor. İhracat durmuş durumda. Dolayısıyla bu ürünlerin yurt içinde pazarlanması gerekiyor. Biz de bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bizim NİLKOOP tüketim kooperatifimiz var. Biz de NİLKOOP vasıtasıyla enginarların pazarlanması konusunda bir çalışma yapacağız" dedi.

Başkan Turgay Erdem, Hasanağa enginarının Bursa dışında satışı için de girişimlerde bulunduklarını söyledi. Başkan Erdem, "Sosyal demokrat belediyelerle beraber yapmış olduğumuz bir organizasyon var. Arkadaşlarımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüştüler. İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri ile de görüşüyoruz. Bu belediyelerin çiftçinin ürettiği ürünlerin pazarlanması ve satışıyla ilgili bir tüketim ağı oluşturmaya çalıştıklarını biliyoruz. İstanbul'da 20-30 alanda bu tür ürünler pazarlanıyor. Hasanağa enginarını da bu pazarlama ağına sokarak ürünlerin değerlendirilmesini sağlayacağız. Çiftçilerimiz endişe etmesin. Ürünlerinin, akıttıkları alın terinin karşılığını alacaklardır" diye konuştu.

Erdem, enginar üreticisinin, enginarların paketlenebilmesi için uygun yer ihtiyacı ile ilgili de çözüm bulacaklarını belirtti.

"Tek sıkıntımız pazarlama"

Nilüfer Belediye Başkanı'na yaşadıkları sorunları aktaran üretici Mehmet Akipek de, Hasanağa'da enginar üretiminin geçen yıllara oranla iki katına çıktığını ancak ürünün satışı konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Akipek, "Korona virüsü nedeniyle tüccarlar ve malımızı toptan alan pazarcı arkadaşlar gelmedi bu sene. Enginar kolay yetiştirilen bir bitki değil ama gerekli önlemler alındığında zor olmuyor. Malı üretmekte sıkıntı yok. Çok verimli topraklarımız var, enginarımız çok güzel oluyor. Tek sıkıntımız pazarlama. Hasanağa enginarında kelleler biraz daha büyük oluyor. Hasanağa enginarını alan müşterilerimiz çok daha lezzetli, yumuşak, kılçıksız ve tatlı diyorlar" dedi.

Hasanağa Muhtarı Halil Turan da enginar üretiminin bu yıl arttığını belirterek, üreticilerinin ürünlerinin pazarlanması konusunda destek beklediklerini söyledi.

Bursa\'da enginarın tarlada kalmaması için çalışma başlatıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bursa'da enginarın tarlada kalmaması için çalışma başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.


Advertisement