Bursa'da "Sessiz Çığlık Doğu Türkistan" paneli düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Bursa'da "Sessiz Çığlık Doğu Türkistan" paneli düzenlendi

Bursa\'da "Sessiz Çığlık Doğu Türkistan" paneli düzenlendi

Bursa'da eğitim gören Uygur Türkleri önderliğinde "Sessiz Çığlık Doğu Türkistan" paneli düzenlendi.

12.11.2019 23:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da eğitim gören Uygur Türkleri önderliğinde "Sessiz Çığlık Doğu Türkistan" paneli düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), BUÜ Türk Devletleri ve Akraba Topluluklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) ile Bursa Teknik Üniversitesi destekleriyle Tayyare Kültür Merkezinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü (TÜDAM) Müdürü Doç. Dr. Erdem Özdemir yaptı.

Özdemir, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde zulme maruz kalan insanların yanı başlarında olduğunu söyledi.

Üniversitede bu coğrafyadan 120 öğrencinin eğitim gördüğünü ve 90'dan fazlasının ailesiyle irtibat kuramadığını aktaran Özdemir, "Her gün onlarla olmak, onların dertlerini bir şekilde dinlemek ya da onlar dert anlatmaktan sıkıldığında gözlerinde bunları görebilmek, anlayan insanlar için bir çiledir. Ben bunu, bir gün zaferle sonuçlanacak bir sürecin sancılı günleri olarak görüyorum." dedi.

Özdemir, bu davanın yalnız ve öksüz olduğunu vurgulayarak, "Bizler buna, Türkiye Türkleri olarak sonuna kadar sahip çıkmak zorundayız. Bu her şeyden önce insanlık davası, ondan sonra İslam davası ve Türklük davası. Bizim bunlardan bir an bile feragat etme şansımız yok." ifadesini kullandı.

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alimcan İnayet de İpekyolu'nun, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin acı ve ibret verici durumuna sebep olduğunu savundu.

Bugün Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan tüm sorunların temelinde işgal ve asimilasyon bulunduğunu vurgulayan İnayet, şöyle konuştu:

"Çin, işgal ettiği toprakları asimile ederek ve bu uğurda oradaki Müslüman Türklere akıl almaz işkenceler yaparak onları korkutmaya çalışıyor, yıldırmaya ve sindirmeye çalışıyor. Onların, milli kimliğinden vazgeçip Çin'in kimliğini benimsemesini istiyorlar, buna zorluyorlar. Bu topraklar Türk kültürü açısından çok önemlidir, Türk dünyasının kalkanıdır bu bölge. Eğer bu bölge elden giderse ne olacak? Türk dünyası savunmasız kalacaktır, dolayısıyla bu bölgeyi korumak her Türk'ün milli görevidir, vicdani görevidir."

Türk-İslam medeniyetinin beşiği Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşananlara bigane kalamayacaklarını söyleyen AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten ise şunları kaydetti:

"Son yüzyılda ve bir önceki yüzyılda bütün İslam ve Türk dünyasının yaşadığı keşmekeşler, zulümler ve yıkımlar dolayısıyla ancak seslendirebildiğimiz, türkülerini söyleyebildiğimiz durumlar yaşıyoruz. Umutlu olmak lazım. Özellikle Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada küresel bir güç olması, küresel aktör olması dolayısıyla özelde Türk dünyasının daha genel anlamda da İslam dünyasının yeniden ayağa kalktığı bir yüzyıl olmasını temenni ediyoruz."

BUÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki zulmü görmezlikten gelmenin gafillik olduğunu ifade ederek, "Doğu Türkistan, bizim kaybedilmiş işgal altındaki topraklarımızdır. Onu kurtarmak her Türk için farz-ı ayndir. Dolayısıyla bu farzı yerine getirmezsek hem dünyada hem ahirette vebal altındayız. Gelecek nesillere söyleyecek bir şeyimiz olamaz." ifadesini kullandı.

Programda konuşan ve bölgede yaşanan zulmü anlatan BUÜ Uygur Türkü Öğrencileri Başkanı

Abdulkadir Abdulkerim de Sincan Uygur Özerk Bölgesi için destek beklediklerini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bursa'da 'Sessiz Çığlık Doğu Türkistan' paneli düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Microsoft Copilot, ChatGPT'ye Karşı Neden Tercih Edilmeli?
    01:09 Microsoft Copilot, ChatGPT'ye Karşı Neden Tercih Edilmeli?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Popülerlik açısından birbiriyle rekabet eden bu iki araç, bazı konularda avantaj farklılıklarına sahip. İşte bunun için 5 sebep...

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.


Advertisement